Keskustan Petri Honkonen, vihreiden Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton Li Andersson eivät osanneet kertoa. millä sote rahoitetaan. / LEHTIKUVA
Sote uhkaa kaatua rahoituksen puutteeseen, vajetta lähes miljardi euroa – ”Hallitus on taitava tekemään uudistuksia, joille ei varata riittävästi rahaa”
Pääministeri Sanna Marinin hallitus julistaa mielellään toteuttavansa laajoja hankkeita, joiden toteutus kuitenkin kaatuu rahoitukseen. Esimerkiksi kelpaa kovalla kiireellä läpi runnottu soteuudistus, jonka rahoitusongelmat uhkaavat romuttaa uudistuksen jo ennen kuin se on alkanutkaan. SuomiAreenan puoluejohtajapaneelissa Sanna Marinilta ei kuultu ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen, sillä SDP:n puheenjohtaja ei ollut edes paikalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sen sijaan tarjosi tuttua konstia rahoitukseen. Kaikki osaavat arvata, mistä on kyse.
Vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy ensi vuonna kunnilta uusille hyvinvointialueille. Soten kustannuksiin on varattu 22 miljardia, joka katetaan pääosin valtion budjetista.
Perussuomalaiset on toistuvasti tuonut esille, että soteen varatut rahat eivät tule riittämään, jolle hallituspuolueiden edustajat tyypillisesti viittaavat kintaalla. Tosiasiat olisi kuitenkin hyvä tunnustaa, sillä ongelmat eivät katoa mihinkään sillä, että ongelmien olemassaolo kielletään.
Perussuomalaisten lisäksi myös esimerkiksi Kuntaliitto lausui jo yli vuosi sitten, että soten alimitoitettu rahoitus uhkaa jo käynnistymisvaiheessa välttämättömien ja kriittisten toimintojen jatkuvuutta.
Krooninen rahapula tiedossa etukäteen
SuomiAreenan eilisessä puoluejohtajapaneelissa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että hallitus on taitava tekemään rakenteellisia uudistuksia, joille ei kuitenkaan varata riittävästi rahaa.
Purra huomautti, että ei ole selvää, voiko sote edes käynnistyä. Uusien hyvinvointialueiden tulisi aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Kroonisen rahanpuutteen vuoksi on epäselvää, mitä oikein tulee tapahtumaan.
– Arvioiden mukaan soten rahoitusvajetta on ainakin miljardin verran, eräiden hyvinvointialueiden kohdalla vajetta on jopa lähemmäs sata miljoonaa euroa. ICT-hankkeet, palkankorotukset, palkkaharmonisaatio, hoitotakuu, hoitajamitoitus – nämä kaikki ovat hienoja asioita, joihin ei kuitenkaan näytä olevan rahaa, Purra sanoi.
Liike Nytin Harry Harkimo oli samoilla linjoilla ja kuvasi sotea ”suurimmaksi sotkuksi” mitä vähään aikaan on tehty, ja josta ei ole saatavissa hyötyä tavan kansalaiselle.
Harkimo komppasi Purraa ja totesi, että sotesta puuttuu vähintään miljardi euroa.
– Sote on nyt pelkkä hallinnollinen uudistus, joka ei tuo lisää hoitoa tai muutakaan hyvää. Jos nämä rahat, mitä nyt käytetään palkkaharmonisaatioon ja it-ratkaisuihin, olisikin käytetty hoitamiseen, olemassa olevaan systeemiin, niin tilanne olisi aivan toinen.
Kesäloma pelasti pääministerin talouskeskustelulta
Kuten tiedetään, pääministeri Sanna Marin ei mielellään osallistu keskusteluun taloudesta tai julkisten palvelujen rahoituksesta.
Tällä kertaa kesäloma pelasti pääministerin ikävältä debatilta, jossa olisi pitänyt esittää vastaus soten rahoitusongelmiin.
SuomiAreenassa hallitusta edusti opetusministeri Li Andersson. Hän johtaa myös hallituksessa olevaa vasemmistoliittoa, joka on äskettäin esittänyt jälleen Suomen kokonaisverotuksen kiristämistä.
Anderssonilta kysyttiin, eikö vasemmistolla ole koskaan esittää mitään muuta keinoa asioiden korjaamiseen kuin lisätä veroa entisten verojen päälle. Tyypilliseen tapaansa Andersson väisti kysymyksen ja alkoi puhua väestön ikääntymisestä ja ”oikeudenmukaisuudesta”, mikä on vasemmiston kiertoilmaisu sille, että ahkerasti työtä tekeviä ihmisiä rankaistaan sitä enemmän, mitä enemmän he tekevät töitä.
Andersson luetteli pitkän litanian erilaisia soteen liittyviä ongelmia, ja selitti, että hyvinvointipalvelut ”maksavat”.
Purran ohella myös kokoomuksen Petteri Orpo moitti Anderssonia jälkiviisastelusta:
– Mitäs jos olisitte miettineet etukäteen, silloin kun teitte tämän mallin?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hyvinvointialueet Harry Harkimo rahoitusvaje puheenjohtajapaneeli hoitotakuu veronkiristykset hoitajamitoitus veronmaksajat palkkaharmonisointi palvelut Riikka Purra Sanna Marin SuomiAreena Petteri Orpo soteuudistus Li Andersson Vasemmistoliitto perussuomalaiset hallitus talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ranne: Sote-uudistus romuttaa talouden ja palvelut, jos vanha valta jatkaa
Purra: Aluevaalien suurin ongelma kilpistyy rahasta puhumisen sivuuttamiseen – ”On demokratian irvikuva, että äänestäjiä jälleen kerran höynäytetään”
Aluevaltuustojen rahankäyttö selvitettävä pikaisesti – “Aluevaltuutettujen kokouspalkkiot ovat poskettomia”
Seuraavalle hallitukselle jäämässä ennennäkemätön velkasotku – “Julkinen taloutemme ei tämän hallituksen politiikalla tule tervehtymään”
79-vuotias Toivo pettyi julkisiin terveyspalveluihin: ”Mihin on mennyt Suomen hyvinvointivaltio?”
Arja Juvonen: Hallituksen suurin puhallus ja aprillipila toteutumassa – hoitajamitoitus romuttuu
Hallitus munasi hoitajamitoituksen toteutumisen kuhnailulla ja kitsastelulla – Juvonen: Asia on tuotava eduskunnan laajaan keskusteluun kaikkien puolueiden kesken
Purra: On tullut aika alkaa karsia kuntien tehtäviä – ”Pitää alkaa miettiä, mikä on oikeasti tärkeää”
Hoitajat uhkaavat joukkoirtisanoutumisilla, Purra moittii hallitusta välinpitämättömyydestä soten rahoituksessa: ”Hallitus huolehtinut vain siitä, että se on jyrännyt massiiviset hankkeet läpi”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää