Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiskokouksessa keskusteltiin lasten ja nuorten terveydestä ja hyvinvoinnista. Ministeri Kaisa Juuso nosti esiin digilaitteiden ja erityisesti sosiaalisen median muodostamat riskit lasten ja nuorten hyvinvoinnille.
– Nyky-yhteiskunnassa digitaidot ovat tärkeitä, mutta liika digilaitteiden käyttö pienestä pitäen on haitallista lapsille ja voi vaarantaa heidän hyvinvointinsa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen älypuhelinten käyttö heikentää läheisyyttä perheenjäsenten välillä ja lisää konflikteja.
– Liikunta vähenee, yöunet ja keskittymiskyky kärsivät. Sosiaalisen median valvomaton käyttö altistaa lapsen kiusaamiselle ja pahimmillaan seksuaaliselle ahdistelulle sekä hyväksikäytölle. Lasten vuorovaikutus- ja turvataitojen vahvistaminen on vanhempien keskeinen tehtävä, ministeri Juuso korostaa.
Segregaatio on Ruotsissa suuri ongelma
Ministeri Juuso tutustui vierailullaan myös ruotsalaiseen perhekeskustoimintaan Rinkebyn perhekeskuksessa.
– Ruotsissa segregaatio on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, joka ilmenee paljon julkisuudessa olleen jengiväkivallan ohella muun muassa korkeampana työttömyysasteena ja matalampana koulutusasteena maahanmuuttajavaltaisissa kaupunginosissa.
– Ruotsi pyrkii vastaamaan haasteeseen muun muassa panostamalla neuvolatoimintaan, lisäämällä kotiin vietävää tukea sekä parantamalla maahanmuuttajavanhempien ruotsinkielentaitoa ja vahvistamalla heidän valmiuksiaan toimia ruotsalaisen yhteiskunnan jäseninä.
Nuorille tarjottava mielekästä tekemistä
– Lapsille ja nuorille tarjotaan maksuttomia harrastuksia ja mielekästä tekemistä: heille on organisoitu muun muassa kaupungin sisäinen jalkapalloliiga, jota pelataan kaupunginosien välillä.
Juuson mielestä muualla tehtyjä virheitä ei pidä toistaa, vaan niistä on opittava. Tärkeintä kotouttamisessa on, että lasten lisäksi myös vanhemmat oppivat yhteiskunnassa käytetyn kielen, jotta he voivat osallistua sen toimintaan.
– Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tärkeää tarjota heille mielekästä tekemistä, joka ei ole vanhempien maksukyvystä kiinni. Harrastamisen Suomen malli on tärkeä väline, joka kannustaa lapsia ja nuoria liikkumaan ja harrastamaan pelkän kännykän tuijottamisen sijasta, Juuso muistuttaa.