LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Somali- ja monikulttuuriyhdistyksille yli miljoona euroa STEA-rahaa – Suomalaisuuden Liitolle ei heru euroakaan valtiolta
Kun osaa hakea oikeasta paikasta, julkisen rahan hanat aukeavat monikulttuuri- ja somaliyhdistystoiminnalle – vuodesta toiseen. Suomalaisen kulttuurin tukemiseen julkinen valta suhtautuu nihkeästi.
Suomalaisen kulttuurin edistämisen hyväksi toimiva Suomalaisuuden Liitto ei saa tänä vuonna mitään toiminta-avustuksia valtiolta. Vuonna 1906 perustettu poliittisesti sitoutumaton, suomen kieleen ja suomalaisen kulttuurin vaalimiseen keskittynyt järjestö on vastikään menettänyt kaikki julkiset avustuksensa.
Maaliskuussa uutisoitiin, että Suomalaisuuden Liiton opetus- ja kulttuuriministeriölle kohdistama yleisavustushakemus tuli bumerangina takaisin. Rahoille olisi ollut tarvetta, sillä Suomalaisuuden Liitto menetti viime vuonna toiminta-avustuksen myös eduskunnan aiemmin myöntämistä niin sanotuista joululahjarahoista eli talousarvioon tehdyistä menolisäyksistä.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitessa julkinen valta siis näyttäisi suhtautuvan nihkeästi suomalaisen kulttuurin tukemiseen. Monikulttuuri- ja somaliyhdistystoiminnan osalta tilanne on kuitenkin aivan erilainen: kun vain osaa hakea oikeasta paikasta, julkisen rahan hanat aukeavat helpohkon näköisesti monikulttuurisen järjestötoiminnan hankkeisiin ja puuhasteluun.
STEA rahoittaa pysyvästi somalikerhoja
Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) on tälle vuodelle myöntänyt 609 201 euroa Suomessa toimiville somaliyhdistyksille. Avustusten saajien joukossa on vuodesta toiseen samoja yhdistyksiä, joiden toiminnasta tiedetään joko vähänlaisesti tai ei mitään.
Huomattavien tuensaajien joukossa on tänäkin vuonna Suomen somalialaisten liitto (Somaliliitto), jolle STEA myönsi tälle vuodelle 120 000 euroa hankkeeseen, jossa tarkoitus on tukea nuoria opintoihin, työllistymiseen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja vapaa-ajan viettoon liittyvissä asioissa.
Suomen Somalia-verkostolle heltisi STEA-rahaa 118 214 euroa, jotka käytetään työttömien nuorten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin sekä maahanmuuttajataustaisten nuorten vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksien lisäämiseen Impact Academy -toimintamuodon avulla. Hankkeet ovat samantyylisiä kuin edellisenäkin vuonna. Verkoston STEA-avustukset ovat kuitenkin nousussa, sillä viime vuonna avustuksia tuli 80 100 euroa.
Mentorointia ja yrityshautomotoimintaa
Lieksan Somaliperheyhdistys ry sai tänä vuonna saman verran STEA-rahaa kuin viime vuonnakin eli 138 987 euroa. Rahat hupenevat esimerkiksi monikulttuuristen ja monimuotoisten vertaistoimintojen toteuttamiseen maakunnallisesti ja sähköisesti sekä valtakunnallisen yhteistyön tiivistäminen monikulttuuristen keskusten kanssa.
Suomi-Somalia Seura sai STEA:lta 115 000 euroa suomensomalialaisten yrittäjyys- ja työllistymisedellytyksien edistämiseen kohderyhmälle räätälöidyn kurssin, työharjoittelun, mentoroinnin, yrityshautomotoiminnan sekä neuvonnan avulla. Suomi-Somalia Seura pyrkii myös suomalaisten yritystoimijoiden tietoisuuden lisäämiseen somalialaisesta kulttuurista sekä tiedontuotantoon suomensomalialaisten yrittäjyysedellytyksistä Suomessa.
Somaliyhdistysten lisäksi STEA-rahaa heltisi tälle vuodelle useille muille maahanmuutto- ja monikulttuuritoimintaan keskittyville yhdistyksille.
Esimerkiksi kotimajoituksen Tuki Refugees Welcome Finland ry sai STEA:lta 154 400 käytettäväksi turvapaikanhakijoiden kotimajoituksen järjestämiseen ja tukemiseen suomalaisissa kodeissa. Monikulttuurikeskus Gloria taas sai 221 963 euroa monimuotoisen osallisuuden ja kohtaamisten lisäämiseen matalan kynnyksen toiminnalla.
Myös esimerkiksi monikulttuurisuuden edistämisyhdistys Walter ry sai 255 000 euroa käytettäväksi lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn taantuvilla lähiöalueilla ja toiminnan levittämiseen sekä osallisuuden, toimijuuden ja arjenhallinnan tukemiseen.
Kielipoliittinen linja rasitteena
Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila arvioi, että Suomalaisuuden Liiton tukemisen loppuminen johtuu pitkälti poliittisista syistä.
– Näkisin, että poliittinen arvio meistä on tämän hallituksen piirissä se, että me emme ole tuettavien piirissä. Yleisesti ottaen kansakunta-ajatukseen ja isänmaalliseen ajatteluun sitoutunut järjestö ei varmastikaan ole mieluinen valtion johdossa olevalle poliittiselle yhdistelmälle, Rostila sanoo.
Hän jatkaa, että Suomalaisuuden Liittoa saatetaan vastustaa myös kielipoliittisen linjan vuoksi: liitto ajaa ruotsin kielen pakollisten opintojen poistamista korkeakoulu- ja yliopistotutkinnoista sekä perus- ja toisen asteen koulutuksesta. Lisäksi Suomalaisuuden Liitto katsoo, että julkisten tehtävien ja virkojen yleisistä kelpoisuusehdoista tulee poistaa vaatimus osata ruotsia.
– Tämän linjan vuoksi päällemme on pyritty heittämään varjoa yhteiskuntakelpoisuutemme osalta. Olemme Suomessa ainoa järjestö, joka kyseenalaistaa ruotsin kielen pakollisuutta kaikille. Tämä linja lienee ratkaiseva lisärasite sille, että meitä ei pidetä avustamisen arvoisina, Rostila arvioi.
Kansa antoi tukensa
Viime aikoina sosiaalisessa mediassa, varsinkin Twitterissä on käyty vilkasta keskustelua hallituksen eri järjestöille antamista valtionavustuksista. Suomalaisuuden Liitto avustushakemusten saama tyrmäys on samalla saanut aikaan laajan jäsenryntäyksen liittoon.
Hakemustulva alkoi, kun somekeskustelijoille selvisi, miten punaviherhallituksen noustessa valtaan Suomalaisuuden Liitto menetti valtionavustuksensa kokonaisuudessaan. Rostila on iloinen liittoon kohdistuvasta kansalaisten kiinnostuksesta ja tuesta, vaikka rahallinen merkitys ei olekaan kovin suuri.
– Voidaan kuitenkin ajatella, että olemme saaneet kansalaisilta valtavasti tukea, kun kaltoinkohtelustamme on keskusteltu julkisuudessa. Pelkästään tänä vuonna saamamme julkisuuden johdosta olemme saaneet jäsenhakemuksia reilut 250. Se on iso määrä siihen nähden, että kokonaisjäsenmäärämme on noin 1 300.
Kansakuntaa tarvitaan
Jäsenmaksujen lisäksi Suomalaisuuden liitto on saanut erikseen tukea lahjoituksina myös yksittäisiltä liiton jäseniltä. Rostilan mukaan osa lahjoituksista on ollut huomattaviakin. Siitä huolimatta yhdistyksen taloudellinen tilanne ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen.
– Kun emme saa julkista tukea, se on johtanut siihen, että meillä on vain yksi palkattu työntekijä, joka hänkin on jouduttu lomauttamaan. Tällä hetkellä hän toimii meillä puolipäiväisesti, vaikka tekemistä olisi paljon.
Suomalaisuuden liiton toimintaa on kuitenkin pystytty pitämään käynnissä jäsenmaksutuotoilla sekä pienimuotoisen sijoitustoiminnan tuotoilla. Suomalaisuuden Liitto rahoittaa toimintaansa myös kustannus- ja julkaisutoiminnalla.
Suomalaisuuden Liitto julkaisi viime vuonna käännöksen englantilaisen filosofi Roger Scrutonin teoksesta The Need for Nations. Kirjan suomenkielinen nimi on Kansakuntaa tarvitaan. Kirjassa käsitellään muun muassa isänmaan merkitystä nykyaikaisen käsityksen mukaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- veikkausvarat somalijärjestöt punavihreä hallitus kielipolitiikka suomalainen kulttuuri sosiaali- ja terveysministeriö STEA julkiset avustukset Sanna Marin Monikulttuurisuus Ilmari Rostila Suomalaisuuden liitto pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla
PS-kansanedustajat kysyvät STEA-avustuksista: ”Onko huumeidenkäytön opastaminen avustusperusteiden mukaista toimintaa?”
Helppoa rahaa: Maahanmuutto- ja monikulttuuriyhdistyksille jaettiin veikkausvoittovaroista 5,5 miljoonaa euroa
Hurstin leipäjonoille ei heru STEA-avustuksia: Turha hakea, kun aina tulee kieltävä vastaus – “Yhden kommentin mukaan meillä on jo liikaa rahaa”
Seksuaalijärjestöille muhkea avustuspotti veikkausvoittovaroista: Setalle vajaa miljoona, Sexpolle melkein 400 000 euroa
Puoli miljoonaa euroa ”queer- ja transmaailmojen” tutkimukselle – Koponen: ”Ideologista rahantuhlausta”
Koponen: Marinin hallitus ei arvosta suomalaisia rauhanturvaajia
Kulttuuriministeri Kurvinen intoilee somessa ”kasvattajaseuroista” – jakoi poliittisille nuorisojärjestöille yli 18 miljoonaa euroa tukirahaa
Amerikkalaisjoukkoja jälleen Somaliaan – maa voi pian olla turvallinen pakolaisten palata
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää