Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi eduskunnan kyselytunnilla ulkoministeri Erkki Tuomiojalta (sd.), kylvääkö EU miljardeja kuohuvaan Ukrainaan samaan tapaan kuin EU:n omiinkin kriisimaihin.
Soini viittasi talouskomissaari Olli Rehnin (kesk.) lausuntoon, jonka mukaan Ukrainan avuntarve saattaa nousta 25 miljardiin euroon. Soini korosti kannattavansa Ukrainan rauhoittamista, mutta ihmetteli Rehnin lausuntoa. Soini johtaa eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa.
25 miljardin paketti?
– Usein tällaisessa kriisitilanteessa tulee helposti lupailtua. Komissaari Olli Rehn on puhunut 25 miljardin euron avuntarpeesta. Eihän tämä niin mene, että yksittäinen komissaari sanoo. Voitteko sanoa, miten tällainen EU-ratkaisu syntyy, Soini kysyi.
Tuomioja vastasi, että Rehn on tarkoittanut todennäköisesti kaikkien tukimuotojen kokonaisarvoa, joka voi olla tuotakin suuruusluokkaa.
– Mutta EU:n omien rahojen käyttö sisältyy 600 miljoonaan euroon. Se sisältyy jo niihin päätöksiin, joita vapaakauppaneuvotteluiden yhteydessä on käyty, eikä mistään suuremmista rahoista ole EU:n budjettivarojen yhteydessä ole kyse, Tuomioja korosti.
Hän toivoi myös Venäjän osallistuvan Ukrainan talkoisiin. Hän huomautti myös, että rahoitusten ongelmat ovat ymmärrettäviä maassa, jonka luottoluokitus sijoittuu roskalainaluokkaan.
Mikä opposition todellinen kannatus?
Soini kysyi vielä, mikä käsitys hallituksella on Ukrainan opposition todellisesta kannatuksesta kansan keskuudessa, kun se on kovin hajanainen ja ympäri Ukrainaa liikkuu erilaisia väkivaltapartioita. Ja mikä on USA:n rooli ja suhtautuminen oppositioon?
– Mikä on käsityksenne tämän ilman vaaleja muodostetun hallituksen edustavuudesta ja todellisesta tuesta kansan keskuudessa?
Tuomioja sanoi USA:n asenteen näkyneen erilaisina lausuntoina. USA on myös merkittävä toimija erilaisten apupakettien rakentajana. Hän korosti, että hallituksen valitsi vaaleilla valittu parlamentti. Vaikka parlamentin valinta ei tapahtunut aivan täydellisesti, niin tarkkailijoiden mukaan kuitenkin riittävän hyvin ja se on tarpeeksi edustava, joten myös hallitusta voi pitää laillisena ja pätevänä. Tärkeää on, että todellista valtaa käyttää hallitus, eivätkä mitkään epämuodolliset ryhmät.
Keskustan Mari Kiviniemi kysyi vielä, mihin ovat kadonneet Ukrainasta hävinneet 57 miljardin euron talletukset? Tuomioija vastasi, ettei näistä ole vielä näyttöjä, mutta rahoja oli hävinnyt jo edelliseltä ja sitä edeltäneeltä hallitukselta. Rahojen löytymisellä olisi suuri vaikutus Ukrainan tämänhetkisen kriisin ratkaisussa, Tuomioja vastasi.
Puolustusministeri Carl Haglund totesi ottavansa Ukrainan tilanteen rauhanomaisen ratkaisun esille maanantaina Venäjän puolustusministeri Sergei Soigun kanssa Pietarissa, ellei tämä säännölliseen tapaamiskiertoon sisältyvä tapaaminen peruunnu.