MATTI MATIKAINEN
Soini: Köyhyys poistettava Suomesta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tarttui suomalaiseen köyhyyteen Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistaina. Soini painotti, että köyhyys täytyy poistaa Suomesta, mutta miten se tapahtuu, onkin vaikeampi asia.
Ongelma tuli esille jo paneelin ensimmäisessä kohdassa, jossa kysyttiin, onko hyvinvointiyhteiskunta kasvanut Suomessa jo liian suureksi. Soini vastasi, että kyllä on yhdessä Alexander Stubbin (kok.), Juha Sipilän (kesk.), Carl Haglundin (r.) ja Päivi Räsäsen (kd.) kanssa. Elvytystä kannatti ainoastaan vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Paavo Arhinmäki väitti edustavansa kuitenkin eurooppalaisen taloustieteen valtavirtaa. Syömävelkaa pitäisi ottaa vuosikymmenen loppupuolelle.
Nuuskaveroista apua?
Kokoomusta tentattiin sen salaperäisestä miljardin euron säästöstä, jolle HS ei löytänyt selitystä. Stubb tarjosi tupakan, alkoholin ja polttoaineen veronkorotusta. Arhinmäki muistutti, että tupakka- ja alkoholiveron korotukset vain vähentävät verotuloja.
– Verotammeko jatkossa myös nuuskaa? Soini kysyi ja sai tukea heti Arhinmäeltä: se toisi lisää verotuloja.
Rinne leikkaisi kunnilta
Veroväittelyssä Antti Rinne (sd.) esitti usein nähtyä keinoa: kuntien valtionosuuksien leikkausta indeksileikkauksen avulla. Haglund, joka on ammatiltaan ekonomi, lyttäsi tämän täysin: hallitus on korottanut tulo-, energia- ja arvonlisäveroja, jolloin kaupan ja palvelualojen työpaikat ovat vähentyneet, eikä veronkorotusten tie ei nosta valtiota.
Rinne väitti tuohtuneena, että veroja on kyllä laskettu 20 vuoden aikana paljon.
– Olette olleet samassa hallituksessa, Soini muistutti.
Suursäätiöt verolle
Soinilta kysyttiin, miten perussuomalaiset rahoittavat miljardin euron autoveron poiston ja 400 miljoonan euron ruoan arvonlisäveron alennuksen.
– Me olemme ainoa puolue, joka haluaa laittaa suursäätiöt verolle ja palauttaa varallisuusveron. Paavo, haluatko laittaa suursäätiöt verolle? Et halua, Soini haastoi Arhinmäkeä.
Soini vastasi myös kysymykseen autoverosta.
– 25 000 tuontiautoa makaa tullissa, kun asiakirjat makaavat käsittelyssä. 300 kallispalkkaista Trafin virkailijaa niitä hoitaa. Kerrankin olen Ville Niinistön (vihr.) kanssa jostakin samaa mieltä: tarvitsemme ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia autoja, Soini linjasi.
– Ja hallitus alensi yhteisöveroa 20 prosenttiin, me laskisimme sen 22 prosenttiin. Se on jo 800 miljoonaa euroa – paljon paremmin kuin muilla, Soini laski.
Säästöjä maahanmuutosta
ja kehitysavusta
HS:n toimittaja koetti listata perussuomalaisten menonlisäyksiä kuntien valtionosuuksiin, omaishoitoon, poliisien määrärahoihin ja maanpuolustukseen, ja arveli, ettei näillä keinoilla velkaantuminen taittuisi.
– Teiltä puuttuvat leikkaukset maahanmuuttoon, kehitysapuun ja ulkomaille virtaavaan sosiaaliturvaan. 130 miljoonaa Suomi maksaa Britannian EU-maksuosuutta, tuulivoiman syöttötariffit ja älyttömät muut viher- ja haittaverot, Soini napautti.
Hän jatkoi vielä, että kun autovero poistuu, autokauppakin elpyy. Säästyvä raha käytetään johonkin muuhun, mikä virkistää taloutta.
Sipilä leikkaisi yritysten verovähennyksistä ja mainitsi suurimpana yritysten korkovähennyksen, joka on yleisin tapa siirtää voittoja Suomesta ulkomaille: noin 200 miljoonaa laski hän sen arvoksi.
Kuntaliitosten järjetön
irtisanomissuoja
Sipilää hiillostettiin rakenteellisista uudistuksista. Sipilä listasi sote- ja eläkeuudistuksen ja kuntien tehtävien karsinnan. Sipilän mielestä työmarkkinoilla pitää pyrkiä 15 prosentin kilpailukyvyn paranemiseen yhteiskuntasopimuksen tuella. Työelämää Sipilä kiristäisi pidentämällä koeaikaa. Ansiosidonnaisen hän muuttaisi tarvittaessa starttirahaksi. Julkisesta alasta hän säästäisi kaikkialta muualta kuin hoitoalalta samoin kuin verohallinnossa tehtiin jo aiemmin. Hän sanoi, ettei näe julkisen sektorin alaa, jossa ei voisi tuottavuutta parantaa prosesseja joustavoittamalla ja tietoteknisin keinoin.
Soini yritti tässä vaiheessa jatkuvasti mukaan keskusteluun, mihin ei juontaja suostunut, eivätkä ääneenkään päässeen poliitikon vastaukset tuntuneet kelpaavan. Arhinmäki muistutti, että Suomessa on Euroopan maista vähiten virkamiehiä, jättäen mainitsematta, että Suomen virkamiehet ovat useimmiten kuntien palkkalistoilla, mikä muuttaa vertailua ratkaisevasti.
– Ei pidä mennä Paavon tasolle, se on minulle liian korkea, Soini kuittasi Arhinmäen väitteet.
– Kuntien liitoksissa irtisanomissuojan ketjuttaminen on täysin järjetöntä: jos Espoo liittyy Kauniaisiin, viiden vuoden suoja. Kun Vihti liittyy siihen, taas viiden vuoden suoja ja kun Kirkkonummi liittyy, taas viiden vuoden suoja. Tämä pitää ehdottomasti poistaa, tämä on ihan ensimmäinen, Soini sanoi ja ehdotti Niinistölle maatalous- ja ympäristöministeriön yhdistämistä, mistä tulisi siitäkin säästöjä.
Kokoomus jäi kiinni
eläkeläisten verojojosta
Juontaja kysyi Alexander Stubbilta selitystä siihen, miksi eläkeläisten verotusta kiristettiin vuonna 2008.
– Ei aavistustakaan, en ollut tuolloin hallituksessa, hän vastasi.
Juontaja vastasi, että se tehtiin sen vuoksi, että kannustettiin myös eläkeläisiä töihin.
– Nyt täysin epäjohdonmukaisesti alennatte eläkeläisten verotusta. Onko teistä tullut populistipuolue? juontaja kysyi.
Stubb vastasi, että hallitus haluaa taata työnteon kannattavuuden ja siksi tuloverotusta on alennettu niin työntekijöiltä kuin eläkeläisiltä: se parantaa ostovoimaa, pääministeri selitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Rahaa syydetään Kreikkaan – Suomessa lasketaan ketä on varaa hoitaa
Soini: Takuueläkettä korotettava
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.