Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Soini: Brittien vaalitulosta kunnioitettava – “Suomeen ei kansanäänestystä tämän hallituksen voimasuhteilla”

29.06.2016 |12:06

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin mukaan Ison-Britannian brexit-äänestystä pitää kunnioittaa. Hän ei usko, että Britannia äänestäisi uudelleen. Soinin mukaan Suomessa vastaavaa kansanäänestystä ei järjestetä tämän hallituksen aikana.

Britit äänestivät EU:sta eroamisen puolesta ennen juhannusta. Ulkoministeri Timo Soini kommentoi tänään järjestetyllä Työmiehen tuumaustunnilla EU:n, Britannian ja Suomen tilannetta brexit-äänestyksen jälkeen.

– Kansanäänestys on aina hallituksen päätös. Tämän hallituksen voimasuhteilla kansanäänestystä ei järjestetä. Se on ensi eduskuntavaalien asia, Soini totesi.

Kansanäänestyksestä voidaan kuitenkin käydä keskusteluja. Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ajaa kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyydestä.

– Kansalaisaloite on toinen asia. Sillä luodaan keskustelua, sillä sanan on oltava vapaa. Perussuomalaiset nuoret on itsenäinen järjestö, joka tekee itsenäisiä päätöksiä ja avauksia, Soini sanoi.

Soini korosti, että perussuomalaisten kantoihin vaikuttavat vain puolueen jäsenet, eivät ulkopuoliset.

– Vuosien 2018–19 taitteessa muodostetaan vaaliohjelma ja puolueen kanta. Nyt on viivasta katsoa miten Britannian käy. Suomi kunnioittaa Britannian kansan tahtoa, niin voittajien kuin häviäjienkin.

Eroprosessin aloitus Britannian käsissä

Brittien kansanäänestyksen jälkeen Soini katsoo, että nyt on syytä rauhoittaa tilannetta ja käydä neuvottelut Britannian kanssa rauhassa.

– On Britannian asia päättää eroprosessin aloittamisesta.

Soini muistutti tuumaustunnilla vuoden 2006 presidentinvaalikampanjassa sanomastaan eli ”missä EU, siellä ongelma”.

– Britannian kansanäänestys ja EU:sta eroa vaativien voittotulos ei ole yksittäinen tapahtuma vaan pitkän linjan kehitys. Se on vakava varoitus työttömyydestä ja eurokriisistä, Soini luonnehti.

Soinin mielestä nyt on keskityttävä siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kyseessä ei ole yksipuolinen prosessi, jossa pelkästään EU tai Britannia olisi sanelijan roolissa.

– EU ei voi kostaa neuvotteluissa tai haluta pahaa. On tärkeää löytää yhdessä neuvotellen sellainen rakenne, jolla Britannia ja EU pääsevät eteenpäin. Britannian hallitus kuitenkin päättää milloin he aktivoivat artikla 50:n, jolloin prosessi alkaa. Artiklassa määritellään miten maa voi erota EU:sta.

Vaalitulos on selvä

EU:n ja myös muiden instituutioiden vallanpitäjiä pitää voida Soinien mielestä arvostella, sillä se kuuluu demokratiaan. Britannian kansanäänestyksen tulos on selvä.

– 51,9 prosenttia äänesti EU:sta eroamisen puolesta. Heillä on yli miljoonan äänen ero vastakkaiseen näkökantaan. Vaalitulosta on kunnioitettava, Soini korosti.

Soini ymmärtää, että äänestystulos kuohuttaa tunteita, mutta hän haluaa, että elämä jatkuu molemmissa leireissä ilman kostoa, kaunaa tai pahaa tahtoa.

– Kyseessä oli rehelliset vaalit ja demokratia on tällaista. Uskon, että Britannia ei äänestä uudestaan. Se on Britannian asia, mutta demokratiaan ei kuulu vaalituloksen kiertäminen.

Tulos ei tullut tyhjästä

Äänestäjiä on Soinin mielestä turha syyttää tuloksesta. Äänestysprosentti (72 %) oli Soinista korkea ja merkityksellinen. Soini muistuttaa, että Britannian pääministeri David Cameron toteutti vaalilupauksensa.

– He voittivat viime vaalit, jolloin Cameron antoi lupauksen kansanäänestyksen järjestämisestä EU-jäsenyydestä. Hän hävisi, erosi eli kantoi vastuunsa ryhdikkäästi.
Soini arvosteli vaaligalluppien tekijöitä brittien kansanäänestyksen yhteydessä.

– Ei pidä julistaa vaalien tulosta ennen kuin on äänestetty. Pitäisi analysoida miksi kävi näin tai onko EU-projekti mennyt hyvin, Soini esitti.

EU:n on uudistuttava

Soinin mukaan EU:ssa on hyvää se, että Euroopassa on pystytty elämään rauhassa. Sen sijaan työllisyydessä ja talouskasvussa ei ole onnistuttu.

– Nyt tulee kova paine uudistaa EU:ta, sillä se on itseaiheutetussa vakavassa vaarassa. Ei ole muuta mahdollisuutta kuin uudistua tai näivettyminen jatkuu. Löytyykö sellainen johtajuus, joka pystyy tekemään vähemmällä, mutta parempaa EU:ta? Soini kysyi.

Britannian eron myötä EU:lta poistuisi yksi merkittävä maksaja.

– Muut eivät maksa brittien maksuja. Tarvitaan sopeuttamista mitä ja minne EU:n rahoja laitetaan. EU:n budjettikuri joutuu tiukalle ja kulut alas. Esimerkiksi henkilökuntaa on niin, että päät kolisevat, Soini totesi.

Soini lähtee tänään Britanniaan tapaamaan sidosryhmiä ja selvittämään tilannetta brexit-äänestyksen jälkeen.

Tilaisuuden jälkitallenne:

MIKA RINNE


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
3.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
9.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
10.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää