Saksa haluaa rajoittaa turvapaikanhakijoiden rahalähetyksiä kotimaihinsa. Kansantaloudelle aiheutuvien haittojen lisäksi tavoitteena on vähentää kehittyvien maiden kansalaisten halukkuutta hakeutua länsimaisen hyvinvoinnin ja tukijärjestelmän piiriin. Kysymys on kaksipiippuinen, sillä rahalähetykset ovat merkittävä osa kansalaisten toimeentuloa köyhissä maissa.

Saksan kuudestatoista osavaltiosta seitsemässä turvapaikanhakijat saavat välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon sosiaalietuudet yhä käteisenä. Käyttöön ollaan niissäkin ottamassa maksukortti, jonka motiivi on osaltaan kannustaa turvapaikanhakijoita kohti omakustanteista elämää.

Saksan valtiovarainministeriö puolestaan haluaa rajoittaa raha-avustusten lähettämistä turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten kotimaihin. Muualle lähetetty raha on pois rasvaamasta Saksan kansantalouden rattaita.

Toki sosialidemokraatti Olaf Scholzin hallituksen tavoitteena on myös rajoittaa maahanmuuttoa ja näin kääntää poliittisen keskustelun suuntaa itselleen myönteisemmäksi vuoden 2025 liittopäivävaalien lähestyessä.

Kolme kertaa kehitysapu

Toisaalta rajoitukset voivat edelleen lisätä köyhyyttä pakolaisten ja siirtolaisten lähtömaissa. Maailmanlaajuisesti yksityisten rahojen virta kehittyviin maihin on nimittäin kolme kertaa suurempi kuin virallinen kehitysapu.

Maailmanpankin mukaan siirtolaiset siirsivät uusista kotimaistaan vuonna 2021 matalan ja keskitulon maihin vajaat 500 miljardia euroa. Suomesta maahanmuuttajat lähettävät vuosittain lähtömaihinsa vajaat miljardi euroa.

Summat ovat käytännössä suurempia, sillä rahoja siirtyy myös epävirallisia väyliä pitkin.

Maksukortti vähensi maahanmuuttoa

Thüringenin alueella Eichsfeldissä maksukortti on osoittautunut veronmaksajien kannalta menestykseksi. Bild-verkkomedian mukaan kortin saajiksi oli alun perin ehdolla 400 pakolaista. Heistä vain 255 on kuitenkin tähän mennessä saanut kortin. Lopuille ei enää ole tarvetta, sillä 75 on löytänyt työpaikan ja 70 on lähtenyt pois.

Joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023 kymmenen turvapaikanhakijaa palasi Eichsfeldistä vapaaehtoisesti kotimaahansa. Joulukuusta 2023 huhtikuuhun 2024 – jolloin käytössä oli maksukortti – 70 henkilöä lähti paluumatkalle.

Maksukortin käyttöönotto on tilastojen mukaan myös lievästi laskenut halukkuutta asettua turvapaikanhakijaksi juuri Eichsfeldiin.

SUOMEN UUTISET