Soini: Hallitus on toiminut linjansa mukaisesti
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini valaisi keskiviikkoaamuista tasavallan presidentin tapaamista muutamin sanoin eduskunnan ala-aulassa ennen eduskunnan täysistuntoa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli hieman aikaisemmin painottanut tiedotustilaisuudessaan Mäntyniemessä, että nyt julkisuudessa olleet taisteluharjoitukset eivät viitoita Suomen puolustus- tai ulkopoliittista linjaa. Nyt puheena olleet Yhdysvaltain hävittäjien, keveiden panssariajoneuvojen sekä Naton laivasto-osastojen harjoitukset ovat teknisluonteisia ja sotilaiden ammattitaitoa lisääviä harjoituksia, joista ei pidä päätellä, olisiko puolustus- tai ulkopoliittinen linja muuttunut.
– Hallitus on toiminut linjansa mukaisesti ihan siten, miten näissä asioissa ylipäätään on toimittu. Esimerkiksi ulkoministeriön osalta tällaiset CMX-harjoitukset ovat ainoat, mitkä ovat ulkoministeriönvetoisia, Soini totesi.
Naton niin sanotuilla CMX-harjoituksilla (Crisis Management Exercise) puolestaan on turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. CMX- eli karttaharjoituksiin pääsevät myös Naton rauhankumppanimaat ja Suomi on ollut mukana viidessä harjoituksessa noin 15 vuoden aikana.
Kirjanpitoharjoituksia
– Ne ovat niin sanottuja kirjanpitoharjoituksia, Soini sanoi viitaten CMX-harjoituksiin. Niissä harjoitellaan päätöksentekomenettelyitä ja erilaisia skennaarioita ja tilanteita. Tällaista harjoitusta ei ole ainakaan vielä tämän hallituksen aikana ollut – mutta edellisten hallitusten ja ministereiden aikana kyllä runsaastikin.
Soinilta tiedusteltiin, pitäisikö sotaharjoituksia pitää ulkopoliittisena signaalina.
– Olen samaa mieltä kuin tasavallan presidentti, että harjoitukset, jotka tehdään puolustusvoimien kautta, niillä pidetään yllä puolustuskykyä ja sotilaallista suorituskykyä ja ne eivät ole sellaisenaan ulko- ja puolustuspolitiikkaa, Soini vastasi.
Mitä presidentti sanoi tiedonkulusta ja sen mahdollisesta parantamisesta jatkossa?
– No siinä oli puolustusministeriö jo tehnyt hyviä päätöksiä ja käytäntöjen korjauksia ja niiden mukaan mennään. Eli siellä oli nyt läksyt hyvin tehty, Soini vastasi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eduskunta poltti rauhanpiiput “tankkikohujen” päätteeksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.