Soini puoluekokouksen ministeritentissä: “Maailma on levoton, terrori-iskut tulevat jatkumaan, toivottavasti ei Suomessa”
Kulttuuriministeri Sampo Terho joutui puoluekokouksen kyselytunnilla vielä kerran puolustamaan perussuomalaisten kantaa hallintarekisteripäätökseen. Terhon mukaan hallintarekisteri tuli EU-lainsäädännöstä, eikä Suomella ollut siinä liikkumavaraa.
– Emme toivoneet tätä tosiasiaa, mutta se jouduttiin tunnustamaan, Terho selitti.
Jos Suomen oma lainsäädäntö olisi ristiriidassa EU-asetuksen kanssa, EU-lainsäädäntö menisi sen yli. Suomen hallituksella ja eduskunnalla ei siis ollut sitä vaihtoehtoa, että se olisi estänyt suomalaisia piilottamasta arvopapereita muiden EU-maiden hallintarekistereihin.
Terhon mukaan perussuomalaiset saivat kuitenkin läpi sen, että jos suomalainen sijoittaa ulkomaille ja haluaa pitää ne sijoitukset nimettöminä, osinkotuotosta menee ennakkoperintänä 50 prosenttia veroa.
Kysymykseen, millaista kulttuuria tulisi verorahoin tukea, kulttuuriministeri Terho vastasi siteeraamalla 1980-luvun brittisarja Kyllä herra ministeriä.
Sarjan ministeri kysyi instituutioita edustavalta kansliapäälliköltään, eikö meidän pitäisi tukea sellaista kulttuuria, mitä ihmiset haluavat. Kansliapäällikön vastaus oli ei: meidän pitää tukea sitä mitä ihmiset eivät halua, koska sitä mitä he haluavat, siitä he ovat valmiita maksamaan itsekin.
Terhon mielestä perusuomalaiset haluavat edistää sitä, että yksityiset, markkinaehtoiset kulttuurin tuottajat pärjäisivät entistä paremmin. Nyt kulttuurin tuet valtion ja kuntien kulttuurilaitoksille aiheuttavat markkinahäiriöitä, joista yksityiset toimijat kärsivät.
Tentissä korostuivat pienituloisten eläkeläisten ja omaishoitajien ongelmat sekä Suomen paikka levottomassa maailmassa.
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan kansaneläkkeitä nostetaan hallituksen esityksestä 20 eurolla. Terho taas oli valmis harkitsemaan pienimpien työeläkkeiden korotuksia. Työministeri Jari Lindströmin mielestä tärkeintä on saada työllisyysaste nousemaan, jotta parempia eläkkeitä voi maksaa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö toisti kielteisen kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen. Jäsenyyden kannatus kansan keskuudessa on pysynyt pitkällä aikavälillä 25 prosentin tuntumassa, ja kansan enemmistö on tyytyväisiä nykyiseen puolustusratkaisuun, Niinistö korosti.
Niinistö olisi valmis ostamaan puolustusmateriaalia Venäjältä heti, kun Krimin valtauksen aiheuttamat sanktiot puretaan.
Sampo Terho myönsi, että Suomi ei saa juuri mitään aikaan Euroopan unionissa. EU-jäsenmaksu on kääntynyt itälaajenemisen takia kielteiseksi Suomen jäsenyyden aikana, ja on nyt Terhon arvion mukaan 800 miljoonaa euroa.
– Lähdin skeptisenä ja palasin kyynisenä, Terho sanoi europarlamenttivuosistaan.
Ministereiltä kysyttiin maahanmuuton kustannuksista Suomelle. Terhon mukaan pelkästään vuoden 2015 pakolaisaallon aiheuttamista lisäbudjeteista tuli yli miljardin euron lisälasku. Lisäksi suuri osa maahanmuuton kustannuksista hajautuu budjeteissa eri momenteille.
– Pelkästään päätöksen odottelu maksaa lähemmäs 20 000 euroa, Terho sanoi. Turvapaikkapäätöksen tekeminen kestää keskimäärin 260 päivää ja hakijoiden majoitus maksaa 60 euroa vuorokaudessa. Siihen tulevat hallintokulut päälle.
Maahanmuutto on näyttänyt viime vuosina haittapuolensa paitsi kustannuksina, myös seksirikollisuuden ja terrorismin lisääntymisenä. Väistyvä puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei nähnyt valoa tunnelin päässä.
– Maailma on levoton. Terrori-iskut tulevat jatkumaan. Toivottavasti ei Suomessa.
Marko Hamilo
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää