Matias Turkkila, arkistokuvaa
Soini hautaisi hallintarekisterit
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hämmästeli hallituksen sitkeitä suunnitelmia hallintarekisterien sallimisesta. Hallintarekisterit antavat heikentävät osakkeiden omistamisen julkisuutta antaen mahdollisuuden jopa salata osakkeiden omistamisen ja kaupan.
Rekistereitä ovat kannattaneet pankit ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK, mutta niitä vastustavat mm. verottaja ja rikospoliisi, jonka mukaan hallintorekisterit mahdollistavat rahanpesun ja veronkierron.
Hallitusohjelman mukaan osakkeiden omistuksen julkisuutta ei pitäisi vähentää.
– Mikä tässä nykytilassa on sitten näin väärin, että se vaatii tällaista piilottamista? Tavalliset ihmiset joutuvat esittämään kaikki tulonsa, menonsa ja ajonsa – niin miten sitten suuret omistukset nauttisivat tällaisten hämärärekisterien suojaa? Arvoisa hallitus – tehkää yksi hyvä päätös vielä – haudatkaa tämä, Soini vetosi.
Missä EU, siellä edelleen ongelma
Tähän vastasi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), joka vastasi asiasta viimeistä päivää ennen aihepiirin siirtymistä valtiovarainministeri Antti Rinteelle (sd.), joka vastustaa hallintarekistereitä.
– Ilmoitan nyt vastauksen, jonka Soini varmaan toivoo saavansa: kysymys liittyy EU:n lainsäädäntöön – EU:ssa säädettyyn arvopaperikeskusasetukseen, joka on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä kaikissa jäsenmaissa, Vapaavuori aloitti.
Asetus pyrkii lisäämään kilpailua. Siihen on viime vaiheissa neuvoteltu Suomen toiveesta poikkeus.
– Mutta se on erittäin monimutkaista ja vaikeaselkoista lainsäädäntöä, joka on kiertänyt pitkään valmistelussa. Johtuen sen erittäin kompleksisesta luonteesta, poikkeuspykälän hankalasta asemasta suhteessa Suomessa sovellettavaan lainsäädäntöön, olen välttänyt ottamasta siihen siihen suoraan kantaa ja antanut sekä valtiovarain- että oikeusministeriön virkamiehille työrauhan, jotta he voivat muodostaa käsityksen, mitä juridiikka tässä tarkoittaa, Vapaavuori vastasi.
EU jyrää yli hallitusohjelmankin
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto muistutti vielä, etteivät hallintarekisterit kuulu hallitusohjelmaan. Aikooko hallitus huolehtia siitä, etteivät veronkierto ja rahanpesu lisääntyisi, hän tenttasi.
– On selvää, että hallitus kunnioittaa hallitusohjelmaa yli kaiken, mutta EU:n suoraan sovellettava lainsäädäntö menee senkin ylitse. Olemme yrittäneet löytää sellaista ratkaisua, jossa yhdistettäisiin nämä asiat. Nyt on käynyt ilmi, että poikkeussäännöksestä huolimatta asia on vieläkin jonkin verran epäselvä. Siksi se on yhä virkamiesvalmistelussa. Viimeksi tällä viikon lopulla yhdessä oikeusministerin ja virkamiesten kanssa kävimme asiaa läpi. Mutta kyllä se vielä lutviutuu hyvällä tavalla ministeri Rinteen hellässä ohjauksessa, Vapaavuori totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää