LEHTIKUVA
Soini tuurasi Sipilää
Historian siivet havisivat jälleen eduskunnan kyselytunnilla. Hallitus vastasi kyselytunnilla opposition kysymyksiin ensimmäisen kerran. Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini istui hallituksen aitiossa varapääministerinä.
– Koska on vaalikauden ensimmäinen kyselytunti, toivotan hallitukselle viisautta ja oikeudenmukaisuutta, SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman aloitti kyselynsä.
Hän muistutti Soinia varsin kaunopuheisesti, kuinka tuhannet pienten lasten vanhemmat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset marssivat eilen eduskuntatalon ohi huolenaan lapsiin ja nuoriin kohdistuneet leikkaukset. Huoli oli leikkauspaketin oikeudenmukaisuus.
Hallituksen leikkauslista on pitkä, koska se on jättänyt hyvätuloiset taloussopeutusten ulkopuolelle, Lindtman väitti.
– Kysyn pääministerin sijaiselta ministeri Soinilta, viime lauantaina totesitte Helsingin Sanomissa, että pääomaverotusta voidaan tarkistaa. Oletteko vielä samaa mieltä?
Soini: Taakkaa jaetaan,
pääomavero syynätään
Soini sanoi, että hallitus on sitoutunut strategiseen hallitusohjelmaan, mutta jos yksimielisyys löytyy, hallitus voi liikkua myös verotuksen alueella. Tässä taloudellisessa tilaisuudessa on itsestään selvää, että taakkaa jaetaan eri väestöryhmien kesken, Soini linjasi.
– Hallitus tulee arvioimaan talouden kokonaisuutta syksyn budjettiriihessä ja silloin selviää tämäkin kanta. Lähtökohta on tietenkin se, että se mitä hallitus on yhdessä sopinut, se pitää, Soini vastasi.
Lindtman laski, että pääomatuloveroa keräämällä voitaisiin kerätä 100 miljoonaa euroa valtion kassaan. Se voisi perua monia leikkauksia, jotka suuntautuvat lapsia vastaan. Lindtman muistutti tällöin jopa arkkipiispa Kari Mäkisen vedonneen hallitukseen hyvätuloisten verotuksen kiristämiseksi.
Soini vastasi, että hallitus on linjannut selkeästi, ettei kokonaisveroaste nouse. Tästä hallitus pitää kiinni ja jos yhdessä budjettiriihessä jotain päätetään nostaa, vastaavasti jotakin lasketaan.
– Budjetti on kokonaisuus. Väitätte, ettei tässä ole hyväasioita koskevia asioita: sekä raippaveroa että solidaarisuusveroa jatketaan. Raippavero pysyy, se rokottaa hyvä- ja suurituloisia. Solidaarisuusvero rokottaa suurituloisia. Jos näissä halutaan vetää eri linjaa niin tulorajojen puitteissa voidaan vetää. Mahdollisia muita leikkauksia tarkastellaan budjettiriihessä, joka lopulliset päätökset tekee, Soini painotti.
Yrittäjävähennys
luo uutta työtä
Kokoomuksen Harri Jaskari tuki Soinia kysymällä, onko oikein, että hallitus tukisi pienituloisia kansalaisia järjestämällä heille entistä enemmän töitä luomalla siihen otolliset olosuhteet.
– Jaskari on oikeassa, kuten hänen tapansa on! Meillä on tässä maassa työnantajapula, pula ihmisistä, jotka uskaltavat ottaa riskiä, satsata ja ottaa ihmisiä töihin, uskaltavat ottaa siitä vastuun. Meidän täytyy ymmärtää menestyminen: vain kannattavat yritykset luovat työpaikkoja. Meidän pitää rohkaista ihmisiä tähän riskinottoon. Tätä kautta me saamme verotuloja ja työpaikkoja. Muun muassa yrittäjävähennyksen kasvattaminen viidellä prosentilla on keino luoda uutta työtä Suomeen, Soini linjasi.
Kotihoidontukeen ei kosketa
RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kysyi, kuinka mahdollinen pääomatuloverotuksen nosto heikentäisi halua investoida Suomeen.
– Veroa maksetaan vasta sitten, kun tulee voittoa. Näin pitää ollakin. Minä todella kannustan, että tässä maassa tulee paremmin yrityksiä ja tulee voittoa. Hallitus on ilmoittanut, ettei kokonaisveroaste nouse. Jos jotain nostetaan, niin jostain vastaavasti napsitaan ja tämä mahdollisesti käsittellään budjettiriihessä, mutta tämä edellyttää yksimielisyyttä. Sitä ei voi tehdä yksi eikä kaksi ministeriä, sen pitää olla yhteinen päätös, Soini sanoi.
Soini muistutti myös, että tämä hallitus kumosi edellisen hallituksen linjauksen siitä, että kotihoidontukea leikataan ja se määritellään perheen ulkopuolella.
– Tämä on hyvä päätös. Kyllä kotihoidon tuenkin piirissä asuu paljon ihmisiä. Ja lapsilisiin ei ole koskettu, Soini painotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus kohtuullistaa vanhusten asumistukileikkausta
Soini: Kreikka on pahassa liemessä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää