Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini (ps.) sanoo toisessa TV-haastattelussaan Ylellä, ettei USA:n vaalitulos yllättänyt häntä.

– Ei hirveästi. Tällaista on tapahtunut vaaleissa jo ympäri maailmaa, viimeksi Britannian brexit, Soini totesi.

– Kiinnostavaa on seurata tutkimuksia vaalien jälkeen, miten äänet siirtyivät, ketkä äänestivät. Mutta Suomi ja suomalaiset voivat elää tuloksen kanssa rauhallisin mielin.

– Ulkoministerinä ajattelen, miten tämä vaikuttaa Suomen ja USA:n välillä. Tuskin kahdenvälisesti muuttuu mitään, mutta kansainväliset muutokset heijastuvat Suomeen, Soini totesi.

Donald Trump on kehottanut Euroopan maita huolehtimaan enemmän omasta puolustuksestaan ja kyseenalaistanut jopa Naton viidennen artiklan: jos ette maksa kahden prosentin BKT-osuutta puolustukseen, emme ehkä mene apuun.

Puhtia Euroopan puolustukseen

Soini piti viestiä sinänsä selvänä Euroopalle ja Naton jäsenille: sovitusta kahden prosentin tasosta pitäisi pitää kiinni, vaikka siinä ovat onnistuneet vain Viro ja Iso Britannia.

– En usko, että Artikla 5:ttä kyseenalaistetaan. Se on retorinen keino luoda painetta siihen. Sitten olisimme isojen asioiden kanssa tekemisissä , jos Artikla 5:n merkitystä todellisuudessa lähdettäisiin liudentamaan. Siihen en tässä vaiheessa lähde uskomaan, Soini totesi.

Soini piti selvänä, että Trumpin ja Venäjän johdon hyvillä suhteilla on merkitystä, on merkitystä, tulevatko henkilöt toimeen. Suomi taas on USA:n mitassa pieni tekijä ja asteikossa alhaisella tasolla. Sen vuoksi on todella tärkeää, että Suomi voi lähestyä USA:ta Pohjoismaiden kanssa. Viimeksi Pohjoismaat tapasivat presidentti Barack Obaman yhdessä, mikä oli suuri menestys.

Soini toivoo, että vastaava yhteinen lähestyminen onnistuisi myös Trumpin kanssa.

– En usko, että USA:n suhteet Suomen ja Pohjoismaiden kanssa rupeaisivat huononemaan, Soini tuumaili.

Suomelle on ylipäätään tärkeää, että yhteiseen sopimiseen perustuva kansainvälinen yhteistyö jatkuu.

Soini korostaa myös, että kansojen välinen yhteistyö tapahtuu monilla tasoilla, eikä valkoisen talon isännyys ratkaise kaikkea.

– En usko, että USA rupeaisi irtautumaan sopimuksista. Mutta monet sellaiset prosessit, jotka ovat kesken ja joista demokraatit ja republikaanit ovat eri mieltä, voivat vaikeutua, Soini viittasi kauppasopimuksiin.

Hän arvioi, että etenkin energiapolitiikka voi muuttua: esimerkiksi Alaskan öljynporausluvat voivat olla entistä löysemmässä, jos poraus vain kannattaa.

Veli-Pekka Leskelä