Soini Ylellä: Tärkeintä on saada Syyriaan ja Irakiin rauha, se ratkaisisi myös pakolaisongelman
Ulkoministeri Timo Soini jatkoi tänään haastattelukierrostaan, nyt YLE:n ykkösaamussa. Soini otti kantaa Itämeren tilanteen lisäksi turvapaikkakysymykseen.
Haastattelun aluksi palattiin eilisen A-studion teemoihin pohjoismaisen yhteistyön tärkeydestä. Pohjoismainen viiteryhmä on Soinin mukaan oikea ja hyvä ja Suomi nähdään Yhdysvalloissa osana tätä kokonaisuutta.
Nato on aktivoitunut Baltiassa ja Soini pitää sitä ymmärrettävänä, koska Viro, muut Baltian maat ja Puola ovat jatkuvasti muistuttaneet Yhdysvaltoja Venäjän uhasta alueella. USA:n intresseissä on Baltian ja Itämeren tilanteen pysyminen vakaana ja ”sotilaallisesti liitoumattomat maat Suomi ja Ruotsi ovat tässä arvokkaana lisänä pitämässä balanssia yllä”.
– Onneksi Yhdysvaltain ja Venäjän välillä dialogia on jatkuvasti, ulkoministeri Kerry tapaa ulkoministeri Lavrovia lähes viikottain tai ainakin puhuvat viikottain.
Suomi selvittää parhaillaan perusteellisesti turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksia lähialueellaan. Monta rautaa on tulessa.
– Suomen intressissä on se, että jännitys pysyy mahdollisimman alhaisena, niin että kaikki noudattaisivat kansainvälisiä sääntöjä ja periaatteita. Kyllä me kaikki tänne Itämerelle mahdutaan ihan ilman riitaa
Soini otti haastattelussa kantaa myös harvoin mainittuun ydinaseuhkaan Itämeren alueella. ”Sienipilveä” ei hänen mukaansa kukaan halua koskaan nähdä missään.
– Tämmöinen retoriikka, jossa uhkaillaan ydinaseilla, taktisilla tai muilla, niin se ei kyllä ole asiallista. Jos lähdetään tälle tielle, niin siinä vaan tuppaa käydä niin, että vain yksi käyttää, siinä voi tulla sitten muitakin. Se on sellainen maailma, jota en halua nähdä, enkä halua lapsienkaan näkevän. Ydinaseiden kohdalla on pikemminkin nähty edistystä esimerkiksi Iranin suhteen ja toivoisin, että mennään siihen suuntaan.
Soinilta pyydettiin myös kannaottoa pakolaiskysymykseen, nyt kun tilanne on ainakin toistaiseksi rauhoittunut ja pakolaisten vyöry Turkin ja Kreikan kautta Eurooppaan on romahtanut.
– Tärkeintä olisi nyt saada Syyriaan ja Irakiin rauha, se ratkaisisi myös tämän pakolaisongelman. Mutta nyt kun meillä tilanne on tämä ja katastrofi uhkaa suurta määrä ihmisiä, niin sitten täytyy katsoa toisia ratkaisuja. Eurooppa ei vaan pysty ottamaan vastaan toista vastaavaa vyöryä, se on poliittinen realiteetti.
– Ne ihmiset, joilla on hätä, heitä pitää auttaa. Siitä ei ole kysymys. Mutta tämä taloudellinen siirtolaisuus, sen pitää tapahtua niiden pelisääntöjen mukaan miten se normaalisti menee. Eikä niin, että nämä ihmiset tunkee ja tukkii sinne, missä on hengenhädästä kysymys.
Haastattelun lopuksi Soinilta kysyttiin hänen roolistaan perussuomalaisten puheenjohtajana ja näkyvistä poissaoloista viimeaikaisista hallituksen tiedotustilaisuuksista.
– No se johtuu siittä, että olen ollut tekemässä ulkoministerinä töitä, siellä missä niitä on sillä hetkellä tarvittu. Onhan se kivaa kuulla, että kaivataan. Mukavaa että on ikävä, mutta minä olen täällä tänään.
Kuuntele haastattelu Ylen sivuilta >
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.