

Kuvakaappaus, MTV3
Soini Trumpin valinnasta: Kansa tuntee, ettei eliitti kuuntele heitä
Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini (ps.) arvioi, että USA elää nyt pari kuukautta käymistilassa, jos Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi toteutuu. Hän arvioi tilannetta aamulla MTV3:n vaalistudiossa.
Soini pitää Donald Trumpia vaikeammin ennakoitavana päättäjänä kuin Hillary Clintonia, mutta ei kuitenkaan usko kovin dramaattisiin muutoksiin. Vaikka sitäkään ei tiedä vielä.
– Yhdysvalloissa syklit ovat nopeita. 1-2 vuoden kuluttua voimme nähdä, miten käy, Soini arvioi.
Trump sai kansan äänestämään
Soini piti Trumpin hyvänä puolena sitä, että hän on saanut ihmiset äänestämään. Jokainen ääni on saman arvoinen. Hän muistutti hyvästä peruslinjasta, että antaa ihmisten äänestää ja sopeutukoot poliitikot siihen, eikä päinvastoin.
Jos jokin muuttuu, niin todennäköisesti kauppapolitiikka. Siitä on Trump ainakin puhunut. Trump voi vaikuttaa sekä Aasian että Euroopan kauppaneuvotteluihin, mikä vaikuttaa Eurooppaan ja Suomeenkin.
– Yhdysvallat on supervalta, Soini muistuttaa.
– Trump huolehtii enemmän oman maan edusta kuin monenkeskisen kaupparyhmän edusta, Soini uskoi.
Kukaan ei hallitse yksin
Soinin mukaan kukaan ei johda suurta maata yksin, eikä edes USA voi kaataa kaikkia kansainvälisen politiikan järjestelyitä. Siispä Trumpin valinta tuskin johtaa niin suureen mullistukseen kuin nyt ehkä tuntuu.
Esimerkiksi suhtautuminen Eurooppaan ja Natoon tuskin muuttuu päälaelleen, vaikka Trump todennäköisesti kehottaakin Eurooppaa ottamaan suurempaa vastuuta omasta puolustuksestaan.
– Kukaan ei hallitse yksin. Trumpin pitää valita hyvät avustajat. Nyt nähdään, osaako Trump tehdä niin – osaako hän hallita, Soini kysyy.
– Tuleeko Trump toimeen esimerkiksi kongressin kanssa, saako hän asioita aikaan? Siitä olemme viisaampia vuoden-kahden kuluttua.
Soini piti USA:n vaaleja liian epämiellyttävinä ja pitkälle menneinä. Nyt nähtiin, etteivät maltilliset saaneet ääntään kuuuluviin. Kun on puhuttu kuplista, nyt muodostui kaksi uutta kuplaa.
– Yleensä on ajateltu, että vaalienkin jälkeen pitää elää. Nyt on sen sijaan puhuttu, että ”kuuluisit vankilaan” tai ”et ole pätevä presidentiksi”.
– Annettaisiin kansan päättää – ja oikeuslaitos päättää myös, Soini toivoi.
Jakautumisella pitkä tausta
Soini korosti, että USA:n jakautumisella on pidemmän aikavälin perusteet. Gallupien tekijöiltä hän ottaisi mielellään 30 prosenttia palkkiosta pois, niin pahasti ne jälleen heittivät. Soinin mielestä nyt nähtiin myös, ettei toisesta maasta kannata ottaa kantaa toisen maan vaaleihin. Ei hän itsekään ottanut mitään kantaa.
– Mistä johtuu, että kansa tuntee, ettei heitä kuunnella, ettei eliitti kuuntele, Soini aprikoi tulevia tärkeitä tutkimuksen aiheita.
Katso MTV3:n lähetys täältä >
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää