LEHTIKUVA
Sote – perussuomalaisten malli etenee
Perustuslakivaliokunnan perussuomalainen jäsen Vesa-Matti Saarakkala pitää valitettavana sitä, ettei tärkeää uudistusta saatu nyt aikaan. Toisaalta tämä on niin tärkeä ja iso uudistus, ettei sitä saa kiireellä pilata.
Uusi sote-ratkaisu täytyy miettiä Saarakkalan mielestä perusteellisesti. Samalla täytyy miettiä myös valtionosuusjärjestelmän toiminta. Sote-esityksen suuret talousvaikutukset johtuivat valtionosuusjärjestelmästä. Se on niin monimutkainen, ettei perustuslakivaliokunta voinut neuvoa, mitä sille pitäisi tehdä.
Mitä tulevasta valmistelusta sitten seuraa? Saarakkala näkee hyvät mahdollisuudet siihen, että tuleva sote-ratkaisu muistuttaisi perussuomalaisten alkuperäistä piirikuntamallia.
– Perussuomalaisten kannalta sanoisin, että mitä suorempi demokratia ratkaisuun saadaan, sitä parempi, Saarakkala linjaa.
Hän sanoo omana näkemyksenään, että sote-ratkaisua kannattaa jatkaa maakunnallisen vaihtoehdon pohjalta. Se vaatii pitempää valmistelua kuin yksiportainen malli, mutta perustuslain kannalta se on helpompi.
– Miettiä pitää sitäkin, pitäisikö mallia kokeilla, mutta viisainta olisi ehkä rakentaa kerralla kunnon malli, johon siirryttäisiin koko Suomessa yhtä aikaa, Saarakkala pohtii.
Saarakkala perustelee kantaansa sillä, että maakunnallista mallia on jo kokeiltu Kainuussa.
Kainuun malli ja verotusoikeus
Uusi maakunnallinen malli olisi kuin Kainuun malli, johon lisättäisiin verotusoikeus.
– Se vastaa myös perussuomalaisten alkuperäistä esitystä, Saarakkala korostaa.
Mallille voi povata myötätuulta ensi vaalikaudella, sillä myös pienempi oppositiopuolue keskusta kannattaa vastaavaa maakunnallista sote-mallia.
Demokratian ongelmia viilattava
Saarakkala miettii, että myös maakuntapohjaisessa kaksiportaisessa mallissa on omat ongelmansa. Kaksiportaisuus tarkoittaa sitä, että sote-asioiden päättäjät valittaisiin maakunnallisilla vaaleilla.
Palveluiden järjestämisvastuu tulisi kuntayhtymälle, hallinto vaaleilla valittavalle valtuustolle ja rahoitus järjestyisi alueellisella verotusoikeudella. Se olisi yhtä kuin Kainuun malli, johon lisättäisiin verotusoikeus.
– Se ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus. On jo mietitty sellaistakin vaihtoehtoa, että rahoitus annettaisiin valtionosuuksina ja verotus tapahtuisi valtakunnallisesti, Saarakkala miettii.
Kunnan vaikutusvalta varmistettava
Kainuussa huomattiin joitakin ongelmia mallin hallinnossa. Joka kunnasta piti tulla edustaja, joten vaalipiirit tehtiin kuntakohtaisiksi. Se oli kuitenkin hankalaa suhteellisuusperiaatteen kannalta, kun valtuustoon piti saada edustajia kaikista puolueista. Kainuussa tämä huomattiin hankalaksi, joten siirryttiin maakunnalliseen vaalipiiriin.
– Maakunnallisessa vaalipiirissä taas pitää miettiä, miten varmistettaisiin kunnan vaikutusvalta. Erikoista olisi myös, jos vaalipiiri olisi maakunnallinen, mutta rahoitus olisi yhä kuntapohjainen ja maksu perittäisiin kunnan asukasluvun eikä palveluiden käytön perusteella, missä rahoitus eroaisi nykyisestä sairaanhoitopiirien rahoituksesta, Saarakkala aprikoi.
Mutta se on suuri muutos, jota täytyy valmistella huolella.
– Kyse olisi silloin kuitenkin erittäin suuresta uudistuksesta, jota ei pystytä hetkessä toteuttamaan. Kysymys kuuluukin, onko kiire ja jos on, niin miksi? Saarakkala kysyy.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset: Sote-työ ei ole mennyt hukkaan
Sote kaatui liian hätäiseen valmisteluun
Pääministeri myönsi: Sote lähti lapasesta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Ruotsista mallia: Rikoshyöty takavarikkoon
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää