Lehtikuva Martti Kainulainen
Soini: Uutinen oli, että hallitus oli yksimielinen
Hallituksen ja opposition väliset neuvottelut talouden sopeuttamistoimista päättyivät ilman merkittäviä tuloksia. Osapuolet olivat yhtä mieltä vain siitä, että velkaantuminen täytyy saada kuriin ja ongelmia siirtyy joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle, millainen se sitten onkin.
– Uutinen oli minulle se, että hallitus oli itse samaa mieltä. Se vastasi kaikkiin kysymyksiinsä “kyllä”, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi neuvotteluiden jälkeen eduskunnassa tiistai-iltapäivällä.
Kolme kysymystä oppositiolle
Hallitus kysyi oppositiolta kolme kysymystä: oletteko sitoutuneet siihen, että valtion velan BKT-osuus käännetään laskuun lähivuosien aikana? Onko valtiovarainministeriön arvio kolmen miljardin sopeutuksista oikea velkaantumisen taittamiseksi? Jos ei niin mikä on oma arvionne? Ja jos sitoudutte valtionvelan BKT-osuuden pienentämiseen, niin kerralla vai jaksotetusti ja miten jaksottaen jos?
– Vastasimme kyllä ensimmäiseen kysymykseen, mutta keinoihin, joilla talous oikaistaan, emme ottaneet suoraan kantaa, Soini sanoi.
Hänen mukaansa oppositiopuolueet eivät käyttäneet neuvottelussa sanaa jaksotus. Mutta kun hallitus lopettaa toimintansa, velan hoito on edessä joka tapauksessa.
– Siksi odotamme, että hallitus tekee esityksensä neljän viikon kuluttua. Otamme kantaa sitten siihen, Soini totesi ja sanoi vielä, ettei myöskään pienemmän piirin puheenjohtajien välisiä keskusteluita jatketa tällä erää.
Ongelmia peitellään BKT-osuuden taakse
Hallitus piilotteli ongelmia jopa kysymysten rivien väleihin. Kun hallitus penäsi valtion velan pienentämistä BKT-osuuteen verrattuna, se on pienempi tavoite kuin lisävelkaantumisen pysäyttäminen euromääräisesti.
Asiasta kiisteltiin hallitusneuvotteluiden yhteydessä. Kokoomus kannatti velkaantumisen rajumpaa leikkausta, kun SDP kannatti lievempää BKT:hen suhteutettua tulkintaa. Nyt kriisin hetkellä se kelpaa kokoomuksellekin.
Vastuu seuraa valtaa
Soinin mielestä neuvotteluun oli vaikea olla menemättä, koska sitten sanottaisiin, ettei oppositio halua kantaa vastuuta. Neuvotteluun mentiin kuulemaan, mitä hallitus haluaa sanoa. Mutta perussuomalaiset ei voi sitoutua hallituksen tekemisiin tai tekemättä jättämisiin.
– Eihän kovasti muodikas tasa-arvoinen demokratia toimi niin, että hallituksella on kaikki valta, mutta vastuu koskee kaikkia puolueita. Hallitus saa tehdä päätöksen sekä kehysriihessä että budjettiriihessä. Se on hallituksen tehtävä. Me arvioimme sitten sitä, Soini korosti.
Oppositio olisi puhunut laajemmista aiheista
Soini korosti, että neuvotteluissa hallitus esitti omat kantansa ja molemmat oppositiopuolueet omansa. Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko sanoi, että hän olisi keskustellut mieluummin velkaantumisen isosta kuvasta, kaikesta velasta mitä otetaan ja kuinka kasvua saataisiin aikaan. Soini totesi, että hänkin olisi keskustellut mielellään esimerkiksi EU:sta.
– Kyse on myös hallituksen epäonnistumisista. Mutta keskustelua tulee joka tapauksessa: Kreikan kolmas tukipaketti roikkuu ilmassa ja Islanti veti pois EU-jäsenhakemuksensa. Keskiviikkona kuulemme hallituksen vastauksen kuntapoliittiseen välikysymykseen. Mutta velkaantumisen taittamisesta sen sijaan olemme yhtä mieltä, Soini korosti.
Eduskuntaryhmä oli valmisteluissa mukana
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström totesi tiedotustilaisuuden jälkeen, että opposition ja hallituksen välisiä neuvotteluita valmisteltiin hyvässä yhteistoiminnassa ja puheenjohtaja kysyi myös eduskuntaryhmän näkemyksiä, miten neuvotteluissa pitäisi toimia.
Lindström totesi valtion tilanteen olevan äärettömän vakava ja tietenkin perussuomalaiset neuvottelevat ongelmien ratkaisemiseksi – mutta omilla ehdoillaan.
– Jo hallituksen kutsu kertoo, kuinka vakava taloutemme tilanne on, Lindström painotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.