Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Soini: Puhuttelu paikallaan sote-sotkun ratkaisemiseksi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yhtä mieltä hallitusneuvottelija Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, että puhuttelu on paikallaan hallitusneuvotteluissa ilmenneen sote-solmun aukaisemiseksi. Soini kertoi asiasta eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen perjantaina.
Sipilä kertoi perjantaiaamuna saapuessaan neuvottelupaikalle Smolnaan, että liikaa asioita on jäänyt ”vatulointivaiheeseen” eikä kaikilta osin olla uudistamisen moodissa. Ennen muuta sote-asia on juminut: sen piti valmistua jo keskiviikkona. Myös kuntien miljardisäästöä odotetaan yhä. Sipilä aikoi pitää asiasta puhuttelun, jotta asiat saadaan taas yhteiselle uralle.
Soini kuvasi neuvottelujen vaikeimpia kohtia näin:
– Siellä on aika monta sellaista, joissa on kovaa vääntöä. Ideologiset erot tulevat esiin: ketä verotetaan ja keneltä otetaan. Mutta kyllä se ratkaisu sieltä vielä tulee, Soini arvioi.
Tämä koskee myös sote-ratkaisua: sen on pakko onnistua, koska se on erittäin tärkeä tekijä kokonaispaketissa.
– Tämän pitää olla keskiviikkona valmis prosessikaavion mukaan ja minä olen siihen sitoutunut, että puoluehallituksen, -valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous voi ottaa asiaan kantaa, että kyllä vai ei. Valmista pitää olla, Soini vaati.
Iltalehti: Räty ja Rehula riidoissa
Iltalehti raportoi torstai-iltana puoluelähteisiin pohjautuen, että riidoissa olisivat nimenomaan kokoomuksen ja keskustan sote-ekspertit Laura Räty (kok.) ja Juha Rehula (kesk.), ja että epäsopu johtuisi pohjaan palaneista henkilökemioista, ei asioista sinänsä.
Toisaalta myös asioissa riittää riideltävää: Räty on kokoomuksen mukana ajanut yksityisten yritysten asemaa soten jälkeisessä Suomessa mallinaan Ruotsi, jossa raha seuraa asiakasta – eli asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin järjestämästä hoidosta ja hoitoon varattu julkinen raha tulee hänen valitsemaansa paikkaan. Rehula taas ajaa yhtä vahvaa julkista hoitojärjestelmää.
Mäntylä kannattaa vahvaa julkista pohjaa
Perussuomalaisista sote-ryhmässä istuu Hanna Mäntylä. Hän kannattaa vahvaa julkista terveydenhoitoa ja on varoittanut kokoomuksen mallin vaarasta: että suuret yritykset valtaisivat markkinat ja nostaisivat hintoja ja veisivät voitot ulkomaille.
Suurten yritysten sijasta Mäntylä korostaa, että sote-mallin pitää tukea pienten ja paikallisten suomalaisten yritysten pääsyä terveysmarkkinoille tukemaan julkista sektoria.
Soinin mielestä marssijärjestys on selvä: ensin rakennetaan vahva julkinen hoitojärjestelmä ja yksityistä puolta kehitetään sen jälkeen tarpeen mukaan.
Pitää uskaltaa päättää
– Mistä tämä vatulointi johtuu, tiedotusvälineet tenttasivat Soinilta.
– Mitähän tähän poliittisesti korrektia sanoisi… ilmeisesti joillakin on päätöksentekovajetta, Soini tulkitsi.
Sote-asia on nyt kuitenkin neuvottelijoiden pöydällä.
– Nyt pitää päästä eteenpäin nopeasti. Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, Soini vaatii.
Neuvottelijoita hän ei kuitenkaan vaihtaisi. Neuvotteluja jatketaan supistetulla porukalla. Se tarkoittaa Soinin mukaan sitä, että osa ryhmistä on saanut jo työnsä valmiiksi ja ne suljetaan.
Jäljellä olevat ryhmät miettivät ja jos eteneminen tyssää, viedään asiat Trion pöydälle.
– Vatkaaminen työryhmissä ei tule kysymykseen, Soini jyrähti.
Trio Ässät jatkaa neuvottelujaan, kun kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) on saapunut EU-neuvotteluista Riiasta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.