Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Soini: Puhuttelu paikallaan sote-sotkun ratkaisemiseksi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yhtä mieltä hallitusneuvottelija Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, että puhuttelu on paikallaan hallitusneuvotteluissa ilmenneen sote-solmun aukaisemiseksi. Soini kertoi asiasta eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen perjantaina.
Sipilä kertoi perjantaiaamuna saapuessaan neuvottelupaikalle Smolnaan, että liikaa asioita on jäänyt ”vatulointivaiheeseen” eikä kaikilta osin olla uudistamisen moodissa. Ennen muuta sote-asia on juminut: sen piti valmistua jo keskiviikkona. Myös kuntien miljardisäästöä odotetaan yhä. Sipilä aikoi pitää asiasta puhuttelun, jotta asiat saadaan taas yhteiselle uralle.
Soini kuvasi neuvottelujen vaikeimpia kohtia näin:
– Siellä on aika monta sellaista, joissa on kovaa vääntöä. Ideologiset erot tulevat esiin: ketä verotetaan ja keneltä otetaan. Mutta kyllä se ratkaisu sieltä vielä tulee, Soini arvioi.
Tämä koskee myös sote-ratkaisua: sen on pakko onnistua, koska se on erittäin tärkeä tekijä kokonaispaketissa.
– Tämän pitää olla keskiviikkona valmis prosessikaavion mukaan ja minä olen siihen sitoutunut, että puoluehallituksen, -valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous voi ottaa asiaan kantaa, että kyllä vai ei. Valmista pitää olla, Soini vaati.
Iltalehti: Räty ja Rehula riidoissa
Iltalehti raportoi torstai-iltana puoluelähteisiin pohjautuen, että riidoissa olisivat nimenomaan kokoomuksen ja keskustan sote-ekspertit Laura Räty (kok.) ja Juha Rehula (kesk.), ja että epäsopu johtuisi pohjaan palaneista henkilökemioista, ei asioista sinänsä.
Toisaalta myös asioissa riittää riideltävää: Räty on kokoomuksen mukana ajanut yksityisten yritysten asemaa soten jälkeisessä Suomessa mallinaan Ruotsi, jossa raha seuraa asiakasta – eli asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin järjestämästä hoidosta ja hoitoon varattu julkinen raha tulee hänen valitsemaansa paikkaan. Rehula taas ajaa yhtä vahvaa julkista hoitojärjestelmää.
Mäntylä kannattaa vahvaa julkista pohjaa
Perussuomalaisista sote-ryhmässä istuu Hanna Mäntylä. Hän kannattaa vahvaa julkista terveydenhoitoa ja on varoittanut kokoomuksen mallin vaarasta: että suuret yritykset valtaisivat markkinat ja nostaisivat hintoja ja veisivät voitot ulkomaille.
Suurten yritysten sijasta Mäntylä korostaa, että sote-mallin pitää tukea pienten ja paikallisten suomalaisten yritysten pääsyä terveysmarkkinoille tukemaan julkista sektoria.
Soinin mielestä marssijärjestys on selvä: ensin rakennetaan vahva julkinen hoitojärjestelmä ja yksityistä puolta kehitetään sen jälkeen tarpeen mukaan.
Pitää uskaltaa päättää
– Mistä tämä vatulointi johtuu, tiedotusvälineet tenttasivat Soinilta.
– Mitähän tähän poliittisesti korrektia sanoisi… ilmeisesti joillakin on päätöksentekovajetta, Soini tulkitsi.
Sote-asia on nyt kuitenkin neuvottelijoiden pöydällä.
– Nyt pitää päästä eteenpäin nopeasti. Pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, Soini vaatii.
Neuvottelijoita hän ei kuitenkaan vaihtaisi. Neuvotteluja jatketaan supistetulla porukalla. Se tarkoittaa Soinin mukaan sitä, että osa ryhmistä on saanut jo työnsä valmiiksi ja ne suljetaan.
Jäljellä olevat ryhmät miettivät ja jos eteneminen tyssää, viedään asiat Trion pöydälle.
– Vatkaaminen työryhmissä ei tule kysymykseen, Soini jyrähti.
Trio Ässät jatkaa neuvottelujaan, kun kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) on saapunut EU-neuvotteluista Riiasta.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää