LEHTIKUVA Kimmo Mäntylä
Soten tavoite: kuntien määrän vähentäminen “keinoja kaihtamatta”
Perussuomalaiset paheksuivat voimakkaasti hallitusta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän käyttämisestä politiittisena pelinappulana. Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Hanna Mäntylän mukaan hallitus pyrkii keinoja kaihtamatta vähentämään kuntien määrää soten varjolla.
– Se on hallituksen todellinen tavoite, jota sote-uudistuksen varjolla toteutetaan. Siihen viittaa myös uusimman työryhmän paniikkiratkaisu sote-uudistuksessa. Poliittinen ohjaus on ollut ja on niin voimallista, että kansanvalta ja asiantuntijoiden näkemykset on sivuutettu, Mäntylä moittii.
Uudistuksen konkreettinen hyöty epäselvä
Hallitus ei ole Mäntylän mukaan pystynyt esittämään, mitä konkreettista hyötyä tästä uudistuksesta on. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus on epäselvä.
– Pelkona on, että uudistus luo entistä monimutkaisemman ja kalliimman järjestelmän, joka ei ratkaise sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme olennaisia ongelmia.
Perussuomalaisten ajatuksia sotesta
Perussuomalaisilta on Mäntylän mukaan toistuvasti vaadittu omaa mallia. Mäntylä ei kiistä rakenteellisten muutosten tarvetta, mutta täsmentää, että perussuomalaiset eivät ole halunneet lähteä mukaan kilpalaulantaan eri malleista.
– Olemme tehneet rauhassa omaa selvitystyötämme, jota jatkamme. Mielestämme sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää uudistaessa tulee huomioida koko sosiaali- ja terveydenhuoltosektori. Nyt esimerkiksi työterveyshuolto on jäänyt keskustelun ulkopuolelle, samoin pitkälti sosiaalihuollon kokonaisuus, Mäntylä täsmensi.
– Meille johtotähti on kuntalaisten etu ja hyvinvointi riippumatta siitä, asuvatko he Helsingissä vai Utsjoella. Kuntalaiselle tärkein kysymys on: pääsenkö lääkäriin ja saanko tarvitsemiani palveluita? Sote-uudistus ei kuitenkaan vastaa tähän kuntalaiselle tärkeimpään kysymykseen.
Hallituksen sanelupolitiikkaa vastustettava
Mäntylä kohdisti eduskuntapuheensa poikkeuksellisesti – hän puhutteli suoraan kuntalaisia ja kuntapäättäjiä. Mäntylän vetoomus kuului:
– Älkää hyväksykö sitä, minkä tunnette vääräksi oman kuntanne ja sen asukkaiden osalta. Älkää hyväksykö kuntanne ja sen asukkaiden kannalta vahingollisia ratkaisuja. Teillä on mahdollisuus puolustaa demokraattista päätöksentekoa ja lähipalveluja – ja teillä on oikeus vastustaa hallituksen sanelupolitiikkaa.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää