

Sotaveteraaniliiton tiedottaja sekoilee Twitterissä – levitti valheellisia syytöksiä perussuomalaisista
Suomen Sotaveteraaniliitto palkkasi marraskuun alussa uuden tiedottajan, joka onkin toden teolla pannut tuulemaan: monet sotaveteraanien nimissä lähetetyt Twitter-viestit ovat saaneet muut käyttäjät ihmettelemään, onko kyseessä jälleen yksi parodiatili.
Perussuomalaisten kansanedustajien tietoon tuli äskettäin marraskuussa twiitattu varsin erikoinen viesti, joka henkii syvää vihaa perussuomalaisia ja Jussi Halla-ahoa kohtaan.
Twiitissä todettiin: “Kaikki puheet mm. sotaveteraanien ja eläkeläisten puolustamisesta ovat halla-aholaisille yhdentekeviä. Oma kansa ensin -puheet vain äärioikeistolaista propagandaa, jolla pyritään huijaamaan köyhiä.”
“Äärimmäisen loukkaavaa”
Kansanedustaja Jani Mäkelä kertoo luulleensa somessa vastaan tullutta kuvakaappausta ensin valeuutiseksi. Hänen surukseen kuvakaappaus oli aito.
– Pidän tätä äärimmäisen loukkaavana puoluettani kohtaan, joka on kaikissa olosuhteissa ja aina ollut ensimmäisenä puhein ja teoin sotaveteraanien asialla. Samoin ovat kokeneet monet minuun yhteyttä ottaneet kansalaiset, joille veteraanien asia on tärkeä, Mäkelä kommentoi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pyysikin Twitterissä selvennystä asiaan:
– Voisitteko täsmentää, miksi veteraanijärjestön tiedottaja jakaa tällaisia mielipiteitä? Edustaako tämä tiedottajan kantaa? PS:n eduskuntaryhmä toivoo välitöntä julkista täsmennystä. Ryhmä tekee pyyteetöntä työtä veteraanien hyväksi kuten moni muukin.
Huteria selityksiä
Sotaveteraanien Twitter-tilin alkuperäinen selitys kohutwiitille oli melko hutera: “Saatteeseen lainattu uutisen sisältöä, kuten muiden sisällöistä twiitatessa käytännössä aina.”
– Emme puoluepolitikoi – twiittaamme/retwiittaamme kaikesta, missä sotaveteraanit mainitaan; oli kyseessä uutinen, tapahtuma, lainsäädäntö, kunnianosoitus, budjettikysymys, mielipidekirjoitus, aiheeseen liittyvä kirja tai vaikka henkilökuva, kirjoittaa sotaveteraanien Twitter-tili.
Tässä tapauksessa twiitattu “uutinen” sekä sen sisällöstä otettu lainaus oli kuitenkin valittu melko erikoisesti. Kyseessä ei nimittäin ollut uutinen, vaan Sami Leon Eerolan kirjoittama kirja-arvostelu, joka oli julkaistu erilaisia kirja-arvosteluja sisältävällä nettisivustolla. No, olihan siinä toki mainittu sana sotaveteraanit.
Sami Leon Eerola on 25-vuotias folkloristiikan opiskelija, joka on omien sanojensa mukaan erityisen kiinnostunut äärimmäisistä ideologioista, kuten radikaalioikeistolaisuudesta ja jihadismista, joita hän pitää toistensa peilikuvina.
Asenteellista arvostelua
Eerolan kirjoitusta ei voi parhaimmallakaan tahdolla pitää objektiivisena kirja-arvosteluna. Pikemminkin se on henkilökohtaisista antipatioista nousevaa sekavaa vihapuhetta, jonka tiivistelmäksi sopii hyvin kirjoituksen viimeinen kappale:
“Perussuomalaisten hajoamisen historia on jännittävä tietokirja, joka kertoo sen, mitä monet tiesivät jo vuosia: jos antaa rasistille pikkusormen se vie koko käden ja lähettää sen keskitysleirille. Samalla tämä kirja osoittaa, miten jännittävää henkistä sotaa puoluepolitikka jopa täällä Suomessa on. Toivon mukaan nyt persuja hyljeksitään kunnolla ja kaikki halla-aholaiset syrjitään puoluepolitiikan marginaaliin marxisti-leninistien seuraksi.”
On vaikea päätellä, mihin sotaveteraanien tiedottajan lainaama Sami Leon Eerolan käsitys sotaveteraanien ja eläkeläisten huijaamisesta perustuu. Ainakaan noille väitteille ei löydy katetta Lauri Nurmen kirjasta.
Tiedottajalla etnisväritteinen tausta
Kuka sitten on tämä Suomen Sotaveteraaniliiton uusi, räväkkä tiedottaja? Oman LinkedIn-profiilinsa mukaan Ariela Säkkinen on tehokas monilahjakkuus, jolla on kokemusta ihmisoikeustyöstä, maahanmuuttoaiheista ja ruokabloggaamisesta. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Suomen somalialaisten liiton, Kirkon ulkomaanavun, Suomen Punaisen Ristin ja Pakolaisneuvonta ry:n palveluksessa.
Olisiko käynyt niin, että Säkkiselle on jäänyt “vanha vaihde päälle”? Monet hänen twiiteistään muistuttavat enemmän monikulttuuripropagandaa kuin asiallista tiedottamista, ja oikeinkirjoitus – logiikasta puhumattakaan – on välillä pahasti hukassa.
Liiton toiminnanjohtaja selittelee
Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kommentoi kohua kertomalla, että Twitter on liitolle uusi viestintäkanava. Seppä kirjoittaa laveasti siitä, että liitto haluaa “puolustaa kaikkia Suomen puolesta taistelleita veteraaneja heidän taustastaan riippumatta”, minkä tietenkin pitäisi olla itsestään selvää.
Lopuksi Seppä väittää, että “Sotaveteraaniliitto ei osallistu puoluepoliittiseen työhön”, mutta ei ota mitään kantaa tiedottajansa poliittiseen hyökkäykseen perussuomalaisia vastaan.
Haukkuu julkisesti veteraanien puolustajaa
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen ei ole Sepän vastaukseen lainkaan tyytyväinen. Raatikainen on rintamaveteraaniasiain neuvoston jäsen ja ollut itse rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtävissä yli kymmenen vuotta.
– Pidän kummallisena, jos niinkin arvostettu instanssi kuin Sotaveteraaniliitto lähtee julkisesti haukkumaan puoluetta, joka todellakin on sotaveteraanien asialla, kansanedustaja Raatikainen kommentoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.