Solnan käräjäoikeudessa laki ei ole kaikille sama
Vuonna 2015 nuorehko mies pilkkoi vaimollaan huonekaluja, hakkasi häntä kasvoihin ja veti tukasta samalla polkien päätä kengällä. Solnan käräjäoikeus Ruotsissa päätti, ettei hakattuun naiseen ole luottamista ja vapautti aviomiehen pahoinpitelysyytteestä, koska mies tulee paremmasta perheestä kuin pahoinpidelty vaimo.
– Tämä on täysin vastoin Ruotsin lakia, jyrähtää syyttäjä Josefine Dahlqvist Aftonbladet-lehden haastattelussa.
Oikeus oli tuomiossaan ottanut huomioon sen, ettei nainen ollut kyynelehtinyt tai tunteillut kääntyessään poliisin puoleen. Tuomioistuin oli itse asiassa sitä mieltä, että naisen olisi pitänyt kääntyä asiassaan aviomiehen perheen puoleen. Aviopari oli vihitty sharia-lain mukaisesti seitsemän vuotta aikaisemmin.
Näissä piireissä on normaalia, että jouduttuaan pahoipidellyksi nainen kertoo siitä suvulle ja asia ratkaistaan perheen kesken, oikeus perusteli ja jatkaa: “Koska nainen ei kertonut suvulleen miehen pahoinpidelleen häntä vaan kertoi siitä poliisille, niin tämä viittaa siihen, ettei naisen kertomus ole uskottava”. Oikeus epäili myös sitä, että nainen oli sepittänyt kertomuksen saadakseen itselleen oman asunnon.
Syyttäjä Dahlqvist on jo valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hänen mielestään todistusaineisto on tässä tapauksessa tulkittu tahallisesti väärin ja koko ruotsalainen tuomioistuinkäytäntö on poljettu lokaan.
-Tuomio on perustettu olettamuksiin ja ennakkoluuloihin.
Muslimeille omat lait
Käräjäoikeus oli ratkaisussaan erimielinen: Kaksi keskustalaista lautamiestä oli vapauttavan tuomion kannalla ja kokoomuslainen lautamies sekä käräjäoikeuden puheenjohtaja olisivat tuominneet aviomiehen pahoinpitelyrikoksesta. Koska äänet menivät tasan, tuomio oli vapauttava.
Toinen keskustalaisista lautamiehistä, Ebtisam Aldebe on ollut keskustan ehdokkaana myös valtiopäivävaaleissa. Hän on kertonut tiedotusvälineissä, että ruotsalainen lainsäädäntö pitäisi sopeuttaa muslimien lainkäsitykseen. Tällöin muslimit noudattaisivat Ruotsissa erityislainsäädäntöä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.