

LEHTIKUVA
Viikon 40/2022 luetuin
Some täyttyi älämölöstä, kun perussuomalaiset vaati ruotsin kielen opiskelua vapaaehtoiseksi – RKP-ministerillä meni heti tunteisiin
Perussuomalaiset linjasi eilen haluavansa lisätä kielten opiskelun joustavuutta ja monipuolisuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa. Lisäksi perussuomalaiset vaatii muun muassa luopumista ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista kaikilla muillakin koulutustasoilla. Kuten arvata saattaa, pakkoruotsin kannattajien kasetti hajosi heti.
Eilen julkaistussa suomalaisuusohjelmassa perussuomalaiset laajentaa keskustelua pakollisesta ruotsin kielestä aiheutuvien haittojen ja epäkohtien korjaamiseksi. Perussuomalaiset muun muassa vaatii pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamista peruskoulussa ja mahdollisuutta suorittaa myöhemmät opinnot ilman ruotsin kielen opintoja tai ruotsin osaamisen osoittamista.
Nuorille monipuolisemmat kielivalinnat
Ohjelmassa perussuomalaiset haluaa lisätä kielivalintojen joustavuutta tekemällä ruotsista valinnaisen kielen peruskoulussa, joka mahdollistaa nuorille monipuolisemmat kielivalinnat ja edistää myös muuta oppilaiden kiinnostuksesta ja tarpeista lähtevää opetusta.
Perussuomalaisten mukaan jatkossa tulee luopua ruotsin kieltä koskevista osaamisvaatimuksista myös lukioissa, ammattikouluissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Perustuslain mukaan Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Suomen kansaan kuuluu siis suomenkielinen osa ja ruotsinkielinen osa. Kansalliskielten puhujista suomenkielisiä on kuitenkin ylivoimainen enemmistö, eli yli 94 %. Perussuomalaiset katsookin, että suomen kieli on historian ja nykyhetken kannalta kansan ja kansakunnan olemassaolon perusta. Suomen kieli yhdistää suomalaisia ja suomalaisiksi haluavia. Tässä katsannossa ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita.
Auttaisiko pakkologiikka luetun ymmärtämiseen?
Kuten aiemminkin, pakkoruotsin kannattajien ajatus karkasi laukalle ja kasetti hajosi heti, kun pakkoruotsittajat saivat kanaviaan pitkin tiedon PS:n linjauksesta pakkoruotsin aseman uudelleentarkastelusta.
Suomenruotsalainen stand-up-koomikko André Wickström sai tunteen, että hänen äidinkielensä ” häiritsisi suomenkielisten minäkuvaa”, vaikka tällaista ajatusta ei liene esitetty missään.
https://twitter.com/andrewickstroem/status/1574491213876449280
Suomenruotsalaiselle koomikolle tosin annetaan palautetta virheellisestä tulkinnasta. Luetun ymmärtämisen ja tulkintojen tekemisen avuksi Wickströmille vihjataan myös, että kenties pakkologiikasta olisi apua poispääsyyn epämiellyttäväksi koetusta tilanteesta.
Ei se häiritsekään, vaan sen pakko-opiskelu.
— Matti Molari (@mattimolari) September 26, 2022
RKP haluaa keskustella asian vierestä
Hallituspuolue RKP luonnollisesti ei halua jatkaa keskustelua ruotsin opiskelun vapaaehtoisuudesta, vaan keskustelu siirretään asian viereen. Puolue vihjailee somekanavillaan, että ruotsin kieli koettaisiin uhkana. RKP:n mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan kieli on mahdollisuus.
Morjens perussuomalaiset,
Kieli ei ole uhka, se on mahdollisuus. Välkommen till SFP. 🐞@persut pic.twitter.com/TBZuRNSwJa— SFP • RKP (@sfprkp) September 26, 2022
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom huomauttaa, että perussuomalaiset esittää nimenomaan kielen vapaaehtoisen opiskelun mahdollisuutta.
Mahdollisuus opiskella vapaaehtoisesti varmaan on ok teille?
— Miko Bergbom (@BergbomMiko) September 26, 2022
Ministerin olisi kannattanut tarkistaa faktat
Tuore esitys pakkoruotsin poistamiseksi meni tunteisiin myös ministeritasolla. RKP:ta edustava oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei korkeasta asemastaan huolimatta pysty asiallisesti jatkamaan keskustelua pakollisen ruotsin kielen opiskelun poistamisesta, vaan ajatus lähtee laukalle.
Olemme rakentaneet isänmaatamme rinta rinnan vuosisatojen aikana. Maamme kaksikielisyys on osa identiteettiämme ja tärkeä osa pohjoismaisuuttamme. @perus suomalaisuusohjelma, on jotain aivan muuta. Ei jatkoon! #enemmänyhdessä #meratillsammans #rkpsfp
— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) September 26, 2022
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi eilen opiskelleensa aikanaan pakkoruotsin tyytyväisenä ja hyvillä mielin, mutta Purra huomautti, että sama asia ei päde kaikkiin, eikä pakko-opiskelulla useinkaan saavuteta hyviä tuloksia.
Purra kehottaakin opetusministeriä tarkistamaan perussuomalaisten kannanotot suoraan alkuperäislähteestä, eli tuoreesta suomalaisuusohjelmasta koska netissä liikkuviin toisen käden tietoihin ei yleensä kannata luottaa.
Mistä ihmeestä sinä puhut? Oletko varmasti lukenut ohjelmaamme? Vai mennyt jonkun trollin ansaan?
Ohjelmassamme ei kyseenalaisteta kahta kansalliskieltämme tai ruotsinkielisten asemaa tai suomalaisuutta.
Vaan kritisoidaan pakkoruotsia.
Ja toivotaan asiallista keskustelua!
— Riikka Purra (@ir_rkp) September 26, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andre Wickström Suomalaisuusohjelma Miko Bergbom Anna-Maja Henriksson Peruskoulu Some Riikka Purra Suomen kieli perussuomalaiset ruotsin kieli RKP pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii pakkoruotsista luopumista – ehdoton ja aukoton ruotsin pakollisuus ei vastaa suomenkielisten tarpeita

Leena Meri haluaa eroon pakkoruotsista: “Kuulostaa kamalalta, että pakko ja pakottaminen olisivat osa suomalaista identiteettiä”

Purra moittii Helsingin Sanomia, joka väitti virheellisesti, että PS olisi luopumassa pakkoruotsin vastustamisesta

Perussuomalaiset: Panostuksia peruskoulutukseen, ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin

Mäenpää perussuomalaisten Suomalaisuusohjelmasta: Tosiasiassa harva suomalainen tarvitsee ruotsia arkielämässään

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kouluihin

Perussuomalaiselta Nuorisolta uusi kansalaisaloite ruotsalaisuuden päivän kunniaksi: Pakkoruotsi poistettava

Uusin mielipidetutkimus: Suomalaisten enemmistö on edelleen ruotsin kielen pakollisuutta vastaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää