

MATTI MATIKAINEN
Sote-uudistus syöksee kunnat entistä suurempaan ahdinkoon – Purra: Keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaisille kalliiksi
Sanna Marinin hallitus on käynnistyessään sopinut, että maakuntavero hyväksytään osana sote-uudistuksen kokonaisuutta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että uudistus luo tilanteen, jossa sekä kunnilla että valtiolla tai hyvinvointialueilla on voimakkaita paineita kiristää verotusta.
Perussuomalaiset vastustaa sekä uutta verottajaa että veron korotuksia.
– Kroonistuneen surkean taloustilanteen kuntien sote- ja pelastustoimen palvelut ja sairaanhoitopiiri yhdistetään uusiksi hyvinvointialueiksi. Tuloksena on entistä heikomman talouden kunnat ja todennäköisesti heikkenevät palvelut ja säästökuurit alueille, Purra pelkää.
Viranomaisten laskelmat ovat osoittaneet, että soten lisärahantarve on 6,4 miljardia euroa kahdeksan ensimmäisen vuoden aikana uudistuksen jälkeen. Veronmaksajien keskusliiton mukaan keskituloiselle tulisi tällä laskelmalla 1 800 euroa lisäveroja vuodessa.
Kustannukset karkaamassa
Purran mukaan uudistus tulee ajamaan kunnat ja sotepalvelut taloudellisiin, toiminnallisiin ja työnjaollisiin ongelmiin.
– On päivänselvää, että uuteen hallinnontasoon liittyy lisäkustannuksia, vaikka päinvastaista on väitetty. Julkishallinto paisuu paisumistaan, hyvinvointipalvelut eivät parane, verotaakka kasvaa.
– Alueille syntyy uusi virkamiesten superluokka, ja johtajien palkat karkaavat yhä korkeammalle. Samaan aikaan valitetaan, ettei ole hoitajia eikä lääkäreitä peruspalveluissa.
– Eikä sovi unohtaa sitäkään, että puolueet vastaanottavat merkittäviä puoluetuen kaltaisia uusia tukia, joita perussuomalaiset on johdonmukaisesti vastustanut. Rahasummat ovat todella merkittäviä. Ei sellaisia ole tavattu aiemmin maksaa kuin suurimpien kaupunkien valtuustojen ryhmille. Erityisesti maakuntien vahva puolue hyötyy, Purra sanoo.
Keskustan eloonjäämiskamppailu
Maakunta- eli nykyisen alueuudistuksen pääarkkitehti on keskusta, joka Purran mukaan tavoittelee valtakunnallisesti hiipuvan kannatuksensa vastapainoksi jalansijaa uudella hallinnontasolla.
– Henkensä pitimiksi keskusta raivaa tietää aluevallalle. Koko uudistus tulee aiheuttamaan keskittämistä ja palveluiden heikkenemistä, mutta siitä huolimatta puolue kehtaa esittää, että se tavoittelee terveysasemaa joka kuntaan. Jos näin olisi, tätä uudistusta ei tehtäisi, Purra sanoo.
– Tämä keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaiselle kyllä hyvin kalliiksi. Maksa lisää heikkenevistä palveluista. Ja mummot ja papat kärrätään takseilla hyvin kauas kotoa käymään lääkärissä, Purra ihmettelee.
Perussuomalaiset on tuonut sote-uudistukseen liittyviä ongelmia johdonmukaisesti esille. Tähän keskusta on vastannut, että perussuomalaiset haluaa viedä maaseutujen palvelut.
– Keskustalle on tärkeämpää oma jalansija alueilla kuin kansalaisten palvelut. Kannattaa muistaa, että keskusta on istunut hallituksessa päättämässä näistä asioista. Me vain tuomme esille niiden seuraukset, Purra sanoo ja muistuttaa, että perussuomalaiset valtuutetut tulevat puolustamaan lähipalveluita kaikilla alueilla.
– Valitettavasti pienimmistä kunnista ei välttämättä saada edustusta alueiden valtuustoihin. Tätäkin me kritisoimme koko sotekäsittelyn ajan. Ilmeisesti keskustaa asia ei vaivaa, Purra sanoo.
Koko uudistus näyttäytyy vaikeana
Aluevaalit eivät tunnu kiinnostavan äänestäjiä eikä uudistuksen tarkoituksista olla myöskään tietoisia. Uutismedian tilaamasta tuoreesta kyselystä kävi ilmi, että lähes puolet kaikista äänioikeutetuista ja jopa kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta kokee, että ei ole kovin hyvin perillä siitä, mistä tulevissa vaaleissa on kyse.
– Soten kanssa vuosikaudet jumpanneet poliitikot voivat katsoa peiliin. Uudistusta on tehty merkillisistä lähtökohdista käsin, välillä terveysjättien etu, nyt keskustan hillotolpat edellä. Monille kansalaisille uudistus on jäänyt abstraktiksi ja pelkkä sana ”sote” on jo luotaantyöntävä, vaikka itse asiat tietenkin ovat hyvin tärkeitä ja koskettavat meitä kaikkia, Purra sanoo.
Demokratiavaje alueille
Erilaisissa kyselyissä vaalien äänestysaktiivisuuden on ennakoitu olevan hyvin alhainen.
– Millaiseksi muodostuu aluevaltuustojen oikeutus päättää kansalaisten palveluista ja valtavista rahasummista, mikäli ihmiset eivät edes käy äänestämässä? Alueille syntyy selvä demokratiavaje, Purra sanoo.
– Nämä ongelmat eivät ole tippuneet taivaalta, vaan ne ovat olleet koko ajan tiedossa. Perussuomalaiset yritti loppuun saakka saada sote- ja alueuudistukseen järkeviä muutoksia eduskunnassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aluevaalit valtuustot veronmaksajat kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut sote-uudistus Riikka Purra Puoluetuki Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Perussuomalaiset haluaa tehdä sellaista politiikkaa, joka hyödyttää ja auttaa suomalaisia – ennen kuin rahaa lykätään mihinkään muualle

Bensalitran hinta jo lähes kaksi euroa – Luukkanen: Punavihreä hallitus siirtää Suomea takaisin 1800-luvulle – ”Kurjistaminen näkyy joka paikassa”

Lulu Ranne muistuttaa aluevaalien tärkeydestä: ”Kyseessä ovat kansalaisten rahat ja henki”

Perussuomalaisten sydän sykkii suomalaisille – Ranne: “Suomen rahat eivät riitä Suomesta ja suomalaisista huolehtimiseen, jos emme pistä asioita tärkeysjärjestykseen”

Sote-uudistuksesta tulossa jättilasku veronmaksajille, Saarikon vaalipaniikki kasvaa – Purra: “Huippukallis himmeli on keskustan oma luomus”

SDP, keskusta ja kokoomus lypsävät veronmaksajia: Hyvinvointialueille suunnitteilla lautakuntia, kokouspalkkioista rahaa puolueille – ”Poliittista korruptiota”

Kankaanniemi maakuntakierroksella Keski-Suomessa: Soteen on liitettävä lähipalvelutakuu

Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa alentamalla sähkön ja polttoaineiden veroja 25 prosentilla – “Tämäkin on arvovalinta”

Kymen Perussuomalaisilta täysi lista Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vaaleihin
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta

Itäraja pysyy kiinni
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää