

PS ARKISTO
Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Sairaaloiden ja päivystysten verkostoa koskeva valmistelu etenee
Päivystyksiä ja erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevan lainvalmistelun etenemisen aikataulu on herättänyt laajalti kiinnostusta. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoo uudistuksen etenemisen aikataulusta.
Viime syksynä asetetun virkamiestyöryhmän julkaistua raporttinsa tammikuussa varsinainen lainvalmistelu ministeriössä pääsi käyntiin. Osana virkavalmistelua tehdään monipuoliset vaikutusten arvioinnit ja pohditaan myös vaihtoehtoisia tapoja erikoissairaanhoidon tehostamiseksi.
– Valmistelun edetessä lakihanketta on käsitelty ja käsitellään ministerityöryhmässä maalis-toukokuussa, ja tavoitteena on saada esitys lausunnolle toukokuussa. Tarkoituksena on noudattaa normaalia kuuden viikon lausuntoaikaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Kokonaisuus on haastava
Kokonaisuus on monin tavoin haastava. Keskeinen tulevaisuuden sairaalaverkostoa määrittävä tekijä on ammattihenkilöstön saatavuus. Henkilöstöpulan vuoksi on tärkeää, että ammattilaisten työaika voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.
– Tammikuussa julkaistu sairaalaverkkotyöryhmän raportti on herättänyt laajaa keskustelua ja huolta hyvinvointialueilla ja kansalaisten keskuudessa. Asian valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriössä ykkösprioriteetti, ja lausunnolle lähtevän lakiesityksen sisällöstä tiedotetaan heti kun se on valmis eli aikataulusuunnitelman mukaan toukokuussa, sanoo ministeri Juuso.
Lait vahvistettaneen joulukuussa
Lausuntopalautteen jälkeen esityksen käsittely jatkuu syksyllä.
– Lausuntopalautteen kokoamisen jälkeinen poliittinen käsittely jatkuu elokuun alussa, ja kun tarvittavat muutokset on tehty, esitys menee lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyyn. Syksyn aikana esitys käy hyvinvointialuetalouden ja –hallinnon neuvottelukunnassa. Ennen valtioneuvoston käsittelyä esitys lähetetään Oikeuskanslerinviraston ennakkotarkastukseen, ministeri Juuso kuvailee prosessia.
– Kun nämä käsittelyvaiheet on käyty, esitys menee raha-asiainvaliokunnan ja valtioneuvoston käsittelyyn. Tämän jälkeen esitys annetaan eduskuntaan budjettilakiaikataulussa. Eduskunnassa esitystä käsittelevät normaalin kaavan mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta mietintövaliokuntana sekä mahdolliset lausuntovaliokunnat syysistuntokauden aikana. Lopuksi eduskuntakäsittelyn jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lait. Tämä tapahtuisi arviolta joulukuussa, Juuso jatkaa.
Esitetyn lainsäädännön on suunniteltu tulevan voimaan vuoden 2026 alussa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntöuudistukset henkilöstöpula erikoissairaanhoito hyvinvointialueet sairaalat lainvalmistelu päivystys lainsäädäntö sosiaali- ja terveysministeriö Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Päivystyskriisi on riistäytynyt käsistä

Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja

Yksityissektoria tarvitaan purkamaan Siltasairaalan hoitovelkaa – Juvonen: “Julkisen terveydenhuollon tilanne on järkyttävän surullinen Suomessa”

Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa jatkettava hoitajapulasta johtuen – “Hoitajamitoituksen nosto ei ratkaise sitä tosiasiaa, että meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hoitoalan henkilökuntaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää