Soini kannusti perussuomalaisia uuteen isoon “brytkyyn” – katso video
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sai puheeseensa mainiot toivotukset puolueen Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajalta Paula Jukalta puolueneuvoston kokouksessa Oulussa. Hän muistutti Raksilan hallin olleen suuren voiton näyttämönä Oulun Kärppien voitettua tiukassa kamppailussa Suomen mestaruuden.
– Olkoon se enteenä myös eurovaaleissa tulevaan jytkyyn – tai sanoisinko brytkyyn, Juka toivotti.
Se oli Soininkin päämäärä: “Suomi tarvitsee perussuomalaisia, olemme suomalaisen politiikan suola.”
“Me olemme vielä kolmansina kuin Rauman Lukko – nyt pitäisi päästä vielä kärkipaikalle niin kuin Oulun Kärpät.”
Soini muistutti puolueen nousseen pinnalle vuoden 2009 eurovaaleissa. Puolue oli silloin vielä pieni, mutta oikealla asialla. Niin vain se keräsi lähes 10 prosenttia vaaleissa annetuista äänistä ja Soini nousi 130 000 äänellään europarlamenttiin avaamaan latua.
– Vaali oli merkittävä. Me pääsimme Eurooppaan. Meistä tuli eurooppalainen vaihtoehto ja esimerkki. Mutta suomalaiselta pohjalta, isänmaalliselta perustalta. Ja Sampo Terholla ei ole oppi mennyt hukkaan Brysselissä. Niin hän puhui suomenkieltä ja vielä niin, että me ymmärsimme – kiitoksia, Soini kannusti Terhoa, joka puhui häntä ennen.
Kunnallisjytky nosti
perussuomalaiset kaikkialle
Soini muisti perussuomalaisten nousseen vahvasti kuntapolitiikkaan jo vuonna 2008: pienestä kuntapuolueesta tuli keskisuuri. Viime vaaleissa puolue nousikin suureksi kuntapuolueeksi.
– Kiitos siitä, että olitte sitä tekemässä, hyvät ystävät. Nyt meillä on 38 kansanedustajaa, 1200 kunnanvaltuutettua, 10 000 jäsentä, 560 000 äänestäjää. Ja kaikki tämä alkoi pienestä vuonna 1995. Miksi se alkoi? Siksi, että sitä tarvitaan. Vaikka perussuomalaiset eivät ole EU:n sydänystäviä, niin kun suomalaisten etua pitää ajaa Suomessa, Euroopassa, maailmassa, me sitä ajamme.
– Emmekä ole yksin. Olin perustamassa tätä eurokriittisten EFD:tä, eli Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmää. Ja nyt ovat brittiläiset ja tanskalaiset kumppanimme gallupien kärjessä! Me olemme vielä kolmansina kuin Rauman Lukko – nyt pitäisi päästä vielä kärkipaikalle niin kuin Oulun Kärpät.
Vaalipäivä on tärkein
Soini kehotti puolueväkeä tukemaan eurovaaliehdokkaita samoin kuin muidenkin vaalien ehdokkaita. Ja kaikkein tärkein on vaalipäivä. Pelkkä kannattaminen ei riitä. Juuri tässä on perussuomalaisten iso haaste.
– Linjallamme on suuri kannatus. Mutta se pitää vaalipäivänä takoa ääniksi. Pistetään se EU:n piikki kiinni, Soini vetosi.
Perussuomalaiset
johtavat ulkopolitiikkaa
Soini kertoi puolueen olevan jo nyt päättävissä asemissa ulkopoliittisissa kysymyksissä, jotka Ukrainen kriisi nostaa entistäkin suurempaan arvoon.
Soini itse johtaa eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa, puolustusvaliokuntaa johtaa varapuheenjohtaja Jussi Niinistö ja paljolti sisäistä turvallisuutta käsittelevää hallintovaliokuntaa johtaa Pirkko Mattila. Perussuomalaiset ovat keskeisesti luomassa Suomen ulkopoliittista linjaa ja me tunnemme siitä vastuuta, Soini vakuutti.
– Puolue tukee presidentti Sauli Niinistöä, joka johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa. Meidän on toimittava yhdessä ja yhteistyössä. Ulkopolitiikassa Suomella pitää olla vain yksi linja.
Hiljainen hetki
Rosvallin muistolle
Soini sanoi monen tekevän puolueessa ahkeraa ja pyyteetöntä ruohonjuurityötä, jotkut jopa viimeiseen hengenvetoon saakka. Näin kävi tamperelaiselle puolueaktiiville ja vähäosaisten auttajalle Nils Rosvallille, joka menehtyi Tampereella vappupuheensa jälkeen.
– Hän lähti tästä ajasta ystäviensä ympäröimänä. Vietämme hiljaisen hetken poismenneiden puolueaktiivien muistolle, Soini sanoi.
Sote vietävä loppuun
Soini muisteli, kuinka puolue koputti yli kolmen vuoden ajan hallituksen ovelle päästäkseen rakentamaan maahamme uutta sote-mallia – mutta ovea ei avattu. Yli 1000 päivää koputimme turhaan.
– Kunnes jotakin tapahtui ja puolitoista kuukautta sitten Juha Sipilä (kesk.) ja minä kävelimme pääministerin virka-asuntoon – ja neljän päivän kuluttua saimme aikaan yhteisen paperin. Sellaista ei ole tapahtunut koskaan aiemmin, Soini hämmästeli.
Mutta uudistuksen sisältö pitää vielä ajaa läpi. Puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä ja lääketieteen asiantuntija Mauno Vanhala kuuluvat sote-valmistelutoimikuntaan ja varmistavat, että perussuomalaisten linjaukset otetaan vakavasti ja ne toteutuvat.
Sote on tärkein vähävaraisille
Työssäkäyvät voivat saada hoitoa yksityisistä sairaaloista, mutta sote-uudistus on äärimmäisen tärkeä eläkeläisille, työttömille, monille väliinputoajille ja monille pien-, mikro- ja yksinyrittäjille.
– Ensisijaista on, että ihminen hoidetaan sairautensa perusteella, eikä niin, että etusijalla olisi hallintomalli, Soini painotti.
Arvot kohdallaan
Soini sanoi suomalaisen työn, yrittämisen ja välittämisen olevan perussuomalaisten toiminnan perusta, jonka pohjalta huolehditaan vanhuksista ja lapsista ja rakennetaan tulevaisuus lapsillemme ja tuleville sukupolville.
– Kotimainen energia, elävä maaseutu, toimiva liikenne, kehittyvät kaupunkiseudut, näiden puolesta teemme työtä ja puolustamme puolustuskyvyttömiä. Olemme isänmaallinen puolue, jolle ihmisarvo on perusta. Me otamme ihmiset tosissamme, Soini sanoi.
Tässä kokouksessa puolue käy läpi ja linjaa yhteiskunnan eri toimintalohkoihin liittyviä tavoitteita. Sen pohjalta rakennetaan puolueelle seuraava vaaliohjelma, jolle hankitaan äänestäjien kannatus. Kun voitto tulee, sen pohjalta käydään hallitusneuvotteluihin.
Elämänmakuinen puolue
– Me olemme elämänmakuinen puolue. Otamme luottamustehtävämme vakavasti, mutta olemme ihmisiä, huumorintajuisia, Soini sanoi ja kertoi anekdootin muorista, joka soitti vaalien jälkeen Matti Vanhaselle.
– Saisinko puhua pääministeri Matti Vanhasen kanssa?
– Enhän minä ole enää pääministeri, Vanhanen totesi ja lopetti puhelun.
Pian sama muori soitti samalla asialla. Ja sitten taas kerran. Vanhanen jo tuohtui:
– Ettekö ymmärrä, etten ole enää minkään maan pääministeri?
– Ymmärrän minä sen, mutta minä haluan kuulla sen aina vain uudelleen, muori vastasi.
– Kesäkuussa soi Jyrki Kataisen (kok.) puhelin, Soini jatkoi.
Mutta kesäkuussa 2015 soi Timo Soinin puhelin.
– Saanko puhua pääministeri Timo Soinin kanssa, muori kysyy.
– Ilman muuta – mitä on rouvalla asiaa, pääministeri Soini kysyy.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nils Rosvall Paula Juka Mauno Vanhala Eurovaalit Pirkko Mattila Sampo Terho Hanna Mäntylä Timo Soini Jussi Niinistö
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tunnelmia perussuomalaisten Oulun suurtapahtumasta – katso kuvat
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää