

Helsingin valtuustosali 4.4.2018. Äänestyskartta näyttää vahvan tuen sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiselle. / LEHTIKUVA
Sotelle täystyrmäys harvinaista yksimielisyyttä osoittaneessa Helsingin valtuustossa – myös PS-ryhmyri puuttui Terhon puheisiin
Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona ylimääräiseen sote-kokoukseen. Kaupunginhallitus oli esittänyt kaupunginvaltuustolle sote-uudistuksen kaatamista, jota valtuusto käsitteli tänään ainoana asiana. Valtuusto päätti murskaluvuin 82-3, ettei maakunta- ja sote-uudistusta tule hyväksyä.
Valtuusto moitti esitettyä sote-uudistusta lainsäädännön riskeistä sekä taloudellisten vaikutusten takia. Valtuustopuheenvuoroissa nähtiin harvinaislaatuista yhtenäisyyttä, kun puolueet vasemmalta oikeaan laitaan asettuivat puolustamaan kaupungin etua.
Nettomaksajia ei riitä
Perussuomalaisten puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho sanoi ryhmäpuheenvuorossaan, että sote-järjestelmän kehittäminen on tarpeen, mutta piti nykymuotoista esitystä haitallisena.
– Virheitä ja epäkohtia voidaan kuulemma korjata myöhemmin. Näin ajaudutaan helposti kierteeseen, jossa maksetaan paitsi alkuperäisen uudistuksen virheistä myös niiden virheiden korjaamisesta, Halla-aho kommentoi.
Perussuomalaisten mukaan keskuskaupungit, jotka ovat maan keskiarvoa terveempiä, nuorempia ja vauraampia, kärsivät taloudellisesti. Toisaalta malli ei heidän mukaansa ota huomioon kaupunkikeskusten erityisongelmia kuten suurta syrjäytyneiden joukkoa.
– Lähes miljardin euron säästötavoite Uudellamaalla johtaa suuriin irtisanomisiin ja julkisen terveydenhuollon rapautumiseen, Halla-aho arvioi.
Sote-uudistus on lehmänkauppa
Perussuomalaisten mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa suurin virhe on lähtökohta.
– Uudistuksen kaksi pääkomponenttia – valinnanvapaus ja maakuntauudistus – eivät erillisinä nauti laajaa kannatusta edes hallituspuolueiden keskuudessa, muusta eduskunnasta puhumattakaan. Kyseessä on intressiryhmäpolitiikkaan perustuva lehmänkauppa, Halla-aho kuittaa.
– Kokoomus tukee maakuntauudistusta vain saadakseen valinnanvapauden. Keskusta tukee valinnanvapautta vain saadakseen itselleen poliittisesti tärkeän maakuntauudistuksen. Tällaisista lähtökohdista ei voi syntyä hyvää uudistusta.
Sinisiltä yllättävän ylimielinen kanta
Hallituspuolue sinisiä edustanut ministeri Sampo Terho ei antanut arvoa kaupunginvaltuutettujen näkemyksille vaan tyytyi moittimaan näitä. Terho totesi, että valtuusto yrittää “vaikuttaa asiattomasti” ja totesi, että kyseinen istunto on luonteeltaan tiedotustilaisuus. Lausunto herätti kummastusta.
Terhon ylimieliset kommentit eivät nostattaneet aplodeja.
Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) summasi salin tunnot toteamalla, että yksi hallituspuolue lähestyy uudistusta valtapoliittisesta ja toinen ideologisesta näkökulmasta. Mutta siniset lähestyvät uudistusta siitä näkökulmasta, että “hillotolpasta on kiva pitää kiinni loppuun saakka”.
Myös hyvinkääläinen PS-ryhmyri Leena Meri hämmästeli illan aikana ministeri ja kaupunginvaltuutettu Sampo Terhon (sin) kommentointia. Terho kehui kokouksessa sote-uudistusta ja totesi, ettei Helsingin kaupungilta ole kysytty kantaa asiaan.
– Yllättävän ylimielinen kommentti. Terhon mielestä siis Suomen suurimman kaupungin kannanotoilla ei ole mitään merkitystä. Heidän mielipidettään ei tarvita, koska sitä ei ole kysytty hallituksen toimesta, Meri totesi.
– Hallitus päättää ja muut vikisevät. Varsinainen demokratian kukkanen koko mies, Meri sivalsi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sinisten sekoiluja laitetaan perussuomalaisten piikkiin – Halla-aho: Onko medialle epäselvää, ketkä ovat perussuomalaisia?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.