Katastrofipuheen lietsonnassa on kunnostautunut etenkin keskusta, joka tällä viikolla sosiaalisen median kanavillaan on tuutannut ulos väitteitä, että sairaaloita muka oltaisiin ajamassa alas useilla paikkakunnilla.
Yhtään sairaalaa ei olla lopettamassa
Näin ei kuitenkaan ole asianlaita, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korjaa vääriä mielikuvia.
– Yhtään sairaalaa ei olla lopettamassa, yhtäkään leikkaussalia ei suljeta, eikä sairaalaverkkoa myöskään karsita. Tämän esityksen tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä, tehostaa osaavan hoitohenkilökuntamme käyttöä. Lisäksi otamme käyttöön yksityisiä palveluja. Kaiken tavoitteena on se, että Suomessa pääsee erikoissairaanhoitoon mahdollisimman nopeasti.
– Muistutan myös siitä, että erikoissairaanhoito ei ole pelkkää kirurgiaa ja leikkaussalitoimintaa. Erikoissairaanhoito on todella paljon muutakin. On sisätautiosasto, on kardiologiaa, syöpäosasto, neurologiaa ja lastentauteja. Mitään näistä ei rajoiteta. Eli hyvinvointialue voi hyvin järkevästi päättää, mitä missäkin sairaalassa tehdään, jotta sairaaloiden kapasiteetti käytetään hyväksi mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti ministeri Juuso sanoo.
Järkevää työnjakoa
Juuso korostaa, että eduskunnan käsittelyssä olevalla hallituksen esityksellä tehdään järkevää työnjakoa niiden sairaaloiden välillä, joita esitys koskee.
– Meidän on varmistettava kansallisesti hyvin toimiva palveluverkko, sairaalaverkko, missä meillä on monierikoisalaista osaamista, mihin meillä riittää meidän lääkärit, anestesialääkärit, ortopedit ja silmälääkärit.
– Meillä on pulaa usean erikoisalan lääkäreistä. Se tarkoittaa sitä, että meidän on toimittava sillä tavalla, että me käytetään mahdollisimman tehokkaasti se henkilöstöresurssi, mikä meillä on, ja tätä me tällä esityksellä tehdään.
Erikoissairaanhoitoa tehostetaan
Ministeri Juuso muistuttaa myös, että soteuudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista oli alun perin erikoissairaanhoidon kustannuskehityksen tasaaminen.
– Erikoissairaanhoidon kustannuksia ei Suomessa tähän mennessä ole pystytty jarruttamaan: koko ajan ovat kustannukset nousseet. Soteuudistuksella haettiin integraatiota, haettiin kustannuskehityksen jarruttamista, ja tällä esityksellä me teemme sen.
– Me tehostamme erikoissairaanhoidon toimintaa jakamalla henkilöstön mahdollisimman tehokkaasti eri sairaaloihin, me nopeutamme hoitojonojen lyhentämistä tällä. Tällä esityksellä myöskin vapautetaan päiväkirurgiset toimenpiteet yksityiselle palveluntarjoajalle, ja se on myöskin yksi keino, millä me nopeutamme asiakkaiden hoitoon pääsyä. Asian ydin on se, että ihmisten täytyy päästä hoitoon eikä seisoa hoitojonoissa. Jos siihen tarvitaan yksityistä, niin yksityinen otetaan siihen mukaan.
Leikkaussalipäivystys vaatii paljon resursseja
Juuson mukaan kysymys on myös ennen kaikkea siitä, että meillä on osaajapula, myös lääkäripula ja hoitajapula.
– Yöaikainen leikkaussalipäivystys vaatii erittäin paljon resursseja. Siellä tarvitaan anestesialääkäri, leikkaava lääkäri, leikkaussalihenkilökuntaa, heräämö, teho-osaston henkilökuntaa, kuvantamisen laboratorion henkilökuntaa. Yöaikaan leikkauksia tehdään erittäin, erittäin harvoin. Silloin on järkevää, että keskitetään mahdollistetaan isommissa sairaaloissa ympärivuorokautinen tehokas leikkaussalitoiminta ja näihin sairaaloihin toisiin sairaaloihin tuo sitten erilaista leikkaustoimintaa, mikä ei vaadi sitä yöaikaista leikkaussaliavalmiutta.