

LEHTIKUVA
Somehuhujen jäljillä: Kyllä, poliisi lakkautti vihapuheen tutkintaryhmän – mutta mikään ei muuttunut
Sosiaalisessa mediassa ehdittiin jo uskoa, että poliittisesti motivoitu nettisensuuri olisi taakse jäänyttä elämää. Somessa tulkittiin, että Poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä olisi ajettu alas, kun Valtioneuvoston Media- ja viestintäpolitiikkaa käsitelleessä raportissa todettiin, että “Valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä toimi puolisen vuotta ja se lopetti valtakunnallisen toimintansa vuoden 2017 lopussa”. Todellisuudessa kuitenkin kaikki jatkuu lähes entisellään.
Raportissa todetaan, että viharikosten torjumiseen osoitettiin uusia poliisivirkoja erityisesti Internetissä tapahtuvan tiedustelun tehostamiseksi ja poliisin Nettivinkki-palvelun kautta tulleiden vihjeiden tutkimiseksi.
Helsingin poliisilaitoksella aloitti maaliskuussa 2017 toimintansa valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä, jonne keskitettiin netin vihapuhetta koskevien rikosten tutkinta. Verkkoympäristössä toimivat nettipoliisit puolestaan tutkivat muita rikoksia, kuten netissä tapahtuva koulukiusaaminen ja nettihuijaukset.
Nettipoliisien tehtävä on viharikosten paljastamisen ja tutkimisen lisäksi ennaltaehkäisy esimerkiksi puuttumalla keskusteluihin Facebookissa. Valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä toimi puolisen vuotta ja se lopetti valtakunnallisen toimintansa vuoden 2017 lopussa. Tutkintaryhmälle tulleet tapaukset tutkitaan kuitenkin ensin loppuun, raportissa todettiin.
Poliittisesti aktiivisia poliiseja parodioiva “vihapuhepoliisi” Keijo Kaarisade twiittasi vihapuhetutkintaryhmän alasajoon ja antoi ymmärtää sen olevan osa suurempaa kokonaisuutta, jossa poliisi olisi irtaantumassa politiikasta ja palaamassa oikeiden rikosten tutkintaan.
Poliisin some-näkyvyydessä muutoksia
Kaarisade viittasi Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Taposeen ja Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtelaan, joista Uusi Suomi kirjoitti viime vuonna. Taponen ja Huhtela joutuivat Turun puukotusiskun jälkeen kovan ryöpytyksen kohteeksi kansalaisten huolia vähätelleiden twiittiensä johdosta. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio totesi Uudelle Suomelle, että tapaukset johtavat poliisin some-linjausten uudelleentarkasteluun.
Taponen todella vaihtoi poliisitilinsä henkilökohtaiseen twitter-tiliin.
Kaarisade huomasi myös, että Teemu Hokkanen jää pois nettipoliisista. Hokkanen herätti huomiota tultuaan valituksi uudeksi nettipoliisiksi viime vuonna. Hän on puoluepoliittisesti sitoutunut vihreä, ja Suomen Uutisten haastatteleman kenttäpoliisin mukaan tällainen sidonnaisuus herättää puolueettomuus- ja julkikuvaepäilyjä myös poliisiorganisaation sisällä.
– Minut on kuun alusta alkaen ylennetty rikoskomisarioksi ja päätehtäväni on jatkossa Helsingin poliisilaitoksen teknisessä tutkinnassa, Hokkanen totesi Facebookissa huhtikuun alussa. Ylennyksestä tuskin voi tehdä johtopäätöksiä nettipoliisitoiminnan suhteen.
Yksi “vihapuhepoliisi Keijo Kaarisateen” monista parodiatwiiteistä.
“Vihapuheen” metsästys jatkuu lähes kuten ennenkin
Entäpä sitten “Vihapuhetutkintaryhmän alasajo”?
– Rangaistavan vihapuheen torjumiselle oli viime vuonna esitetty erillisrahoitusta, jolla saatiin toiminta alkuun, kertoo poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta Suomen Uutisille.
Alkuvuodesta Helsingin poliisilaitos ja Poliisihallitus sopivat toiminnan jatkamisesta. Pääosin toiminta jatkuu entisellä tavalla niin, että Helsingin poliisilaitoksella on valtakunnallinen vastuu.
– Muutoksia tehtiin vain joidenkin rikosnimikkeiden osalta, jotka ovat paikallisia juttuja, esimerkiksi laiton uhkaus, jotka jatkossa tutkitaan paikallispoliisin toimesta, Enqvist toteaa.
– Toimintaa pidetään hyvin tärkeänä ja sillä on saavutettu hyviä tuloksia, Enqvist summaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihapuhepoliisi ei osaa arabiaa tai somalia – saavatko radikaalitahot vapaasti mekastaa Suomessa?

Kenttäpoliisit ovat huolissaan poliisin julkikuvasta – vihapuhepoliisit nakertavat luottamusta poliisin puolueettomuuteen ja objektiivisuuteen

Pähkähulluin twiittiketju ikinä? Ylikomisario Taponen vaatii yli-ikäisiä terroristeja koulunpenkille

Ylikomisario Taponen Twitterissä: Viharikosten tutkinta kärkisijoilla

Vuoden luetuimmat 2017 – Terrori-isku, Jari Taponen, Alpakat, Mauri Peltokangas, Uuvattien kähinöinti, Rautatientorin sirkus, Dan Koivulaakson sensuuri ja Ville Niinistön yllytys
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää