LEHTIKUVA
Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?
Valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) ei löytynyt kunnon vastausta kysymykseen, joutuvatko suomalaiset pankkien asiakkaat ja veronmaksajat Venäjän talouskriisin maksumiehiksi pankkiunionin kautta.
Asiasta kysyi eduskunnan kyselytunnin aluksi perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela.
– VM:n ennusteet ovat näyttäneet Suomen tilanteesta liian hyvää kuvaa. Ruplan romahdus ei voi olla vaikuttamatta Suomen tilanteeseen. Suomen tilanne ei parane muutamassa kuukaudessa. Venäjä vie vähäisenkin kasvun eväät, Lohela pohjusti.
– Mutta Suomen heikkoa kehitystä ei voi selittää vain globaaleilla vaikutuksilla. Olette kyllä yrittäneet, mutta ette ole onnistuneet tekemään tarvittavia toimia Suomen kääntämiseen kasvu-uralle. Aiotteko ryhtyä konkreettisiin, nopeisiin ja tehokkaisiin toimiin Suomen suunnan muuttamiseksi, ja mitä ne toimet ovat?
Rinne vastasi, että taustalla on seitsemän vuoden heikko kehitys. Vuoden 2009 romahduksesta ei ole toivuttu ja aiemmasta trendistä jäädään nyt 30 miljardia jälkeen. Rinne sanoi, että ennen vaaleja tulee vielä toimia, joita VM valmistelee.
Lohela: 100 miljardin velat
Lohela muistutti, että Venäjällä on runsaasti uhanalaisia velkoja, jotka voivat kaatua eurooppalaisten pankkien ja viime kädessä veronmaksajien hoidettaviksi.
Kuva: Maria Lohela ja Ville Vähämäki.
– Länsieurooppalaisilla pankeilla on erilaisia saatavia Venäjältä yli 100 miljardia euroa ja suurin osa on Ranskassa. Nyt näiden sijoitusten ja pankkien kohtalo on kyseenalainen.
– Yhteisvastuullinen EU:n pankkiunioni, jota perussuomalaiset vastusti, takaa, että suomalaiset veronmaksajat pääsevät jatkossakin maksamaan laskuja. Nämä kauniit periaatteet, ettei pankkikriisejä anneta veronmaksajien vaan suursijoittajien maksettaviksi, unohtuivat esimerkiksi Kreikan kohdalla. Onko se mielestänne oikein? Ja kuinka suureksi summa voi kasvaa Venäjän kohdalla? Lohela kysyi.
Soini: Toinen pankkitukikierros edessä?
Rinne vastasi, että Venäjän talouskehitys on laskenut vuodesta 2012 asti. Suomen talouskasvua se heikentää puolesta yhteen prosenttiyksikköä.
– Meillä on tarkka tieto siitä, millä tavalla eri maissa on pankeilla riskejä, jotka liittyvät Venäjään. Nyt näyttää, että ne voidaan hallita pankkien omin toimin, Rinne väitti.
Tässä vaiheessa Rinteen väitteisiin puuttui perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
– Te ette vastannut Lohelan kysymykseen. Siteeraan palkittua toimittaja Jan Hurria: Europäättäjät naamioivat nämä yhteensä satojen miljardien tukipaketit euromaiden pelastuspaketeiksi. Venäjällä tätä temppua ei voi sellaisenaan toistaa, koska se ei ole euromaa eikä edes EU:n jäsenmaa, vaan päinvastoin, Venäjä on EU:n epäsuosioon joutunut ja pakotteiden painostama ulkovalta.
– Voitteko te nyt taata suomalaisille veronmaksajille, ettemme lähde nyt toiselle pankkitukikierrokselle pelastamaan ranskalaisia ja italialaisia pankkeja? Ja voitteko kertoa, millainen pankkiunioni on sellaisille EU-maille, jotka eivät ole eurossa, kuten Tanska, Ruotsi ja Iso-Britannia? Mihin vastuisiin meidät on uitettu pankkiunionin kautta? Soini kysyi.
Kreikka jälleen kädet ojossa
Rinteen mielestä pankkiunioni tarkoittaa sitä, että tavalliset suomalaiset eivät joudu maksamaan, vaan sijoittajat maksavat ja sen lisäksi pankit kantavat itse vastuunsa.
Perussuomalaisten Kauko Tuupainen muistutti, että vuonna 2010 EU-maat tukivat Kreikkaa 110 miljardilla ja seuraavana vuonna 140 miljardilla. Kreikalle myönnettiin 30 vuotta maksuaikaa.
– Miten on mahdollista, että nyt näyttää EU olevan taas tukemassa Kreikkaa?
Pankin asiakaskin
on veronmaksaja
Mauri Pekkarinen (kesk.) kysyi, joutuuko suomalainen pankin asiakas Pihtiputaallakin osallistumaan pankkien pelastamiseen Portugalissa.
– Pankkiunioni rakennettiin siksi, ettei tavallinen suomalainen joudu maksamaan, Rinne selitteli.
Soini palautti Rinteen maan pinnalle.
– Onko suomalainen tallettaja veronmaksaja? On – niin Pihtiputaalla kuin joka puolella. Sanottiin, että pankkiunioni estää nämä kriisit, mutta ei se estä, vaan se löytää niille maksajat. Onko tämä teistä oikein, että maksamme kriisejä, joita emme ole aiheuttaneet? Soini kysyi.
Kreikka voi päästä
eurosta ulos
Rinne toisti taas, että pankkiunioni on tehty takaamaan, etteivät tavalliset suomalaiset joutuisi maksamaan.
Ben Zyskowicz (kok.) kysyi vielä, antaako Rinne mahdollisuuden Kreikalle lähteä eurosta ulos, jos se ei täytä sitoumuksiaan.
– Jos tulee likainen exit, niin ilman muuta, Rinne vastasi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Euroalueen yhteisvastuullinen kriisinratkaisurahasto PS:lle liikaa – epäluottamusesitys hallitukselle
Taas rapsaistiin miljardi euroa suomalaisilta, Sipilän joukot istuivat vaiti – pelkäsikö keskusta pilkkaa?
Soini tylytti Rinteen Kreikka-suitsutusta: “Saako suomalainen sadan vuoden lainan nollakorolla?”
Kreikan hallitus kaatui presidentinvaalien takia
Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää