LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
STEA jakoi yli puoli miljoonaa euroa somalien yhdistystoimintaan
Somalijärjestön perustamalla ja sen toimintaa pyörittämällä järjestö voi edelleen hakeutua ja päästä mukavien julkisten avustuksien piiriin.
Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) on tälle vuodelle myöntänyt 509 587 euron edestä avustuksia Suomessa toimiville somalijärjestöille. Somaliyhdistykset hakivat tälle vuodelle yhteensä 1 091 664 euron avustuksia, joista siis noin puolet toteutui.
Somaliliitolle vuodesta toiseen suuria summia
Somaliyhdistysten joukossa huomattavin tuensaaja on edelleen Suomen somalialaisten liitto (somaliliitto), jolle STEA nyt myönsi 175 500 euroa kahteen avustuskohteeseen.
Somaliliitto käyttää varat jäsenjärjestöpalveluiden, edunvalvonnan, viestinnän ja tapahtumien toteuttamiseen. Lisäksi liiton tarkoitus on aktivoida ja lisätä suomensomalialaisten nuorten osallisuutta omaa elämää koskevassa päätöksenteossa. Liitto lupaa tukea nuoria opintoihin, työllistymiseen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja vapaa-ajan viettoon liittyvissä asioissa.
1990-luvulla perustettu somaliliitto ilmoittaa toimivansa Suomessa asuvien somalialaisten kattojärjestönä. Viime vuosina liitto on haalinut suuria summia julkisia varoja. Viime vuonna STEA-rahaa heltisi 266 000 euroa ja vuonna 2018 yhteensä 221 000 euroa.
Lieksan somalialaisillekin 138 987 euroa
Lieksan Somaliperheyhdistys ry sai STEA-rahaa yhteensä 138 987 euroa. Varat on tarkoitus käyttää ainakin maahanmuuttajataustaisten kuntalaisten ja turvapaikanhakijoiden vapaaehtois- ja vertaistoiminnan kehittämiseen sekä kaikille avoimeen matalan kynnyksen toimintaan. Yhdistys aikoo myös palkata työttömiä tai osatyökykyisiä nuoria järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin.
Suomen Somalia-verkosto sai STEA:lta 80 100 euroa, jotka käytetään maahanmuuttajataustaisten nuorten vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksien lisäämiseen Impact Academy -toimintamuodon avulla.
Suomen Somalia-verkosto olisi halunnut myös palkata kaksi somalitaustaista nuorta järjestön avustajaksi, jota varten verkosto pyysi 38 214 euron avustussummaa. Tähän tarkoitukseen rahaa ei nyt myönnetty.
Somalian kulttuurielämä tutuksi
Suomi-Somalia Seura on 1986 perustettu järjestö, joka kertoo muun muassa ylläpitävänsä ja edistävänsä Suomen ja Somalian välistä yhteistyötä sekä tekevänsä Somalian historiaa ja kulttuurielämää tunnetuksi Suomessa.
Suomi-Somalia Seuralle heltisi STEA:lta mukavat 115 000 euroa. Rahat käytetään suomensomalialaisten yrittäjyys- ja työllistymisedellytyksien edistämiseen kohderyhmälle räätälöidyn kurssin, työharjoittelun, mentoroinnin sekä yrityshautomo- ja neuvonnan avulla.
STEA-varojen turvin järjestön tarkoitus on myös lisätä suomalaisten yritystoimijoiden tietoisuutta somalialaisesta kulttuurista sekä tuottaa tietoa suomensomalialaisten yrittäjyysedellytyksistä Suomessa.
Muutama kerho ei saanut avustuksia
Somalijärjestön perustamalla ja sen toimintaa pyörittämällä voi siis edelleen hakeutua ja päästä mukavien julkisten avustuksien piiriin. Aivan kaikki avustushakemukset eivät kuitenkaan menneet tänä vuonna STEA:n seulan läpi.
Espoon somali monitoimintakeskus ry olisi halunnut 185 200 euroa projektiin, jossa olisi etsitty työpaikkoja sekä luotu koulutusmahdollisuuksia nuorille maahanmuuttajille. Hankkeessa tarkoituksena olisi ollut esimerkiksi tehdä yhteistyötä päiväkotien ja sairaaloiden sekä vanhusten hoivapalvelujen kanssa. Näitä rahoja ei kuitenkaan myönnetty.
Somaliland Seura ry haki STEA:lta 38 648 euroa tarkoituksenaan palkata toimintakoordinaattori Somaliland Seura ry:n toiminnan keskittämiseen ja strategiseen kehittämiseen. Nämä rahat on haettava muualta, sillä STEA:lta niitä ei tule.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Somaliland Seura Espoon somali monitoimintakeskus ry Lieksan Somaliperheyhdistys ry Suomi-Somalia Seura somaliyhdistykset Suomen somalialaisten liitto STEA Suomen Somalia-verkosto julkiset avustukset Somalia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
STEA:n avustusten käytössä epäselvyyksiä – SPR:llä outoja kustannuseriä ja hämärää toimintaa
Startup Refugees -miehille, monikulttuurille ja somalijärjestöille taas kymmenien miljoonien edestä STEA-avustuksia – Hurstin leipäjonoille ei senttiäkään
Startup Refugees -miehet pummasivat ja saivat STEA-avustusta 180 000 euroa – ministeri Mattila jakaa miljoonia maahanmuutolle ja monikulttuurille
Järjestöjohtajilla muhkeat tulot: SPR:n pääsihteeri tienaa liki 9 000 euroa kuukaudessa
Suomen Somalia-verkosto sai tukea järjestöavustajan palkkaamista varten – hakee nyt avustajaa, jolle ei makseta palkkaa
Hurstin leipäjonoille ei heru STEA-avustuksia: Turha hakea, kun aina tulee kieltävä vastaus – “Yhden kommentin mukaan meillä on jo liikaa rahaa”
Seksuaalijärjestöille muhkea avustuspotti veikkausvoittovaroista: Setalle vajaa miljoona, Sexpolle melkein 400 000 euroa
Mäenpää: Rauhanturvaajien STEA-rahoitus on saatava kuntoon
Kallis läksy ruotsalaisille: Läksyapuun tarkoitetut miljoonat menivät Somalian matkoihin, luottokorttivelkoihin ja ikkunaremonttiin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää