

LEHTIKUVA
Sotaa pakenevat ukrainalaiset karttavat erästä valtiota: ”Ruotsiin? Kiitos, mutta ei kiitos”.
Miljoonat ukrainalaiset pakenevat henkensä kaupalla sodan jaloista turvaan muualle Eurooppaan. Mieluiten he Expressenin mukaan jäisivät mahdollisimman lähelle omaa kotimaataan. On myöskin heitä, jotka eivät halua ”toiseen sotaa käyvään maahan”.
Ukrainan ja Puolan rajalla vapaaehtoisten järjestämät bussit odottavat pakolaisia viedäkseen heidät turvaan Euroopan eri maihin. Expressenin haastattelemien pakolaisten ja vapaehtoisten auttajien mukaan Ruotsiin suuntaavien linja-autojen liepeillä ei ole ruuhkaa.
Pakolaiset ylipäätään haluavat jäädä niin lähelle kotimaahan kuin mahdollista. Palatakseen sinne heti, kun se taas on mahdollista. Toinen syy on se, että uutiset Ruotsissa tapahtuvista räjähdyksistä ja jatkuvasta ammuskelusta ovat levinneet laajalti myös itäisessä Euroopassa.
Eivät koe Ruotsia turvalliseksi
Tomas Sielski työskentelee puolalaisvarustamossa ja hän on auttanut järjestämään ilmaismatkoja pakolaisia Ruotsiin kuljettaville busseille. Sielskin mukaan pakolaiset vastaavat tarjoukseen usein lyhyesti: ”Ruotsiin? Kiitos, mutta ei kiitos”. Vaikka lähtijöitä lopulta löytyisikin, päätöstä edeltää perusteellinen pohdinta.
– Eräs nainen sanoi minulle, ettei hän lapsineen halua sotaa käyvästä maasta toiseen sotaa käyvään maahan, Sielski kertoo. Joku on myös luullut bussin olevan matkalla Saksaan ja kun on kuullut Ruotsista, erehtynyt on hypännyt nopeasti pois kyydistä.
– Monet ovat itäeurooppalaisissa maissa kuulleet, että Malmö on äärivaarallinen kaupunki. Ja että Ruotsi on mafiamaa, jossa ihmisiä tapetaan päivittäin, eikä kaduilla uskalla kulkea. Saan jatkuvasti selittää heille, että itse asun täällä ja tunnen oloni täysin turvalliseksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vapaaehtoiset auttajat Tomas Sielski sotaa käyvä maa mafiamaa jatkuva ammuskelu räjähdykset Venäjän hyökkäys Itä-Eurooppa Malmö Eurooppa Ukraina pakolaiset Ruotsi Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ukrainan kansan puolustustaistelu hillinnyt pakolaismääriä – sadat tuhannet äidit ja lapset hakeutuneet turvaan naapurimaihin

Miksi nallekarhua puristavaan pakolaislapseen suhtaudutaan eri tavalla kuin bodattuihin korstoihin? Halla-aho kertoo

PS-Naiset: Ukrainalaiset naiset ja lapset nopeasti osaksi yhteiskuntaa

Venäjän rajaoperaatioiden riski kasvaa – Purra: Siirtolaismassalta suojautuminen vaatii välittömiä lainsäädäntömuutoksia

Tanska avaa sylinsä Venäjän hyökkäystä pakeneville – ja jatkaa pakolaisten palauttamista takaisin Syyriaan

Ukrainalaispakolainen raiskattiin vastaanottokeskuksessa Saksassa

Miesjoukko tunkeutui ukrainalaispakolaisten tilapäismajoitukseen: ”Meille sanottiin, että Ruotsi on turvallinen maa”

Ruotsidemokraatit ottavat avosylin vastaan Venäjän hyökkäystä pakenevat: ”Nämä ihmiset tarvitsevat oikeasti turvaa”

Taas uusi onneton Ruotsin ennätys: alkuvuonna ammuttiin hengiltä 18 ihmistä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää