LEHTIKUVA
Sote-mallia ei ole päätetty – julkinen terveydenhuolto vahvemmalle pohjalle
Keskiviikkona paljastui, etteivät hallitusneuvottelijat ole päättäneet vielä sote-palveluiden lopullista järjestämismallia. Vaihtoehtoja on yhä kaksi.
– Yle on oikeassa sanoessaan, että ratkaisu on kuntayhtymämalli. MTV3 on myös oikeassa sanoessaan, että se on maakuntamalli. Päätöstä ei ole nimittäin tehty, hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) nauratti kuulijoita tiedotustilaisuudessa Smolnassa.
Strategiset korit julkaistiin
Sipilä valotti neuvotteluiden tilaa ja numeroiden taustoja, miten säästö- ja rakenneohjelma rakentuu. Toimia haetaan neljästä “korista”, joita on hieman muokattu vielä eilisen jälkeen.
Kuntien velvollisuuksista otetaan yksi miljardi. Päätösten vaikutukset tulevat pikku hiljaa voimaan. Sote-uudistuksen ja julkisen sektorin tuottavuustoimien tähtäin on vuodessa 2030, mutta ne tulevat vähitellen voimaan ja vaikuttavat asteittain.
Tasapaino saavutetaan
kuudessa vuodessa
Sitten tulee 4,5 miljardin kori, johon on yhdistetty julkiselle sektorille tulevat säästöt ja vuoteen 2021 vaikuttavat rakenneuudistukset.
Päällimmäisenä on 1,5 miljardia: säästö, johon tähdätään kasvun ja työllisyyden toimilla. Jos ne eivät toimikaan, varalle lasketaan vastaavat ehdolliset säästöt.
– Vuoden 2019 tasolla pitäisi olla vaikutusta 4-5 miljardia euroa koko julkisen sektorin tasolla ja vuonna 2021 kuusi miljardia. Se tarkoittaa, että vaalikauden lopussa kunta- ja valtiontalous ovat hieman alijäämäisiä, mutta vuonna 2021 olemme tasapainossa, Sipilä viitoitti.
Reformiryhmä on ruotinut kuntien velvoitteita, tehtävien karsintaa ja toimintatapojen muutoksia; siitä koostuu kunnilta otettava miljardi. Neuvottelijat ovat myös linjanneet, että jos valtiolle tehtävä leikkaus heijastuu kuntiin, se korvataan kunnille. Eli valtiontalouden säästöjä ei siirretä vanhaan malliin kuntien menoiksi.
Sote-ratkaisun malli
aidosti avoinna
Sote-ratkaisun kaavaillaan säästävän leijonanosan neljän miljardin säästötavoitteesta. Mutta ei sekään kuitenkaan yksin; säästöt voimistuvat, kun kuntien tehtäviä karsitaan, toimintatapoja uudistetaan ja digitalisaatiota kehitetään.
Kuntayhtymämalli olisi helpompi ja nopeampi saada voimaan: mallina on jo Kaakkois-Suomen Eksote-yhtymä, joka toimii kuntayhtymäpohjalta ja on onnistunut säästämään kuntien sote-menoja.
Maakuntamallin pohjaksi käy Kainuun malli, jota kokeiltiin muutama vuosi sitten ja joka myös pienensi kuntien sote-menoja. Siinä on lisäksi maakuntavaltuusto, joka ratkaisee maakunnalliseen päätökseen liittyviä päätösvaltaan ja vaikutusmahdollisuuksiin liittyviä ongelmia.
Kainuussa toimii nytkin kuntayhtymä, joka pyrkii säästämään menoja Eksoten tapaan, vaikka Kainuun malli kaatuikin yhden kunnan vastustukseen.
Ruotsin malli toisi
myös verotusoikeuden
Ruotsin malli taas käsittää valtuuston lisäksi myös verotusoikeuden. Ruotsissa sote-huolto järjestetään maakunnallisesti. Maakunnat saavat osan rahoituksestaan omalla verotusoikeudellaan. Kunta-, maakunta- ja valtiolliset vaalit käydään yhdellä kerralla.
Maakunnallinen malli vaatii raskaampaa valmistelua, mutta voi olla vaikuttavampi. Maakunnalliseen päätöksentekoon voidaan ottaa muitakin asioita soten lisäksi.
Neuvottelutietojen mukaan kokoomus on suhtautunut maakuntamalliin varauksellisesti. Keskusta ja perussuomalaiset puolestaan esittivät jo alun perin maakuntamallin tyyppistä ratkaisua.
Yksikanavaisuus ja valinnanvapaus?
Sipilän diagrammeissa nähtiin myös soten jälkeiseen aikaan; yksikanavaiseen rahoitusmalliin aiotaan siirtyä niin, että työterveydenhuollon erityistarpeet otetaan huomioon.
Lopuksi annetaan mahdollisuus myös asiakkaiden valinnanvapaudelle ja tuotantotapojen moninaisuudelle. Tämä tarkoittaa Sipilän mukaan, että kun työterveydenhuolto toimii niin hyvin, sitä ei kannata purkaa.
– Yksikanavainen malli tarkoittaisi puhtaimmillaan sitä, ettei työterveydenhuoltoa olisi. Tarkoitus on, että julkista terveydenhuoltoa vahvistetaan, jolloin työterveydenhuolto voisi palata lähemmäs alkuperäistä ajatusta, työpaikkaergonomiaan ja vastaavaa, Sipilä linjasi.
Kokoomus on ajanut jo vuosien ajan Ruotsin mallin mukaista “raha seuraa asiakasta” -mallia, jossa asiakas voi valita sote-palvelunsa mistä tahansa palveluntuottajalta, oli se julkisen sektorin, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottama. Puolue on samalla pyrkinyt monipuolistamaan palvelujen järjestämistapojen kirjoa.
Marssijärjestys on selvä
Vasemmistopuolueet ja osittain myös perussuomalaiset ovat varoneet päästämästä markkinavoimia valloilleen. Pelkona on nähty, että suuret yksityisyritykset voisivat kaapata markkinoita hoitoonsa ja korottaa siten hinnat pilviin.
Viime hallituskaudella näytti jo siltä, että yksityisen puolen sote-haaveet kokisivat haaksirikon. Ehkäpä nyt kompromissi häämöttää?
Timo Soini vastasi kysymykseen yksityisistä terveyspalveluista samaan tapaan kuin työterveyden kohdalla: ensin vahvistetaan julkinen terveydenhuolto ja vasta sitten voidaan huomioida yritysten tarpeet ja valinnanvapaus asiakkaille.
– Marssijärjestys on selvä, Soini näki.
Soini: Kolme kaveria
tietää tuloksen
Soini kuvasi hallitusohjelman tekoa monipolviseksi poluksi, mutta “sillä mennään maaliin ja keinot ovat tässä”.
– Kovin vääntöhän on säästöissä ja rakenneuudistuksissa. Mutta tämä on kokonaisuus, jossa kaikkien palkkien pitää toimia, jotta tavoite saavutetaan. Siksi täällä aika myöhäänkin ollaan ja aikaisin tullaan. Ryhmät työskentelevät – ja jos siellä ei onnistu, niin käydään triossa ja mennään takaisin.
– Sote-ratkaisu on iso asia ja uskon, että tämä saadaan vietyä maaliin. Eilen viisi tuntia askarreltiin tämän parissa. Portaat ja tahtotila on olemassa, Soini puntaroi ja kehotti kuulijoita malttiin.
– Kannattaa suhtautua pieteetillä tähän asiaan: tässä on ainoat kolme kaveria, jotka lopulta tietävät, kun päätös on tehty. Ja millainen se on, koska me se kuitataan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Miljardileikkausten vaikea sovitus käytäntöön on alkanut
Soini: “Luvut ovat kovia”
Soini: Puhuttelu paikallaan sote-sotkun ratkaisemiseksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.