Sosiaalidemokratia kuihtumassa pois Euroopasta

16.02.2018 |11:41

Sosiaalidemokratia kuihtuu kovaa vauhtia EU:n suurimmissa maissa. Kolmessa maassa käytyjen vaalien tulos on ollut demareille varsin murheellinen. Espanjassa PSOE:n valtakausi päättyi jo vuonna 2011. Saksassa SPD on toki ollut hallituksessa, mutta heille on jäänyt apupuolueen asema viime vuosina. Ranskassa sosialistit rojahtivat viime kesäkuun vaaleissa marginaalipuolueeksi. Italiassa ennusteet povaavat suurta vaalitappiota PD:lle maaliskuun vaaleissa.

Sosiaalidemokraattien vajoaminen erityisesti suurissa EU-jäsenmaissa ennakoi ensi vuoden Euroopan parlamentin vaaleissa niin ikään heikkoa tulosta. Sosiaalidemokraattien ryhmä S&D:n ryhmänjohtaja Gianni Pittella on ilmoittanut paluusta Italian politiikkaan. Häntä ennen Martin Schulz vaihtoi Euroopan parlamentin Saksan liittopäiviin.

S&D:n ahdinko ei välttämättä jää vain äänestäjien vastuulle. S&D:lle on muodostumassa uusi uhka kulissien takana. Ryhmä voi kutistua loikkaustenkin vuoksi.

Macron hamuaa uutta europarlamenttiryhmää

Ranskan presidentti Emmanuel Macron haluaa luoda kokonaan uuden europarlamenttiryhmän. Macronin “luonnollinen” ryhmä olisi liberaalidemokraattinen ALDE. Macron ei lämpene ALDE:en liittymiselle, sillä hänen mielestään suurissa europarlamenttiryhmissä on mukana myös populisteja ja EU:n liittovaltion vastustajia.

Uudella ryhmällä on toivoton tehtävä, ellei Macron onnistu nappaamaan meppejä niin ALDE:sta, EPP:stä kuin S&D:stäkin.

Italian ensi kuukauden vaaleissa PD:n ehdokaslista tekee selkeää pesäeroa vasemmistoon. Puolueessa arvellaan, että puheenjohtaja Matteo Renzi valmistelee loikkausta S&D:stä Macronin hahmottelemaan ryhmään. PD:n loikkaus olisi suuri takaisku sosiaalidemokraattien ryhmälle, sillä puolueella on merkittävästi meppejä.

Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Espanjan suosituin puolue Ciudadanos olisi luonteva kumppani Macronille. Ciudadanos on tällä haavaa ALDE-ryhmässä. Euroopan parlamenttivaaleissa vuonna 2014 Ciudadanos oli vielä pienpuolue hieman yli kolmen prosentin äänisaalillaan. Puolue on kuitenkin nakertanut PSOE:lta kannatusta, joten S&D menettänee paikkoja tulevissa vaaleissa ensi vuonna. Ciudadanosin lisäksi vasemmistopuolue Podemos kilpailee PSOE:n kanssa äänistä.

Saadakseen europarlamenttiryhmän aseman tulee ryhmällä olla vähintään 25 meppiä, joiden pitää tulla vähintään seitsemästä eri jäsenmaasta. Macronin LREM-puolue aikoo harkita liittymistä jo olemassa olevaan parlamenttiryhmään, mikäli puolue ei onnistu kasaamaan omaa ryhmää.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää