Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tervehti kokousedustajia puoluevaltuuston kokouksessa 12. maaliskuuta 2016. / Markku Ulander
Soini vetosi sopimisen ja päätöksenteon puolesta: “Pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet”
Perussuomalaiset kannattavat lämpimästi yhteiskuntasopimuksen solmimista. Puheenjohtaja Timo Soini vetosi työmarkkinaosapuoliin puhuessaan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä.
– Perussuomalaiset haluavat sopia. Me annamme arvoa sille, että tähän maahan saataisiin yhteiskuntasopimus, koska se on tarjolla olevista vaihtoehdoista paras, hän painotti.
– Me olemme antaneet työmarkkinaosapuolille työrauhan. Nyt alkaa olla kaikki pöydällä: Suomen malli, kilpailukykypaketit, monet muut. Toivomme, että sopimus löytyy ja hallitus hoitaa sitten osansa, Soini puhui.
Suomen malli pohja veroalelle
Hän kiitti Suomen mallissa tapahtunutta edistystä: ideaa siitä, että vientialat määrittelevät palkankorotusten ylärajan Ruotsin ja Saksan tapaan.
– Olen tyytyväinen siitä, että keskusjärjestöt saavat selkeän kirjauksen Suomen mallista, että vientialat määrittelevät tulevien sopimusten palkankorotukset ja sitten voidaan laskea tuloveron alennukset. Tämä tehdään yhteistyössä. Ei julistaen, vaan yhdessä, Soini lupasi.
– Toivon tietysti, että mahdollisimman pian myös EK lähtisi neuvotteluihin. Toivon, että ne liitot, jotka eivät ole vielä sovussa ja neuvotteluasennossa, lähtevät neuvotteluihin. Se on hallituksen tavoite. Me pidämme polun auki, jotta ne, jotka empivät, voivat tulla mukaan. Siksi, että haluamme sopia. Ja että tämä sopimisen tie on parempi kuin se, jota joudumme kulkemaan, jos emme sovi. Maailma ei pysähdy. On meille kaikille helpompaa, jos pystymme sopimaan, Soini vetosi.
Luottoluokitukset sopimisen peruste
Hän sanoi suomalaisten elävän erittäin vaikeita taloudellisia aikoja. Sen tietävät paitsi suomalaiset, myös ulkomaiset luottoluokittajat ja he, jotka alijäämäämme rahoittavat.
– Jo kaksi kolmesta on tipauttanut Suomen ylimmästä luottoluokituksesta ja olkoon tämä yhtenä osana kertomaan, että meidän täytyy saada omat asiamme kuntoon ja tämä maa nousuun, Soini viitoitti.
Protestit ymmärrettäviä
Soini piti ymmärrettäviä kansalaisten protesteja ja ikäviä tunnelmia, jotka juontavat juurensa hallituksen tiukkoihin päätöksiin ja ehkä myös yhteiskuntasopimukseen.
– On aivan ymmärrettävää, että monen näköistä protestia ja erimielisyyttä näistä sisäpolitiikan asioista ilmenee. Se on demokratiaa. Tässä maassa pitää saada olla samaa tai eri mieltä ja jokaisen mielipide on yhtä tärkeä, Soini pohjusti.
Pitää osata päättää!
Soini vetosi kuitenkin niin kansaan kuin päättäjiin, että vaikeassa tilanteessa täytyy meidän osata päättää, vihdoinkin. Istuvan hallituksen pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet.
– Jos me katsomme tätä tilannetta, mihin olemme tässä maassa joutuneet vuoden 2008 jälkeen, niin kaksi edellistä hallitusta eivät saaneet aikaan rakenteellisia uudistuksia. Tämän hallituksen on saatava ne aikaan, mieluimmin yhteiskuntasopimuksen kautta. Tämä on meidän tarkoituksemme.
– Me emme nimittäin kansakuntana kestä tällaista taloudenpitoa, jota on viime vuosina harjoitettu. Jokainen voi katsoa omaa talouttaan. Kun jatkuvasti vuodesta toiseen otetaan velkaa velan päälle niin jossain vaiheessa tulee vihellys siitä: ei enää. Jos emme saa taloutta kasvuun ja vientiä vetämään, niin silloin meillä on ikävä kyllä edessä leikkausten tie, Soini varoitti.
Euroaikana on euroajan keinot
Soini vetosi myös työmarkkinaosapuoliin, että euroaikana on euroajan keinot. Järjestöjen pitäisi muistaa nytkin, kuten ne väittivät ymmärtäneensä sen jo euroon liityttäessä.
– Silloin, kun Suomi meni eurovaluuttaan, aika moni osapuoli sanoi, että he ymmärtävät, mitä se merkitsee, kun ei devalvoida. Me perussuomalaiset olimme silloin eri mieltä. Olisimme halunneet säilyttää oman rahan. Suomalaisia ei päästetty päättämään asiasta kansanäänestyksellä, Soini muistutti.
– Mutta tällä hetkellä, kun tätä pakettia tehdään, me olemme eurossa – ja sen mukaan meidän täytyy toimia. Ja monet tahot, vanhat puolueet ja työmarkkinaosapuolet tajusivat tai sanoivat, mitä tämä merkitsee. Nyt pitää näidenkin osapuolten vastata huutoonsa: kilpailukyvyn korjauksia ei voi tehdä enää devalvoimalla. Ne on tehtävä uudella tavalla. Ja se mitä nyt yritetään, on se uusi tapa, Soini puntaroi.
Paikallinen sopiminen tärkeää – hyvä Lindström!
Soini kehui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä (ps.) etenkin paikallisen sopimisen edistämisestä. Paikallinen sopiminen on tärkeää ja sitä on tavoiteltu molemmilta osapuolilta.
– Nyt on tärkeää, että tehdään sellainen paketti, joka on tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Ja olen iloinen, että tätä muutosta toteuttaa kärjessä perussuomalainen Jari Lindström, joka tietää omasta kokemuksestaan, mitä on duunarin elämä, Soini vuodatti.
– Soinin mukaan paikallista sopimista halutaan, jotta työpaikat pystytään säilyttämään ja uusia pystytään tekemään: jotta ihmiset, jotka menettävät työnsä, voisivat kouluttautua mahdollisimman nopeasti ja työllistyä uudelleen.
Työntekijän asemaa vahvistetaan samalla
– Tämä on asian ydin. Ja kun on monenlaisia työnantajaa helpottavia asioita, jotta voimme pitää pahana aikana firmat pystyssä, täytyy olla myös henkilöstöedustus yrityksen hallinnossa ja luottamusmiesten asemaa vahvistettava. Tämä merkitsee myös tässä tilanteessa, että yleissitovuus säilyy. Pitää olla sellainen paketti, joka hyödyttää kaikkia ja sitä perussuomalaiset haluavat tehdä, Soini linjasi.
Soini puhe kokonaisuudessaan:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kilpailukykysopimus Yhteiskuntasopimus Luottoluokitus Työmarkkinajärjestöt Euro Jari Lindström Timo Soini
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Timo Soini: Kova vuosi, mutta me kestämme ja puolustamme puoluettamme sellaisena kun se on
Soini: Pakolaiskriisiä ei maksateta Suomen köyhillä
Soini: Maahanmuuttopolitiikka kireämpää kuin koskaan, “Laittomia maahantulijoita ei tule enää idästä eikä lännestä”
EK lähtee mukaan sopimusneuvotteluihin
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.