

LEHTIKUVA
Startup Refugees -miehet taas kerjuulla – pyytävät yhdistykselleen 180 404 € avustusta
Tv-persoonat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff hakevat yhdistyksensä Phoenix ry:n nimissä STEA-avustusta, jonka käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu “turvapaikanhakijoiden työelämäosallisuuden lisääminen osaajaprofiilien kartoituksilla”.
Startup Refugees –hankkeen perustaneiden tv-persoonien Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin nimissä toimiva Phoenix ry hakee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) 180 404 euron avustusta toiminnalleen vuosille 2018-2020.
Sinisten ministeri rahanjakajana
Summa on ilmoitettu käytettäväksi turvapaikanhakijoiden työelämäosallisuuden lisäämiseen tukemalla heidän työllistymisen edellytyksiä ja kouluttautumista yksilöllisillä osaajaprofiilien kartoituksilla, työ- ja koulutusmahdollisuuksia koordinoimalla sekä koulutuksilla, verkostoitumisilla ja vapaaehtoistyöllä (Startup Refugees 2018-2020).
STEA on jo alustavasti hyväksynyt avustushakemuksen, joskin summa on pyöristetty 180 000 euroon. Summa on siten korvamerkitty osaksi STEAn ensi vuoden avustusehdotusta, josta tulee lopullinen sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä.
Käytännössä päätöksen tekee sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin). Avustuksen tavoitealue on sijoitettu maahanmuuttajajärjestöjen työelämäosallisuuden tukemiseen.
Avustusvaroista suurin osa palkkoihin
Rantalan ja Milonoffin tarkoituksena näyttää siten olevan jatkaa Phoenix ry:n kautta Startup Refugees -hanketta. Startup Refugeesin kerrotaan olevan yrityksistä, yhdistyksistä, säätiöistä, oppilaitoksista, julkisen sektorin toimijoista ja yksityishenkilöistä muodostuva verkosto, joka pyrkii eri tavoilla auttamaan Suomessa olevia turvapaikanhakijoita työllistymään tarjoamalla esimerkiksi koulutusta, työpaikkoja ja mahdollisuuksia kokeilla omia yritysideoitaan.
Startup Refugees saa toiminnalleen suuria summia erilaisina avustuksina.
Suomen Uutiset kirjoitti Startup Refugeesista elokuussa. Tällä hetkellä hanketta tukevat ainakin Suomi 100 -hanke 150 000 eurolla sekä yksityinen ME-säätiö, joka tukee 137 842 eurolla. Avustukset on kohdistettu vuodelle 2017.
Kesällä Startup Refugees toimitti Suomi 100 -hankkeelle väliraportin sekä siihen liittyvän kirjanpitoraportin, josta ilmenee, miten avustusvaroja on käytetty. Raporttien tarkastelujaksona oli tuolloin puolivuotisjakso.
Asiakirjoista ilmeni, että toiminnan kuluista suurin osa, yhteensä 122 375 euroa oli käytetty henkilöstökuluihin eli hankkeen työntekijöiden palkkoihin ja palkkojen sivukuluihin.
Työllistävästä vaikutuksesta ei juuri tietoa
Startup Refugeesin tosiasiallisista tuloksista on hyvin hankalaa saada tietoa. Hankkeen verkkosivulla kyllä kerrotaan runsassanaisesti toiminnan tavoitteista, mutta konkreettisia esimerkkejä ei juuri ole.
Kesällä julkaistusta väliraportista ilmenee, että Startup Refugees on muun muassa jatkanut toimijoiden yhteen kokoamista. Hankkeen aikana kerrotaan olevan pystytty laajasti hyödyntämään Startup Refugeesin alkuvaiheen kokemuksia turvapaikanhakijoiden työllistymisen ja yrittäjyyden tukemisesta, vastamaan osaamiskartoituksista nousseisiin tarpeisiin ja viemään käytäntöön nopean kotoutumisen sekä osallistavan vastaanottokeskuksen malleja.
Väliraportista ei kuitenkaan ilmene, kuinka moni turvapaikanhakija on suoraan työllistynyt palkkatyöhön Startup Refugees -hankkeen tuella eikä yksilöityjä tietoja ole ilmoitettu myöhemminkään.
Viime vuoden marraskuussa Rantala esitteli Ylen aamu-tv:ssä käsintehtyä design-kaarnavenettä esimerkkinä Startup Refugeesin toiminnasta. Rantalan mukaan kaaranaveneiden myynnistä olisi tarkoitus tulla liiketoimintaa. Toistaiseksi Startup Refugees -hanke on kuitenkin poikinut myyntituottoa vain 1 570 euroa.
Rahankerjuu myötätuulessa
Rantalan ja Milonoffin nimissä toimiva Phoenix ry toimii Startup Refugees -hankkeen taustalla. Yhdistykselle kävi hyvä tuuri viime vuonna, kun se sattui saamaan rahoittajiksi ME-säätiön sekä Suomi 100 -hankkeen, joilta lohkesi yhteensä lähes 290 000 euroa toiminnan kulujen kattamiseen.
Phoenix haki myös viime vuonna STEA-avustusta 156 478 euroa, mutta kyseinen hakemus ei mennyt läpi. Avustus oli tuolloin ilmoitettu käytettäväksi reilun kaupan brändin perustamiseen turvapaikanhakijoiden valmistamille tuotteille ja verkkokaupan rakentamiseen.
Tällä kertaa hanke on myötätuulessa. Ellei sosiaali- ja terveysministeri jostain syystä torju hakemusta, Startup Refugeesin työntekijöiden palkat voidaan maksaa myös ainakin ensi vuonna.
Startup Refugeesin toiminnan jatkuvuus on paljolti julkisten avustusten varassa. Luulisi, että hankkeen verkostossa olevat sadat yhteistyökumppanit lähtisivät mukaan tukemaan toimintaa rahallisesti, mutta toistaiseksi sillä saralla näyttää olleen hiljaista. Tiedossa ei vielä ole, jatkuuko ME-säätiön tuki myös ensi vuoden puolella.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Julkisin varoin pyörivälle somaliliitolle RAY:n tukea yli 250 000 euroa vuodessa – hakee vielä 400 000 euroa lisää

Halla-aho: Somaliliiton tuet nousseet vuosi vuodelta – “Tätä ei ole jostain syystä listattu hallitusyhteistyön saavutuksiin”

Näin RAY jakaa pelieurosi: Miljoonien avustukset maahanmuutolle ja monikulttuurille

Startup Refugees -miehet pummasivat ja saivat STEA-avustusta 180 000 euroa – ministeri Mattila jakaa miljoonia maahanmuutolle ja monikulttuurille

Näin Suomi 100 -rahoja husattiin: Palkkoja, matkakuluja, päivärahoja – suuria summia kohteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä Suomen itsenäisyyden kanssa

Riku Rantala esitti tv-ohjelmassa onanoivaa Ulla Appelsinia – Timo Haapala perää anteeksipyyntöä MTV3:lta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää