

LEHTIKUVA
Soini: Mihin vastuisiin meidät on uitettu?
Valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) ei löytynyt kunnon vastausta kysymykseen, joutuvatko suomalaiset pankkien asiakkaat ja veronmaksajat Venäjän talouskriisin maksumiehiksi pankkiunionin kautta.
Asiasta kysyi eduskunnan kyselytunnin aluksi perussuomalaisten kansanedustaja Maria Lohela.
– VM:n ennusteet ovat näyttäneet Suomen tilanteesta liian hyvää kuvaa. Ruplan romahdus ei voi olla vaikuttamatta Suomen tilanteeseen. Suomen tilanne ei parane muutamassa kuukaudessa. Venäjä vie vähäisenkin kasvun eväät, Lohela pohjusti.
– Mutta Suomen heikkoa kehitystä ei voi selittää vain globaaleilla vaikutuksilla. Olette kyllä yrittäneet, mutta ette ole onnistuneet tekemään tarvittavia toimia Suomen kääntämiseen kasvu-uralle. Aiotteko ryhtyä konkreettisiin, nopeisiin ja tehokkaisiin toimiin Suomen suunnan muuttamiseksi, ja mitä ne toimet ovat?
Rinne vastasi, että taustalla on seitsemän vuoden heikko kehitys. Vuoden 2009 romahduksesta ei ole toivuttu ja aiemmasta trendistä jäädään nyt 30 miljardia jälkeen. Rinne sanoi, että ennen vaaleja tulee vielä toimia, joita VM valmistelee.
Lohela: 100 miljardin velat
Lohela muistutti, että Venäjällä on runsaasti uhanalaisia velkoja, jotka voivat kaatua eurooppalaisten pankkien ja viime kädessä veronmaksajien hoidettaviksi.
Kuva: Maria Lohela ja Ville Vähämäki.
– Länsieurooppalaisilla pankeilla on erilaisia saatavia Venäjältä yli 100 miljardia euroa ja suurin osa on Ranskassa. Nyt näiden sijoitusten ja pankkien kohtalo on kyseenalainen.
– Yhteisvastuullinen EU:n pankkiunioni, jota perussuomalaiset vastusti, takaa, että suomalaiset veronmaksajat pääsevät jatkossakin maksamaan laskuja. Nämä kauniit periaatteet, ettei pankkikriisejä anneta veronmaksajien vaan suursijoittajien maksettaviksi, unohtuivat esimerkiksi Kreikan kohdalla. Onko se mielestänne oikein? Ja kuinka suureksi summa voi kasvaa Venäjän kohdalla? Lohela kysyi.
Soini: Toinen pankkitukikierros edessä?
Rinne vastasi, että Venäjän talouskehitys on laskenut vuodesta 2012 asti. Suomen talouskasvua se heikentää puolesta yhteen prosenttiyksikköä.
– Meillä on tarkka tieto siitä, millä tavalla eri maissa on pankeilla riskejä, jotka liittyvät Venäjään. Nyt näyttää, että ne voidaan hallita pankkien omin toimin, Rinne väitti.
Tässä vaiheessa Rinteen väitteisiin puuttui perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
– Te ette vastannut Lohelan kysymykseen. Siteeraan palkittua toimittaja Jan Hurria: Europäättäjät naamioivat nämä yhteensä satojen miljardien tukipaketit euromaiden pelastuspaketeiksi. Venäjällä tätä temppua ei voi sellaisenaan toistaa, koska se ei ole euromaa eikä edes EU:n jäsenmaa, vaan päinvastoin, Venäjä on EU:n epäsuosioon joutunut ja pakotteiden painostama ulkovalta.
– Voitteko te nyt taata suomalaisille veronmaksajille, ettemme lähde nyt toiselle pankkitukikierrokselle pelastamaan ranskalaisia ja italialaisia pankkeja? Ja voitteko kertoa, millainen pankkiunioni on sellaisille EU-maille, jotka eivät ole eurossa, kuten Tanska, Ruotsi ja Iso-Britannia? Mihin vastuisiin meidät on uitettu pankkiunionin kautta? Soini kysyi.
Kreikka jälleen kädet ojossa
Rinteen mielestä pankkiunioni tarkoittaa sitä, että tavalliset suomalaiset eivät joudu maksamaan, vaan sijoittajat maksavat ja sen lisäksi pankit kantavat itse vastuunsa.
Perussuomalaisten Kauko Tuupainen muistutti, että vuonna 2010 EU-maat tukivat Kreikkaa 110 miljardilla ja seuraavana vuonna 140 miljardilla. Kreikalle myönnettiin 30 vuotta maksuaikaa.
– Miten on mahdollista, että nyt näyttää EU olevan taas tukemassa Kreikkaa?
Pankin asiakaskin
on veronmaksaja
Mauri Pekkarinen (kesk.) kysyi, joutuuko suomalainen pankin asiakas Pihtiputaallakin osallistumaan pankkien pelastamiseen Portugalissa.
– Pankkiunioni rakennettiin siksi, ettei tavallinen suomalainen joudu maksamaan, Rinne selitteli.
Soini palautti Rinteen maan pinnalle.
– Onko suomalainen tallettaja veronmaksaja? On – niin Pihtiputaalla kuin joka puolella. Sanottiin, että pankkiunioni estää nämä kriisit, mutta ei se estä, vaan se löytää niille maksajat. Onko tämä teistä oikein, että maksamme kriisejä, joita emme ole aiheuttaneet? Soini kysyi.
Kreikka voi päästä
eurosta ulos
Rinne toisti taas, että pankkiunioni on tehty takaamaan, etteivät tavalliset suomalaiset joutuisi maksamaan.
Ben Zyskowicz (kok.) kysyi vielä, antaako Rinne mahdollisuuden Kreikalle lähteä eurosta ulos, jos se ei täytä sitoumuksiaan.
– Jos tulee likainen exit, niin ilman muuta, Rinne vastasi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Euroalueen yhteisvastuullinen kriisinratkaisurahasto PS:lle liikaa – epäluottamusesitys hallitukselle

Taas rapsaistiin miljardi euroa suomalaisilta, Sipilän joukot istuivat vaiti – pelkäsikö keskusta pilkkaa?

Soini tylytti Rinteen Kreikka-suitsutusta: “Saako suomalainen sadan vuoden lainan nollakorolla?”

Kreikan hallitus kaatui presidentinvaalien takia

Kreikan vaaleissa pelataan kovan luokan pokeripeliä – jonkun on annettava periksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää