

LEHTIKUVA
Soini: Perussuomalaiset vastustavat taksilupien peukalointia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi puolueensa vastustaneen perinteisesti taksiliikenteen järjestelyiden peukalointia. Linja on ollut johdonmukaisesti samanlainen jo pitkään, eikä hän aio siitä lipsua. Hän kommentoi liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksiä ennen istunnon alkua tiistaina eduskunnan aulassa.
– Hänen esityksensä on lähtenyt lausunnoille ja katsotaan, mitä niistä tulee. Mutta perussuomalaisten kanta taksiliikenteen vapauttamiseen on ollut koko ajan ja pitkältä ajalta kielteinen. Se kanta tuotiin esiin joka puolueella on, Soini sanoi.
Ei hallituksen, vaan ministerin esitys
Asiasta ei ole väännetty tällä kerralla pitkään, mutta asia on pulpahdellut esiin silloin tällöin.
– Liikennekaarihan ei ole hallituksen esitys vaan ministerin esitys, joka lähtee lausunnoille ja sitten katsotaan, mitä siihen tulee ja otetaan siihen kanta sitten. On sovittu, että tehdään selvitys eikä ole tehty mitään päätöksiä. Taksien asema on aina ollut perussuomalaisille tärkeä ja totesin vain itsestään selvän asian, Soini sanoi.
Hän arveli tietävänsä, mitä taksiyrittäjät asiasta ajattelevat. Hän sanoi kuitenkin väliensä Berneriin olevan samanlaiset kuin ennenkin.
– Katsotaan nyt selvitykset, mitä sieltä tulee. Yleensähän aina tehdään niin kauan kompromisseja, että tullaan yhdessä ulos. Sehän on nyt onnistunut kymmenen ja puoli kuukautta, joten eiköhän se onnistu vastakin, Soini sanoi.
Myös Berner arvioi maanantaina samaan tapaan, että asiasta löytynee keskusteluissa ratkaisu, joka kelpaa perussuomalaisillekin. Soini sanoi, että jos näin käy, niin sehän on hyvä asia.
Nykyinen järjestelmä palvelee hyvin
Soini sanoi vastustavansa taksiliikenteen vapauttamista siksi, että nykyinen järjestelmä on palvellut Suomea hyvin: se on turvallinen, toimiva ja pitää myös haja-asutusalueella taksit toiminnassa. Siellä on myös paljon Kela-kyytejä, joissa sairaita kuljetetaan.
– Maailmaa on tullut nähtyä ja monenlaisissa takseissa istuttua. Ihan kaikkiin en lapsia päästäisi ilman saattajaa enkä veriplasmapulloa, mutta kyllä suomalaiseen taksiin päästäisin, Soini perusteli.
Säästäminen ei vaadi vapauttamista
Toiset taksiyrittäjät ovat esittäneet vapauttamisen perusteeksi mm. suuret säästöt, joita saataisiin julkisista taksikyydeistä. Puhutaan jopa sadoista miljoonista.
– Ainahan säästää voi, mutta se ei edellytä taksiliikenteen vapauttamista. Se on taksa-asia, ei taksiasia, Soini linjasi.
– Laatu ja turvallisuus maksaa. Totta kai pitää katsoa tilannetta ja jos löysiä on niin löysät pois. Mutta en usko, että siellä mitään Roope Ankkoja joukossa on.
Myös junaliikenteen yhtiöittämisasiasta katsotaan selvitys ensin.
– Nythän on tavaraliikenne vapautettu. Täytyy mennä nyt rauhallisesti. Tämä on tämmöistä tämä politiikka välistä, Soini aprikoi.
Sipilä tukee Berneriä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutti tukevansa liikenneministeri Berneriä taksikohusta huolimatta sataprosenttisesti. Liikennekaari lähti vasta lausunnoille.
– Haluamme kuulla laajasti eri kansalaispiirejä. Palautteen perusteella muodostetaan hallituksen kanta. Valitettavasti tässä ei ole sitä dramatiikkaa, jota te tästä haette, Sipilä totesi eduskunnan aulassa ja sanoi, että päätökset tehdään hallituksessa yksimielisesti.
Soinin vastustuksesta hän sanoi, ettei asiaa kannata vielä vastustaa ennen kuin katsotaan, mihin hanke menee.
– Uskon, että takseillekin löytyy sopiva paikka, kun asia rauhassa keskustellaan. Liikennekaarihan on varsin laaja uudistus. Välttämättä taksien asemalle ei tarvitse tehdä mitään. Mutta luulen, että taksit eivät halua olla ulkona tästä liikennekaaresta: se tulee olemaan todennäköinen lopputulos. Katsotaan rauhassa palaute, tässä vaiheessa ei kantojen lukkoon lyöminen ole hyväksi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soinin terveiset Bernerille: “Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan”

Kankaanniemi pyysi SDP:ltä rehellistä leikkauslistaa: “Lupauksenne on lunastamatta”

Ministeri Niinistö: “Emme kannata Ruotsin mallin kaltaista taksiliikenteen äkillistä vapauttamista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää