SU
Toimitus suosittelee
Soini: Pyhäjoen ydinvoimala on loistava uutinen
Päivän ykkösuutisesta vastasivat Fortum, Outokumpu ja rakennusyhtiö SRV jotka ilmoittivat lisäävänsä omistusoikeuttaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa. Voimalahanke voi nyt jatkua, vaikka vielä eilen tilanne näytti hyvin hankalalta. Perussuomalaisten johto on erittäin tyytyväinen hankkeen jatkumiseen.
Kolmen yhtiön lisäpanostukset nostivat kotimaisen omistusosuuden 65,1 prosenttiin, kun hallituksen vaatimus oli 60 prosenttia.
– Kyllä, tämä on todella hieno uutinen, joka tuo uskoa, että Suomeen voi investoida. Myös alueellisesti ja energiapoliittisesti tämä on iso asia: Suomi voi alentaa hiilen käyttöä samalla, kun saa päästötöntä energiaa. Myös Outokumpu ja muu teollisuus saavat varmuuden, että energiaa riittää teollisuuden tarpeisiin, ulkoministeri Timo Soini luonnehti yhtiöiden päätöstä torstaina Suomen Uutisille.
Myös työministeri iloitsi solmujen aukeamisesta
Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) iloitsi uutisesta.
– Olen tosi tyytyväinen, että tämä suuri päätös saatiin maaliin. Tämä on merkittävä positiivinen uutinen työllisyydelle ensin rakennusvaiheessa ja myös pitkällä aikajänteellä, kun teollisuus saa varmuuden energian riittävyydestä uusia investointeja varten, Lindström kiitteli.
Oliko sitten yllätys, että hanke saatiin vietyä läpi vaaditulla tavalla, vaikka kotimaisuusasteen saavuttaminen näytti välillä epätoivoiselta ja viimeinen määräaika häämötti tänä torstaina?
– Sisäpiirin jäsenenä tiesin toki, missä mennään. Mutta tämä ei ollut helpon takana, vaan vaati elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) porukalta kovaa työtä. Sanotaan niin, että olen hyvin myönteisellä tavalla yllättynyt, Lindström myhäili.
Soini kehuu sitkeydestä, eduskunnan tahto toteutui
Myös Soini kehuu neuvottelijoiden sitkeyttä, kun vaikeissakaan tilanteissa ei annettu periksi.
– Annan tunnustuksen kaikille hyvästä työstä: tämä antaa innostusta uuteen nousuun! Mutta ei urakka tähän lopu: toivottavasti saamme hankkeen nopeasti lausunnoille ja eduskunnan käsittelyyn ja voimme iskeä kuokan maahan. Huomenna tämä tulee hallitukseen ja eduskunta päättää, Soini sanoi.
Hän toivoi, ettei hankkeen eteen kannettaisi ylimääräisiä esteitä, vaikka lain mukaan toki edetään.
– Eduskunnan tahto toteutui, kun 60 prosentin omistus ylittyi SRV:n, Outokummun ja Fortumin kasvattaessa osuuttaan. Asiassa ei ole enää nokan kopauttamista, Soini linjasi.
Ulkopoliittisesti jopa etu
Ulkopoliittisesti Soini pitää ydinvoimahanketta jopa etuna, sillä se luo uutta pohjaa luontevalle yhteistyölle ja antaa myönteisen signaalin myös muiden hankkeiden ja muun yhteistyön pohjaksi. Tähtäimen pitää olla kaukana, koska Soinin mukaan on kaikkien etu, että nykyinen epävarmuuden aika väistyy ja jää poikkeukselliseksi tilaksi.
– Suomella pitää olla hyvät suhteet kaikkiin ilmansuuntiin. Tietysti tarpeen vaatiessa voimme antaa viestejä, kuten Etyjin yhteydessä nähtiin. Kun löytyi uskottava laitetoimittaja, niin ei sitä voi sulkea pois sen takia, että toimittajan kotimaa on Venäjä.
Soini tähdensi, että hyviä suhteita rakennetaan dialogin ja yhteistyön kautta.
– Tällainen hanke voi avata uutta kaupallista yhteistyötä ja vähentää jännitteitä. Niin EU:n kuin Venäjän etu on, että tämä nykyinen jännitteinen tila ei jää pysyväksi. Toivottavasti tämä hanke luo signaalin, että Suomeen voi investoida, mikä voi avata monia muitakin hankkeita, Soini toivoo.
[Tekstiä täydennetty 14:51]
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Fennovoiman ydinvoimahanke tukee yhteiskunnan etua
Soini: Fortumin mukaantulo oli merkittävä asia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää