Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila sote- ja maakuntauudistuksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 9. toukokuuta 2017. / LEHTIKUVA
Sote-uudistuksen valinnanvapauslait saapuivat eduskuntaan – kermankuorinta estetään tiukoilla säännöillä
Hallituskauden suurin urakka, yhdistetty maakunta- ja sote-uudistus alkaa olla hyvällä mallilla. Tiistaina hallitus toi sote- ja maakuntauudistuksen ja niihin liittyvän valinnanvapausmallin eduskunnan päätettäviksi. Eduskunta keskustelee asiasta heti keskiviikkona TV-kameroiden paahteessa. Sen jälkeen valiokunnat ottavat lait käsittelyynsä.
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) iloitsi, että eduskunta pääsee vihdoin käsittelemään isoa sote-lakipakettia ja mm. sen perustuslainmukaisuutta – mihin edellinen yritys kaatui viime vaalikaudella.
– Nyt pääsemme käsittelemään tätä eri valiokunnissa eikä vähiten perustuslakivaliokunnassa sitä, miten tämä uusi järjestelmä turvaa yhdenmukaiset ja yhdenvertaiset kansalaisille tärkeät peruspalvelut koko maassa, Mattila totesi.
Hän kehuu alueellista valmistelutyötä, missä on käytetty myös avointa alueuudistus.fi –sivustoa, joka on työssä hyvä lisä.
– Toivottavasti valmistelusta on ollut apua – kun päätösvalta siirtyy maakuntiin, sinne siirtyy paljon vastuuta ja valtaa, Mattila sanoi.
Pilotointi alkaa pian. Pian on tietoa, miten palveluketjut toimivat käytännössä. Vielä on paljon tehtävää ennen kuin eduskunta voi lait hyväksyä, Mattila puntaroi.
Sote-lait voimaan vuoden 2019 alussa
Maakuntien väliaikaishallinto alkaa valmistella toiminnan käynnistämistä heinä-syyskuun aikana. Sote-rahoituksen yksinkertaistamista koskevat lakiluonnokset tehdään tämän vuoden aikana. Valinnanvapauden pilottihankkeita ryhdytään valmistelemaan tässä kuussa ja ne aloittavat viimeistään heinäkuussa 2018.
Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy uusille maakunnille tammikuun 2019 alussa. Tuolloin myös valinnanvapauteen ja monikanavarahoitukseen liittyvät lait tulevat voimaan.
Palveluiden tuottajaan sitoudutaan vuodeksi
Asukkaat saavat oikeuden valita terveyspalveluidensa tuottajan. Voit valita itse haluamasi sote-keskuksen ja hammashoitolan. Ne voivat olla julkisesti omistettuja tai yksityisiä – tai kolmannen sektorin ylläpitämiä. Asiakasmaksut ovat kaikille samat.
Asiakas sitoutuu valintaansa vuodeksi. Jos asiakas tarvitsee erikoisempaa palvelua, kuten esimerkiksi fysioterapiaa, hän voi saada käyttöönsä asiakassetelin jolla hän pääsee hoitoon haluamaansa paikkaan. Paljon hoitoa tarvitsevat vammaiset tai ikäihmiset saavat henkilökohtaisen budjetin, joka arvioidaan yksilöllisesti.
Lakipakettia esitelleet ministerit vakuuttivat, että hallitus otti hyvin huomioon maakunnista tulleet lausunnot. Sääntöjä viilattiin esimerkiksi niin, että terveysalan yritykset toimivat erityisen avoimesti ja säännöillä varmistetaan, että maakunnat tietävät, minne raha menee ja minne verot on maksettu.
Suuria yrityksiä valvotaan tiukimmin
Veropakolaisuus esimerkiksi konsernivelkojen avulla aiotaan estää. Valvonta on sitä tiukempaa, mitä suurempi yritys on. Hallitus aikoo myös estää ns. kermankuorinnan, eli sen, että yksityiset terveysyritykset huolisivat vain helppoja ja voittoa tuottavia potilaita.
– Säännöillä ja kannustimilla varmistetaan, että yritysten kannattaa ottaa myös paljon hoitoa vaativia vaikeitakin potilaita. Yksikään terveysasema ei voi laittaa portsaria ovelle, peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vakuutti.
7-kohtainen lista yritysten valaisuun
Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo, että suuria yrityksiä valvotaan seitsenkohtaisen yksityiskohtaisen listan avulla, jolla suuri yritys pakotetaan avaamaan toimintansa ja rakenteensa melko tarkasti. Yli 20 miljardin euron suurkonserni täytyy avata toimintamaittain ja tytäryritysryhmittäin. Täytyy selvittää yrityksen toiminta, kertyneet varat ja niiden sijainti. Näin hankitaan kuva yrityksestä ja siitä, harrastaako se verosuunnittelua.
Ei lepsuilua
Finnwatch oli aikaisemmin päivällä moittinut hallituksen ratkaisua löperöksi. Pöysti kiisti tämän.
– Finnwatchilla oli 13-osainen lista. Meidän seitsenkohtainen listamme on keskitetty. Se pakottaa melko laajasti avaamaan yritystä. Hallitus on kyllä miettinyt asiaa, vaikkakin eri tavalla kuin Finnwatch, Pöysti vakuutti.
Pienet yritykset saavat osuutensa
Hallitus vakuuttaa myös, että pienet yritykset saavat osansa terveysalan markkinoista. Tämä varmistetaan säännöillä. Asiasta on myös väännetty kättä kulisseissa – pienet yritykset olivat tärkeitä etenkin perussuomalaisille.
Rehula sanoi, että säännöissä on annettu yrityksille mahdollisuus muodostaa myös yritysten välisiä verkostoja – olkoon se sitten osuuskunta tai yritysten välinen verkosto.
Pöysti sanoi, että 90 prosenttia yrityksistä on pieniä tai mikroyrityksiä. Ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi omabudjettipotilaiden hoitoon.
Maakunnat ovat erilaisia ja joissakin maakunnissa saattaa vaihtoehtoisten markkinoiden eli yksityisten yritysten syntyminen kangertaa. Tämä otetaan säännöissä huomioon ja maakunta voi rahoittaa eli houkutella yksityissektoria kasvuun.
Maassa on toiminut aiempia pilottihankkeita ja etenkin Pohjois-Savosta on huomattu, että syrjäseuduillakin voi syntyä uutta yritystoimintaa, vaikka alue näytti etukäteen vaikealta.
Kermankuorinta huoletti PS:ia
Pirkko Mattila sanoi puolueen tavoitteiden onnistuneen ratkaisussa.
– Tämän täytyy olla avointa – eli kermankuorintapykälät on tuotu uudistukseen. Ja nyt on signaaleja siitä, että pieni- ja keskisuuret yritykset ovat saamassa mahdollisuuksia, mikä minusta vahvistaa sitä, että suomalaiset ovat markkinoilla. Siinähän korostuu paikallisosaaminen. Silloin saadaan suomalainen valinnanvapausmalli, jossa toteutuvat hyvä hallinto ja kansalaisten palvelut, Mattila täsmensi.
– Jo maakuntalaissa on kansalaisvapausmalli, jossa lähidemokratian täytyy toteutua. Mielenkiinnolla varmaan jokainen puolue odottaa maakuntavaaleja. Mutta toivon, että vaaleissa asettuu ehdolle sellaisia ehdokkaita, jotka ajattelevat maakuntia ja tekevät oman maakunnan näköisiä ratkaisuja – ettei kyse ole vain omasta kunnasta, Mattila toivoi.
Maakuntien rahoituslaki on väliaikainen. Rahat tulevat yhteisestä valtion kassasta. Tulevaisuudessa voidaan säätää vielä oma verotusoikeus, jolloin omaa rahaa olisi helpompaa käyttää. Toisaalta köyhät maakunnat tarvitsevat varmaan sittenkin apua yhteisestä kassasta.
Tietoyhteyksiin miljardi-investointi
Hallitus kaavailee tietoverkkojen yhdistämiseen miljardiluokan investointia, jonka toivotaan tuovan vastaavasti säästöjä jatkossa eli se maksaisi itse itsensä.
Työ tuntuu olevan vielä vaiheessaan, vaikka sen pitäisi olla valmista 1.1.2019. Rehula vakuuttaa kuitenkin, että työ on käynnissä, vaikka hän ei osaa sanoakaan, kuinka suuri osuus siitä on valmiina.
Hän kertoo, että hallitus ei aio rakentaa uutta monopolia, yhtä valtakunnallista tietokoneohjelmaa, vaan nörtit rakentavat verkoston, joka nitoo yhteiskunnan, monien kuntainliittojen ja maakuntien jo olemassa olevat tietojärjestelmät yhteen niin, että tieto kulkee eri järjestelmien välillä.
Jolloin tieto kulkee asiakkaan luokse eikä asiakasta tarvitse pompottaa eri paikkoihin. Tietojen yhdistäminen nopeuttaa, helpottaa ja halventaa työtä ja tuottaa olennaisesti sitä kolmen miljardin euron säästöä, jota hallitus hakee vuoteen 2029 mennessä niin, että sote-kulujen nousukulma taittuu nykyiseen verrattuna.
Rehula vakuuttaa joka tapauksessa, että järjestelmä toimii vuoden 2019 alussa – sen täytyy toimia – eikä mitään Länsimetro kakkosta pääse tapahtumaan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää