Vaikka Somalian joissakin osissa käydään edelleen taistelua islamistisia terrorijärjestöjä ja merirosvoja vastaan, niin maan turvallisuustilanne on presidentin mukaan riittävän hyvä, että paluu on mahdollinen.
– Somalia on valmis ottamaan vastaan kansalaisensa, presidentti lupasi.
”Olemme isäntiä omassa maassamme”
Tervetulleisiin kuuluvat myös ne turvapaikkaa hakeneet somalialaiset, joille ei ole myönnetty Saksassa oleskeluoikeutta tai jotka eivät ole sopeutuneet isäntämaan elämänmenoon.
– Maastamme on tullut turvallinen. Emme ole enää puhdas sissisotaa käyvä maa. Olemme nyt isäntiä omassa talossamme. Uskomme, että jäljellä olevat ongelmat ovat ratkaistavissa rauhanomaisesti, presidentti sanoi.
Selkeä kannanotto tyydytti myös Saksan liittokansleri Olaf Scholzia (sd), joka haluaa lähettää ”nopeasti ja suuressa mittakaavassa” kotimaihinsa kaikki sellaiset maahantulijat, jotka eivät halua sopeutua ja joilla ei ole edellytyksiä saada turvapaikkaa tai suojaa muista syistä.
Presidentti Hassan Sheikh Mohamudin mukaan Somaliasta on kehittymässä demokraattinen valtio, jossa valta perustuu kansalaisten yhtäläiseen äänioikeuteen eikä klaanien valtaan kuten tähän asti.
Somalia toivoo investointeja ja koulutusyhteistyötä
Somalian presidentti korosti Saksan tärkeyttä maansa kehittämisessä. Perinteisen kehitysavun sijasta hän toivoo investointeja ja ammattikoulutusyhteistyötä.
Investoinneille on hänen mukaansa hyvät edellytykset. Somalian maaperässä on runsaasti luonnonrikkauksia ja kuivuudesta huolimatta paljon maatalousmaata ja rannikolla kalastusteollisuutta.
Myös maan taloudellinen kehitys näyttää lupaavalta. Talouskasvun, joka on ollut Somaliassa vuodesta 2020 lähtien noin neljä prosenttia, hän uskoo kaksinkertaistuvan tulevien viiden vuoden aikana.
Sopeutumattomien on lähdettävä Saksasta
Saksassa asuu noin 65 000 somalialaista. Liittokansleri Scholzin mukaan valtaosa heistä on sopeutunut hyvin ja puhuu saksaa, mutta heidän, jotka eivät ole sopeutuneet, on lähdettävä maasta.
Tänä vuonna Saksassa on jättänyt turvapaikkahakemuksen noin 5 800 somalialaista.
Samaan aikaan heitä alkaa palata takaisin Somaliaan muun muassa Jemenistä, jossa heitä on paljon pakolaisina.
Myös Kenia ottaa omansa takaisin
Saksan sisäministeriö on sopinut äskettäin myös Kenian kanssa, että se ottaa vastaan karkotettavaksi määrätyt kansalaisensa, joita on tällä hetkellä Saksassa noin 800.
Saksa puolestaan toivoo saavansa Keniasta IT-asiantuntijoita. Se myös lupaa ottaa nuoria kenialaisia ammattikoulutettaviksi Saksaan.
Berliinissä syykuussa vieraillut Kenian presidentti William Ruto kuvasi tiedotustilaisuudessa Saksan ja Kenian kesken solmittua sopimusta ”win-win”-tilanteeksi, josta molemmat maat hyötyvät.
Hänen mukaansa vaihto helpottuu, kun koulutusta ja tutkintovaatimuksia aletaan kehittää Keniassa yhteensopiviksi saksalaisten järjestelmien kanssa.
Presidentti Ruto ei pelkää, että Keniasta käynnistyy sopimuksen johdosta huippuosaajien muuttoliike Saksaan.
Saksa on sopinut vastaavanlaisesta vaihdosta myös Intian, Georgian, Marokon ja Kolumbian kanssa. Työn alla ovat sopimukset Filippiinien ja Ghanan kanssa.
Yli puolet karkotuksista keskeytyy
Saksassa odottaa karkotusta kesäkuisen tilaston mukaan 226 882 maahan turvapaikanhakijoina tullutta siirtolaista.
Heistä 182 727:n kohdalla karkotusta ei ole pantu toimeen henkilökohtaisen, usein vainoon perustuvan syyn takia tai siksi, että karkotettavaksi määrätty on sairas tai häneltä puuttuvat matkustusasiakirjat.
Karkottaa ei voida myöskään henkilöä, jonka henkilöllisyyttä ja kansalaisuutta ei tiedetä.
Saksassa on käynnistetty tänä vuonna 24 066 karkotusta, joista yli 60 prosenttia kuitenkin keskeytyi. Joissakin tapauksissa lentoyhtiö ja koneen kapteeni eivät suostuneetkaan ottamaan karkotettavia kyytiinsä. Eräissä tapauksissa karkotuksen keskeytti poliisi karkotettavan väkivaltaisuuden takia.
Tulossa olevan lain mukaan karkotettava voidaan ottaa vastaisuudessa ennen karkottamisen toimeenpanoa turvasäilöön odottamaan päätöksen toteuttamista.