Presidentti Sauli Niinistö tapasi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin Brysselissä, Belgiassa, Arkistokuvaa.
Spiegeliltä poikkeuksellinen kirjoitus Saksan vaalien alla: Juncker ajastaan jäljessä, valinnut EU:lle väärän tien
SAKSA | Spiegel-lehti murjoo Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria tavalla, jota ei aiemmin ole nähty. Tyyli on pureva, jopa häijy. Lehden artikkeli kertoo paljon Saksan epäilyistä EU-integraation syventämisen suhteen. Viikonlopuna järjestettävien liittopäivävaalien asetelma on EU:n tulevan suunnan kannalta merkittävä. CDU, FDP ja AfD vastustavat jäsenmaiden välistä taloudellista yhteisvastuuta, jonka puolesta pitävät ääntä lähinnä SPD ja vihreät. VTT Heikki Koskenkylä referoi Spiegelin artikkelia Suomen Uutisille.
Der Spiegelin numerossa juuri ennen sunnuntain 25.9 vaaleja Saksassa käsitellään laajasti Saksan ja Euroopan unionin politiikkaa ja taloutta. Lehden analyysit ovat entistäkin terävämpiä ja syvällisempiä. Tutkimusten mukaan lehti heijastelee laajalti Saksan suuren yleisön mielipiteitä. Vaalitaistelu on ollut varsin vaisu. Turvallisuuskysymykset ja pakolaisten maahantulo ovat olleet keskeisiä asioita. Unionin maiden syvempää integraatiota ja yhteisvastuuta ovat kannattaneet lähinnä sosiaalidemokraatit (SPD) ja vihreät (Grünen). Niiden linjaukset ovat varsin lähellä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin näkemyksiä. Varsinkin pääpuolueella CDU:lla ja sen sisarpuolueella CSU:lla kuten myös vapailla demokraateilla (FDP) ja Saksan vaihtoehtopuolueella (AfD) on selvästi varauksellisempi ja kriittisempi näkemys yhteisvastuun kasvattamiselle.
Juncker täynnä euforiaa
Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vuosittainen linjapuhe Euroopan unionin tilasta ja tulevaisuuden näkymistä tuli juuri sopivaan aikaan ennen Saksan vaaleja tulevana sunnuntaina 24.9. Juncker piti tunnin mittaisen puheen Euroopan parlamentille Strasbourgissa. Puheensävy oli aivan toinen kuin vuosi sitten samassa paikassa. Juncker oli täynnä euforiaa ja intoa EU:n tulevaisuudesta ja poliittisen integraation etenemisestä.
Vuosi sitten Juncker vaikutti vielä voimattomalta ja väsyneeltä. Hän jopa arvioi EU:n olevan eksistentiaalisessa kriisissä – kysymys oli tuolloin siitä, miten EU saadaan pysymään koossa. Vuoden 2014 jälkeen EU oli kohdannut vakavia kriisejä ja uhkakuvia, kuten Vladimir Putinin Ukrainaan ja Krimiin aiheuttamat ongelmat, suuren pakolaisaallon syksyllä 2015, jota EU ei hallinnut kunnolla, kiistat Erdoganin kanssa ja kaiken huippuna Brexitin, jolloin suuri EU-maa jättää unionin. Ja lopuksi vielä Donald Trumpin hyökkäilyt ja kritiikin EU:ta ja Natoa vastaan.
Vuosi on nyt kulunut, ja tilanne on Junckerin mielestä vakautunut – EU löytänyt jälleen itsensä ja eurooppalaisen ideansa. Der Spiegelin mukaan Juncker on kuitenkin palannut vanhoihin visioihin, joita Euroopan poliittinen eliitti on ajanut jo pitkään, mm. neljän ja viiden puheenjohtajan raporteissa vuosina 2012 ja 2015.
Junckerin ideat ovat:
– Enemmän valtaa komissiolle Brysseliin,
– enemmän Eurooppaa yleensä (more Europe),
– enemmän rahaa EU:lle, enemmän integraatiota ja
– kaikki EU-maat euroon.
Komission puheenjohtajasta tulisi EU:n johtava henkilö kun komission ja Eurooppa neuvoston puheenjohtajuudet yhdistetään samaksi viraksi. Samalla talouskomissaarista tuli euroryhmän puheenjohtaja. Juncker itse on ilmoittanut luopuvansa komission puheenjohtajuudesta vuonna 2019, jolloin ovat seuraavat eurovaalit.
Bulgaria ja Romania eurovaluuttaan ja Schengen-alueeseen?
Mutta onko Junckerin kaavailema tie unionille kaikille se oikea ja haluttu tie? Hän haluaisi nopeuttaa Bulgarian ja Romanian tuloa euroon, vaikka Kreikan ongelmat ovat ratkaisematta ja korruptio on suurta näissä maissa. Euroopan keskuspankin ajama matalan koron politiikka on ollut Saksan säästäjille raskasta aikaa. Eteläisiä unionin maita on tuettu tällä politiikalla, vaikka Saksa tarvitsisi korkeampaa korkoa.
Juncker ehdotti Bulgarian ja Romanian otettavaksi Schengen-alueelle, vaikka korruptio vallitsee Turkin ja Bulgarian raja-alueella.
Pohjoiset EU-maat (Saksa, Hollanti, Belgia, Itävalta, Suomi ym.) ovat hoitaneet asiansa hyvin ja tukea (yhteisvastuuta) on valunut yhä enemmän eteläisille maille, mukaan lukien Italialle ja Ranskalle. Tällaistako Euroopan unionia Juncker tavoittelee?
EU:sta on jo nyt tullut osittain tulonsiirtounioni. Talouspolitiikan valtaa keskitetään Brysseliin ja demokratiavaje kasvaa. Monissa maissa kansalaiset ovat jo kyllästyneet Brysselin ohjailuun ja osin jopa korruptioon. Jossain mielessä EU onkin alkanut muistuttaa Neuvostoliittoa, joka kaatui viime kädessä valtavaan byrokratiaan ja tehottomuuteen.
Der Spiegel sanoo suoraan, että Juncker on valinnut väärän tien EU:lle. Euroopan unionissa pitäisi rakentaa ensin toimiva vuoropuhelu jäsenmaiden välille ja hakea konsensusta kehittämisen suunnasta. Puola ja Unkari tyrmäävät Junckerin ehdotukset pääosin. Myös muissa maissa on noussut välitöntä kritiikkiä Junckerin ehdotuksia kohtaan – niitä pidetäänkin jälleen kerran Euroopan poliittisen eliitin yrityksenä ajaa liittovaltiokehitystä vauhdilla eteenpäin. Kyse on ylhäältä ohjatusta kehityksestä josta puuttuu laaja kansalaiskeskustelun pohja. Unionin maat ovat tavattoman erilaisia eikä lähentymistä ole vuosien kuluessa paljoakaan tapahtunut.
Spiegel-lehti kysyykin, onko Juncker edes oikea henkilö näyttämään Euroopalle tietä tulevaisuuteen? Lehti toteaa hänen jääneen ajastaan jälkeen ja olevan “väärä mies”. Junckerilla on myös historiallinen syntitaakka rasitteena, koska hän on puolustanut Luxemburgin veroetuja – käytännössä siis veronkiertoa – vuosikymmeniä henkeen ja vereen saakka.
Ehkä Euroopan uusi johtajuus löytyy pikemminkin Merkelin ja Macronin suunnalta, ainakin seuraavaksi neljäksi vuodeksi eteenpäin?
HEIKKI KOSKENKYLÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ekonomistien raportti: Suomen ero eurovaluutasta on mahdollinen
Ruohonen-Lerner huolissaan EU:n liittovaltiokehityksestä – halutaan laajenemista, lisää valtaa, valtionvarainministeri, verotusoikeus
Euroopan komissio vetäisi “täysillä liittovaltioon”-vaihteen silmään
Heikki Koskenkylä arvioi liittovaltiohaukka Guy Verhofstadtin esitystä: olisiko Euroopan Yhdysvallat ratkaisu EU:n ongelmiin?
Koskenkylä: Suomi tienhaarassa – itsenäisyyden säilyttäminen vai liittovaltio?
EU:n liittovaltio tunkee jälleen uudelle alueelle: sosiaalipolitiikkaan esitetään yhteisiä järjestelmiä
Ranska lupaa talousuudistuksia – haluaa vastineeksi euromaille syvenevää yhdistymistä
Unkarille ja Puolalle tarjolla rajua sapiskaa – liberaaliryhmän johtaja riistäisi toisinajattelijavaltioilta EU-äänioikeuden
Eurovaaleihin kaavaillaan julkista rahoitusta pönkittämään mielikuvaa EU:n erinomaisuudesta – PS-kansanedustajat vertaavat ajatusta kommunismiin ja banaanivaltioihin
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.