Martti Kainulainen Lehtikuva
Sote horjuttaa hallitusta
Torstain suureksi uutiseksi odotettiin lopullista päätöstä sote-alueiden määrästä. Uutinen muuttuikin epävarmuudeksi koko hallituksen koossa pysymisestä.
Eduskunnan kyselytunnin jälkeen kävi ilmi, että kokoomus ja keskusta olivat ajautuneet suureen törmäykseen sote-alueiden määrästä. Suurta yhteistä tiedotustilaisuutta ei tullutkaan, vaan kokoomus pyysi pääministeriltä kahden päivän lisäaikaa sote-alueista päättämiseksi.
Kokoomus on ilmoittanut järjestävänsä tulevalle lauantaille puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksen, jossa päätetään jatkosta.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskokous päättää hallituksessa pysymisestä, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) kertoi kyselytunnin jälkeen eduskunnassa.
Sipilä teki hallituskysymyksen
Kokoomuslähteistä kerrotaan, että he odottivat ryhmäkokouksessaan vierailleelta pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) kompromissiesitystä, joka kelpaisi myös kokoomukselle. Sitä ei kuitenkaan saatu, vaan Sipilä toi kokoomusryhmälle hyväksyttäväksi oman 18 alueen maakuntamallin, jonka keskustan puoluehallitus oli hyväksynyt kahta viikkoa aikaisemmin.
Zyskowiczin mukaan Sipilä ilmoitti kokoomuksen ryhmälle, että 18 alueen lukumäärä on keskustalle hallituskysymys.
Kokoomus oli itse esittänyt vähimmillään jopa viittä aluetta, joka tuli kompromissiksi edellisen hallituksen aikana. Sen jälkeen tämä viiden alueen malli haudattiin kuitenkin naftaliiniin.
– Kokoomuksen neuvottelijoilla oli mandaatti yhdeksän ja 12 alueen välillä, Zyskowicz kertoi kyselytunnin jälkeen eduskunnassa.
PS tukee 18 sotealueen mallia
Perussuomalaiset sen sijaan olisivat hyväksyneet 18 sote-alueen mallin. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoi näin STT:lle ennen kuin hallitus kokoontui valtioneuvoston linnaan miettimään, annetaanko kokoomukselle kahden vuorokauden määräaika vai ei.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää