LEHTIKUVA Ari Nakari
Stora Enson pääluottamusmieheltä rajua kritiikkiä SDP:lle
Stora Enson Kaukopään tehtailla Imatralla eivät tunnelmat ole katossa. Stora Enso aikoo vähentää tehtaalta 165 työpaikkaa. Koko Suomesta yritys vähentää 650, Ruotsista 750 ja koko maailmasta yhteensä 2 500 työpaikkaa.
– Ei ole tunnelmat katossa. Kun maanantaina työnantaja kertoi yksityiskohtaisesti, mistä aiotaan vähentää, niin eilen jo kiersi pappi tehtaalla ja työterveyshuolto oli lohduttamassa ja kuuntelemassa ihmisten murheita. Tunnelma on tosi matala ja ihmiset ovat pettyneet, pääluottamusmies Ilkka Nokelainen suree.
– Vuonna 2009 vähennettiin Imatralta yli 300 työpaikkaa. Juuri kun siitä päästiin yli, niin taas vähennetään 165. Ei se mieltä ylennä, Nokelainen pahoittelee.
Hätäohjelma välttämätön
Nokelainen pitää hallituksen kiireisiä kevennystoimia välttämättöminä: Suomessa ei saisi olla yhtään suurempia tuotannon tekemiseen liittyviä rasituksia vientiteollisuuden yrityksille kuin kilpailijamaissamme
– Vientiteollisuuden johtajien huoli mm. energia-, väylämaksujen ja rikkidirektiivin vaikutusten osalta on aivan perusteltu. Maa tarvitsee nyt heti kansallisen hätäohjelman vientiteollisuuden työpaikkojen säilyttämiseksi ja edelleen kehittämiseksi, joka myös laitetaan toteutukseen, eikä vaan puhuta. Tätä hätäohjelmaa tukemaan tarvitaan laaja työmarkkinaratkaisu, 2-3 vuoden mittainen, joka sisältää maltillisen palkkaratkaisun.
Silmät auki, hallitus!
Mutta onko hallitus toiminut näin, vai onko se pikemminkin heikentänyt teollisuuden edellytyksiä?
– Siltä tuntuu, ettei nykyinenkään hallitus ymmärrä vientiteollisuuden edellytyksiä. Kyllä hallitus voi keventää väylämaksujen, energiaveron ja ensi vuoden rikkidirektiivin vaikutuksia päätöksillään. Mutta hallitushan on vain korottanut näitä. Nyt viimein pitäisi hallituksen silmien avautua havaitsemaan, että jos tähän tahtiin tehtaita ja työpaikkoja lahdataan, niin kohta on vaikeuksissa koko Suomi.
Onko hän pettynyt teollisuuspuolue SDP:n ja työnantajapuolue kokoomuksen toimintaan hallituksessa?
– Olen ollut SDP:n jäsen 35 vuotta ja täytyy sanoa, etten ole ikinä ollut niin pettynyt kuin tällä hetkellä! Valitettavasti täytyy näin todeta sosiaalidemokraattina. Ja mitä kokoomus touhuaa, niin sehän tukee aina suurta pääomaa eikä välitä työntekijän murheista. Samaan kastiin ne tällä hetkellä kuin meidän sosiaalidemokraatitkin kuuluvat, Nokelainen moittii.
Entäpä hajotusvaalit?
– Jos hallitus ei pian saa päätöksiä aikaan teollisuuden asioista ja sote- ja kuntauudistuksista, niin tähän maahanhan pitäisi julistaa hätätilahallitus, johon kerättäisiin sellaiset asiantuntijat, jotka ymmärtävät asioita ja uskaltavat ja osaavat tehdä päätöksiä! Jotakin pitäisi ruveta tapahtumaan. Hyssyttelemällä ei tapahdu enää mitään muuta kuin menemme syvemmälle suohon ja syöksykierteeseen, Nokelainen toteaa.
– En yhtään ihmettele, jos ihmiset vilkuilevat uusia vaihtoehtoja, jos tilanne on tällainen työväenpuolue sosiaalidemokraateissa ja muissa puolueissa. Jos vaalit pidettäisiin nyt, niin perussuomalaiset olisi Suomen suurin puolue, se on minun veikkaukseni, Nokelainen arvioi.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 11/2013 -lehdessä.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää