Kulttuuriministeri Sampo Terho joutui puoluekokouksen kyselytunnilla vielä kerran puolustamaan perussuomalaisten kantaa hallintarekisteripäätökseen. Terhon mukaan hallintarekisteri tuli EU-lainsäädännöstä, eikä Suomella ollut siinä liikkumavaraa.
– Emme toivoneet tätä tosiasiaa, mutta se jouduttiin tunnustamaan, Terho selitti.
Jos Suomen oma lainsäädäntö olisi ristiriidassa EU-asetuksen kanssa, EU-lainsäädäntö menisi sen yli. Suomen hallituksella ja eduskunnalla ei siis ollut sitä vaihtoehtoa, että se olisi estänyt suomalaisia piilottamasta arvopapereita muiden EU-maiden hallintarekistereihin.
Terhon mukaan perussuomalaiset saivat kuitenkin läpi sen, että jos suomalainen sijoittaa ulkomaille ja haluaa pitää ne sijoitukset nimettöminä, osinkotuotosta menee ennakkoperintänä 50 prosenttia veroa.
Kysymykseen, millaista kulttuuria tulisi verorahoin tukea, kulttuuriministeri Terho vastasi siteeraamalla 1980-luvun brittisarja Kyllä herra ministeriä.
Sarjan ministeri kysyi instituutioita edustavalta kansliapäälliköltään, eikö meidän pitäisi tukea sellaista kulttuuria, mitä ihmiset haluavat. Kansliapäällikön vastaus oli ei: meidän pitää tukea sitä mitä ihmiset eivät halua, koska sitä mitä he haluavat, siitä he ovat valmiita maksamaan itsekin.
Terhon mielestä perusuomalaiset haluavat edistää sitä, että yksityiset, markkinaehtoiset kulttuurin tuottajat pärjäisivät entistä paremmin. Nyt kulttuurin tuet valtion ja kuntien kulttuurilaitoksille aiheuttavat markkinahäiriöitä, joista yksityiset toimijat kärsivät.
Tentissä korostuivat pienituloisten eläkeläisten ja omaishoitajien ongelmat sekä Suomen paikka levottomassa maailmassa.
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan kansaneläkkeitä nostetaan hallituksen esityksestä 20 eurolla. Terho taas oli valmis harkitsemaan pienimpien työeläkkeiden korotuksia. Työministeri Jari Lindströmin mielestä tärkeintä on saada työllisyysaste nousemaan, jotta parempia eläkkeitä voi maksaa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö toisti kielteisen kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Jäsenyyden kannatus kansan keskuudessa on pysynyt pitkällä aikavälillä 25 prosentin tuntumassa, ja kansan enemmistö on tyytyväisiä nykyiseen puolustusratkaisuun, Niinistö korosti.
Niinistö olisi valmis ostamaan puolustusmateriaalia Venäjältä heti, kun Krimin valtauksen aiheuttamat sanktiot puretaan.
Sampo Terho myönsi, että Suomi ei saa juuri mitään aikaan Euroopan unionissa. EU-jäsenmaksu on kääntynyt itälaajenemisen takia kielteiseksi Suomen jäsenyyden aikana, ja on nyt Terhon arvion mukaan 800 miljoonaa euroa.
– Lähdin skeptisenä ja palasin kyynisenä, Terho sanoi europarlamenttivuosistaan.
Ministereiltä kysyttiin maahanmuuton kustannuksista Suomelle. Terhon mukaan pelkästään vuoden 2015 pakolaisaallon aiheuttamista lisäbudjeteista tuli yli miljardin euron lisälasku. Lisäksi suuri osa maahanmuuton kustannuksista hajautuu budjeteissa eri momenteille.
– Pelkästään päätöksen odottelu maksaa lähemmäs 20 000 euroa, Terho sanoi. Turvapaikkapäätöksen tekeminen kestää keskimäärin 260 päivää ja hakijoiden majoitus maksaa 60 euroa vuorokaudessa. Siihen tulevat hallintokulut päälle.
Maahanmuutto on näyttänyt viime vuosina haittapuolensa paitsi kustannuksina, myös seksirikollisuuden ja terrorismin lisääntymisenä. Väistyvä puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei nähnyt valoa tunnelin päässä.
– Maailma on levoton. Terrori-iskut tulevat jatkumaan. Toivottavasti ei Suomessa.