LEHTIKUVA
Soini: Perussuomalaiset vastustavat taksilupien peukalointia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi puolueensa vastustaneen perinteisesti taksiliikenteen järjestelyiden peukalointia. Linja on ollut johdonmukaisesti samanlainen jo pitkään, eikä hän aio siitä lipsua. Hän kommentoi liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksiä ennen istunnon alkua tiistaina eduskunnan aulassa.
– Hänen esityksensä on lähtenyt lausunnoille ja katsotaan, mitä niistä tulee. Mutta perussuomalaisten kanta taksiliikenteen vapauttamiseen on ollut koko ajan ja pitkältä ajalta kielteinen. Se kanta tuotiin esiin joka puolueella on, Soini sanoi.
Ei hallituksen, vaan ministerin esitys
Asiasta ei ole väännetty tällä kerralla pitkään, mutta asia on pulpahdellut esiin silloin tällöin.
– Liikennekaarihan ei ole hallituksen esitys vaan ministerin esitys, joka lähtee lausunnoille ja sitten katsotaan, mitä siihen tulee ja otetaan siihen kanta sitten. On sovittu, että tehdään selvitys eikä ole tehty mitään päätöksiä. Taksien asema on aina ollut perussuomalaisille tärkeä ja totesin vain itsestään selvän asian, Soini sanoi.
Hän arveli tietävänsä, mitä taksiyrittäjät asiasta ajattelevat. Hän sanoi kuitenkin väliensä Berneriin olevan samanlaiset kuin ennenkin.
– Katsotaan nyt selvitykset, mitä sieltä tulee. Yleensähän aina tehdään niin kauan kompromisseja, että tullaan yhdessä ulos. Sehän on nyt onnistunut kymmenen ja puoli kuukautta, joten eiköhän se onnistu vastakin, Soini sanoi.
Myös Berner arvioi maanantaina samaan tapaan, että asiasta löytynee keskusteluissa ratkaisu, joka kelpaa perussuomalaisillekin. Soini sanoi, että jos näin käy, niin sehän on hyvä asia.
Nykyinen järjestelmä palvelee hyvin
Soini sanoi vastustavansa taksiliikenteen vapauttamista siksi, että nykyinen järjestelmä on palvellut Suomea hyvin: se on turvallinen, toimiva ja pitää myös haja-asutusalueella taksit toiminnassa. Siellä on myös paljon Kela-kyytejä, joissa sairaita kuljetetaan.
– Maailmaa on tullut nähtyä ja monenlaisissa takseissa istuttua. Ihan kaikkiin en lapsia päästäisi ilman saattajaa enkä veriplasmapulloa, mutta kyllä suomalaiseen taksiin päästäisin, Soini perusteli.
Säästäminen ei vaadi vapauttamista
Toiset taksiyrittäjät ovat esittäneet vapauttamisen perusteeksi mm. suuret säästöt, joita saataisiin julkisista taksikyydeistä. Puhutaan jopa sadoista miljoonista.
– Ainahan säästää voi, mutta se ei edellytä taksiliikenteen vapauttamista. Se on taksa-asia, ei taksiasia, Soini linjasi.
– Laatu ja turvallisuus maksaa. Totta kai pitää katsoa tilannetta ja jos löysiä on niin löysät pois. Mutta en usko, että siellä mitään Roope Ankkoja joukossa on.
Myös junaliikenteen yhtiöittämisasiasta katsotaan selvitys ensin.
– Nythän on tavaraliikenne vapautettu. Täytyy mennä nyt rauhallisesti. Tämä on tämmöistä tämä politiikka välistä, Soini aprikoi.
Sipilä tukee Berneriä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutti tukevansa liikenneministeri Berneriä taksikohusta huolimatta sataprosenttisesti. Liikennekaari lähti vasta lausunnoille.
– Haluamme kuulla laajasti eri kansalaispiirejä. Palautteen perusteella muodostetaan hallituksen kanta. Valitettavasti tässä ei ole sitä dramatiikkaa, jota te tästä haette, Sipilä totesi eduskunnan aulassa ja sanoi, että päätökset tehdään hallituksessa yksimielisesti.
Soinin vastustuksesta hän sanoi, ettei asiaa kannata vielä vastustaa ennen kuin katsotaan, mihin hanke menee.
– Uskon, että takseillekin löytyy sopiva paikka, kun asia rauhassa keskustellaan. Liikennekaarihan on varsin laaja uudistus. Välttämättä taksien asemalle ei tarvitse tehdä mitään. Mutta luulen, että taksit eivät halua olla ulkona tästä liikennekaaresta: se tulee olemaan todennäköinen lopputulos. Katsotaan rauhassa palaute, tässä vaiheessa ei kantojen lukkoon lyöminen ole hyväksi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Soinin terveiset Bernerille: “Perussuomalaiset ovat yksiselitteisesti taksilupien vapauttamista vastaan”
Kankaanniemi pyysi SDP:ltä rehellistä leikkauslistaa: “Lupauksenne on lunastamatta”
Ministeri Niinistö: “Emme kannata Ruotsin mallin kaltaista taksiliikenteen äkillistä vapauttamista”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää