Matias Turkkila
Toimitus suosittelee
Soini kysyy: Viherverot vai palkka-ale?
Perussuomalaiset vaativat rajua suunnanmuutosta talouden alamäen kääntämiseksi uuteen nousuun. Teollisuuden kilpailukyky pitää palauttaa. Vaihtoehtoja on kaksi: kahden prosentin palkka-ale tai viherverojen karsinta 0,7 miljardilla eurolla. Niiden kustannusvaikutus on sama.
– Perussuomalaiset kannattavat jälkimmäistä. Me emme hyväksy palkka-alea, sanoi Timo Soini (ps.) Työmiehen tuumaustunnilla perjantaina.
Kansallisilla päätöksillä tehtyjen, EU:n vaatimusten päälle tulevien viherverojen alentaminen ei ole maistunut sen enempää sdp:lle, kokoomukselle kuin keskustallekaan. Päinvastoin, näistä kolmesta puolueista on esitetty erilaisia palkka-alemalleja teollisuuden kustannuskyvyn kohentamiseksi.
Edessä blokkivaalit
Seuraavista vaaleista tulee blokkivaalit, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
– Se ei mene kuin Ruotsissa, vaan meillä on kolme suurta puoluetta vastaan me, Soini arvioi.
TNS Gallupin tutkimuksen mukaan perussuomalaisille tärkeimmät neljä asiaa ovat pysyneet samoina viime vaaleissa: ne ovat maahanmuuton kustannukset, EU:n kriisimaiden tukemisen vastustaminen, verotuksen kiristämisen vastustaminen ja korruptio ja moraalikato.
– Nämä ovat siitä hyvät teemat. Täsmälleen samat kuin millä jytky tuli, Soini muistuttaa.
– Vaaleissa on kaikki mahdollista: Kuusi kuukautta ennen viime vaaleja gallup oli 13 prosenttia, nyt se on liikkunut 16-17 prosentissa. Kyse on siitä, kuka asettaa asialistan ja mistä keskustellaan. Perussuomalaiset haluavat keskustella työhön, toimeentuloon ja yrittämiseen eli kakun tekemiseen liittyvistä asioista, Soini täsmentää.
Muut puolueet hylkivät PS:n tärkeimpiä teemoja
Soini hämmästelee, ettei yksikään perussuomalaisten tärkeimmistä asioista mahtunut vanhojen puolueiden huolenaiheiden kärkinelikkoon. Kokoomus ja keskusta sen sijaan moittivat kansaa laiskuudesta! SDP:llä on sinänsä tärkeä tasa-arvo, mutta mikään tasa-arvo ei ole kestävällä pohjalla ilman taloudellista pohjaa.
– Jos ei ole mistä jakaa, ei ole jaettavaakaan, Soini toteaa.
EU-asiat eivät vanhene
Soini jaksaa puhua EU-politiikan vääryyksistä, koska perussuomalaiset ovat olleet niistä oikeassa. Häntä huolettavat Italian pankkien stressitestit ja Kreikan tulevat tukipaketit.
– Mitkä edellytykset on jatkaa tällaista politiikkaa? Niitä ei ole, Soini tiivistää ja sanoo tukipakettipolitiikan pysäyttäneen jo Saksankin, joka on pitänyt EU:ta pystyssä.
Sijoittajien luottamus talouksiin hiipunut
Luottoluokitusten putoaminen Suomessa ja Hollannissa kertoo sijoittajien luottamuksen menetyksestä, Kreikan korkokin nousi 9 prosenttiin.
– Me puhumme tästä, koska tiedämme olevamme oikeassa. Puhumme niin kauan kuin tukipolitiikka jatkuu. On keksitty ikiliikkuja nimeltään tukipaketti, Soini moittii.
Kahden lompakon politiikka, jossa rahoitetaan kotimaata ja sitten muita, on väärä.
– Tehtävämme ei ole pelastaa Saksan ja Ranskan pankkeja ja seuraavaksi Italian pankkeja, Soini linjaa.
Tarvitaan kovat tropit: 10 miljardin sopeutus
Soinin mukaan täytyy uskaltaa leikata sieltä, mistä leikata voi ja arvottaa asiat rohkeasti kansalaisten kannalta. Kymmenen miljardia kuulostaa kovalta summalta, mutta kuluja ei leikata koko rahan edestä: kyse sopeutuksesta, joka tapahtuu osittain leikkauksilla ja osittain kasvun käynnistämisellä.
Perussuomalaiset torjuisivat teollisuuden viherverot: syöttötariffit, kaivosten sähköverojen kolminkertaistamisen sekä kaikki EU:sta tulevat lisälaskut.
Suomi maksaa tänä vuonna EU:lle 604 miljoonaa nettona, ensi vuonna maksu nousee 1,1 miljardiin. Jäsenmaksu vie 500 miljoonaa, Britannian jäsenmaksujen hyvitys 130 miljoonaa. Kehitysapu vie yli miljardin vuodessa, 0,56 prosenttia BKT:sta.
– Näin vaikutat EU:n ytimissä, Soini ivailee.
Leikkauksia voisi olla noin kolmen miljardin edestä, Soini arvioi. Tämä kattaisi teollisuuden kilpailukykyä haittaavat lisäkulut. Soini ei usko, että sopeutuksesta puhuminen säikäyttää äänestäjiä.
– Kyllä tässä raju käännös tarvitaan. Hallitus puhuu jo nyt seitsemästä miljardista, mutta sen keinot ovat väärät, Soini syyttää.
Stubbin sopimuksen epäselvä hinta
Soini moittii myös perjantaiaamuna julkistettuja tietoja EU:n uusista ilmastoratkaisuista.
– On tehty sopimus, jonka hintaa ei kukaan tiedä. Eivät perussuomalaisten puoluehallituksessa menisi minunkaan esitykset läpi, jos ei niistä tiedetä, mitä ne maksavat, Soini vertaa.
Soinin mukaan perussuomalaiset eivät ole valmiita ratifioimaan EU:n ilmasto- ja elinkeinopoliittista sopimusta. Perussuomalaiset eivät myöskään sitoudu ennalta Pariisin kokouksen mahdollisiin tuloksiin.
– Me emme sitoudu etukäteen Pariisin tuloksiin, vaikka pääministeri on mukana tietämättä neuvottelujen tuloksia, Soini linjaa.
– Mallioppilas ei nimittäin saa EU:sta mitään: Espanja sai maksut persikoista, Puola omenoistaan vaan mitä sai kokoomuslainen maatalousministeri Petteri Orpo? Ei mitään. Kyllä EU:ssakin ikivihreät soivat politiikan bulevardeilla. Ensi syksynä on käännös tehtävä, sillä tämä hallitus ei pysty tekemään kuin muutaman poliittisen virkanimityksen ennen vaaleja, Soini sivaltaa.
Tiedotustilaisuuden videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Blokkivaalit Petteri Orpo Tuumaustunti Alexander Stubb ilmastopolitiikka Hollanti Saksa vihreät Timo Soini Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kokoomus kävelee sote-asioissa jo lankkua pitkin
100 000:n julkisen sektorin työntekijän palkat maksetaan velalla
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.