

MATTI MATIKAINEN
Soini: Köyhyys poistettava Suomesta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tarttui suomalaiseen köyhyyteen Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistaina. Soini painotti, että köyhyys täytyy poistaa Suomesta, mutta miten se tapahtuu, onkin vaikeampi asia.
Ongelma tuli esille jo paneelin ensimmäisessä kohdassa, jossa kysyttiin, onko hyvinvointiyhteiskunta kasvanut Suomessa jo liian suureksi. Soini vastasi, että kyllä on yhdessä Alexander Stubbin (kok.), Juha Sipilän (kesk.), Carl Haglundin (r.) ja Päivi Räsäsen (kd.) kanssa. Elvytystä kannatti ainoastaan vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Paavo Arhinmäki väitti edustavansa kuitenkin eurooppalaisen taloustieteen valtavirtaa. Syömävelkaa pitäisi ottaa vuosikymmenen loppupuolelle.
Nuuskaveroista apua?
Kokoomusta tentattiin sen salaperäisestä miljardin euron säästöstä, jolle HS ei löytänyt selitystä. Stubb tarjosi tupakan, alkoholin ja polttoaineen veronkorotusta. Arhinmäki muistutti, että tupakka- ja alkoholiveron korotukset vain vähentävät verotuloja.
– Verotammeko jatkossa myös nuuskaa? Soini kysyi ja sai tukea heti Arhinmäeltä: se toisi lisää verotuloja.
Rinne leikkaisi kunnilta
Veroväittelyssä Antti Rinne (sd.) esitti usein nähtyä keinoa: kuntien valtionosuuksien leikkausta indeksileikkauksen avulla. Haglund, joka on ammatiltaan ekonomi, lyttäsi tämän täysin: hallitus on korottanut tulo-, energia- ja arvonlisäveroja, jolloin kaupan ja palvelualojen työpaikat ovat vähentyneet, eikä veronkorotusten tie ei nosta valtiota.
Rinne väitti tuohtuneena, että veroja on kyllä laskettu 20 vuoden aikana paljon.
– Olette olleet samassa hallituksessa, Soini muistutti.
Suursäätiöt verolle
Soinilta kysyttiin, miten perussuomalaiset rahoittavat miljardin euron autoveron poiston ja 400 miljoonan euron ruoan arvonlisäveron alennuksen.
– Me olemme ainoa puolue, joka haluaa laittaa suursäätiöt verolle ja palauttaa varallisuusveron. Paavo, haluatko laittaa suursäätiöt verolle? Et halua, Soini haastoi Arhinmäkeä.
Soini vastasi myös kysymykseen autoverosta.
– 25 000 tuontiautoa makaa tullissa, kun asiakirjat makaavat käsittelyssä. 300 kallispalkkaista Trafin virkailijaa niitä hoitaa. Kerrankin olen Ville Niinistön (vihr.) kanssa jostakin samaa mieltä: tarvitsemme ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia autoja, Soini linjasi.
– Ja hallitus alensi yhteisöveroa 20 prosenttiin, me laskisimme sen 22 prosenttiin. Se on jo 800 miljoonaa euroa – paljon paremmin kuin muilla, Soini laski.
Säästöjä maahanmuutosta
ja kehitysavusta
HS:n toimittaja koetti listata perussuomalaisten menonlisäyksiä kuntien valtionosuuksiin, omaishoitoon, poliisien määrärahoihin ja maanpuolustukseen, ja arveli, ettei näillä keinoilla velkaantuminen taittuisi.
– Teiltä puuttuvat leikkaukset maahanmuuttoon, kehitysapuun ja ulkomaille virtaavaan sosiaaliturvaan. 130 miljoonaa Suomi maksaa Britannian EU-maksuosuutta, tuulivoiman syöttötariffit ja älyttömät muut viher- ja haittaverot, Soini napautti.
Hän jatkoi vielä, että kun autovero poistuu, autokauppakin elpyy. Säästyvä raha käytetään johonkin muuhun, mikä virkistää taloutta.
Sipilä leikkaisi yritysten verovähennyksistä ja mainitsi suurimpana yritysten korkovähennyksen, joka on yleisin tapa siirtää voittoja Suomesta ulkomaille: noin 200 miljoonaa laski hän sen arvoksi.
Kuntaliitosten järjetön
irtisanomissuoja
Sipilää hiillostettiin rakenteellisista uudistuksista. Sipilä listasi sote- ja eläkeuudistuksen ja kuntien tehtävien karsinnan. Sipilän mielestä työmarkkinoilla pitää pyrkiä 15 prosentin kilpailukyvyn paranemiseen yhteiskuntasopimuksen tuella. Työelämää Sipilä kiristäisi pidentämällä koeaikaa. Ansiosidonnaisen hän muuttaisi tarvittaessa starttirahaksi. Julkisesta alasta hän säästäisi kaikkialta muualta kuin hoitoalalta samoin kuin verohallinnossa tehtiin jo aiemmin. Hän sanoi, ettei näe julkisen sektorin alaa, jossa ei voisi tuottavuutta parantaa prosesseja joustavoittamalla ja tietoteknisin keinoin.
Soini yritti tässä vaiheessa jatkuvasti mukaan keskusteluun, mihin ei juontaja suostunut, eivätkä ääneenkään päässeen poliitikon vastaukset tuntuneet kelpaavan. Arhinmäki muistutti, että Suomessa on Euroopan maista vähiten virkamiehiä, jättäen mainitsematta, että Suomen virkamiehet ovat useimmiten kuntien palkkalistoilla, mikä muuttaa vertailua ratkaisevasti.
– Ei pidä mennä Paavon tasolle, se on minulle liian korkea, Soini kuittasi Arhinmäen väitteet.
– Kuntien liitoksissa irtisanomissuojan ketjuttaminen on täysin järjetöntä: jos Espoo liittyy Kauniaisiin, viiden vuoden suoja. Kun Vihti liittyy siihen, taas viiden vuoden suoja ja kun Kirkkonummi liittyy, taas viiden vuoden suoja. Tämä pitää ehdottomasti poistaa, tämä on ihan ensimmäinen, Soini sanoi ja ehdotti Niinistölle maatalous- ja ympäristöministeriön yhdistämistä, mistä tulisi siitäkin säästöjä.
Kokoomus jäi kiinni
eläkeläisten verojojosta
Juontaja kysyi Alexander Stubbilta selitystä siihen, miksi eläkeläisten verotusta kiristettiin vuonna 2008.
– Ei aavistustakaan, en ollut tuolloin hallituksessa, hän vastasi.
Juontaja vastasi, että se tehtiin sen vuoksi, että kannustettiin myös eläkeläisiä töihin.
– Nyt täysin epäjohdonmukaisesti alennatte eläkeläisten verotusta. Onko teistä tullut populistipuolue? juontaja kysyi.
Stubb vastasi, että hallitus haluaa taata työnteon kannattavuuden ja siksi tuloverotusta on alennettu niin työntekijöiltä kuin eläkeläisiltä: se parantaa ostovoimaa, pääministeri selitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rahaa syydetään Kreikkaan – Suomessa lasketaan ketä on varaa hoitaa

Soini: Takuueläkettä korotettava
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää