YLE
Toimitus suosittelee
Soini: Britannian neuvottelutuloksen täytyy koskea myös Suomea
Myös Suomi hyötyy, jos Britannia onnistuu neuvottelemaan itselleen paremmat ehdot, totesi Ylen A-studiossa keskiviikkona vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.). Jos EU-kansanäänestykseen valmistautuva Britannia onnistuu neuvottelemaan itselleen paremmat ehdot, tuloksen täytyy Soinin mukaan koskea myös Suomea.
Loppuviikkona järjestettävässä EU:n kaksipäiväisessä huippukokouksessa käsitellään Britannian EU-vaatimuksia. Britannian kansalaiset pääsevät äänestämään neuvottelutulosten pohjalta siitä, haluavatko he maan säilyvät EU:n jäsenenä. Brittejä hiertävät erityisesti kysymykset maan kilpailukyvystä, maahanmuuttajien sosiaaliturvasta ja maan finanssisektorin sääntelystä.
Kansanäänestys järjestettäneen ensi kesänä. Soinin mukaan Britannian lähtö EU:sta on mahdollinen, puntit ovat mielipidemittauksissa aika tasan.
– Kaikki on mahdollista. Olen seurannut asiaa aika pitkään. Maanantaina tapasin brittituttujani, sanoivat, että kiikun kaakun on. Kyllä-vastaus on yhtä oikein kuin ei-vastaus, Soini totesi.
– Jos sopimus syntyy torstain ja perjantain välisenä yönä, siinä on kampanja-aikaa nelisen kuukautta. Kampanja ratkaisee, miten se menee.
Soinin mielestä Britannian lähtö EU:sta ei olisi hyvä asia, koska britit ovat samanlainen kriittinen toimija kuin Suomikin. Molemmat maat kuuluvat samaan ECR-euroryhmään. Ryhmä painottaa vapaakauppaa, muttei halua syventää integraatiota. Britannia on mukaan ollut myös varauksellinen EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suhteen, jarruttanutkin sitä.
Suomella tai muillakaan mailla ei ole virallista suunnitelmaa eron varalle. Jos ”ei”-kanta voittaa, aletaan neuvotella siitä, miten Britannian jäsenyys puretaan. Soinin mukaan Britannia haluaisi tässä tilanteessa olla pysyä EU:n sisämarkkinoilla. Hän ei usko siihen, että maa liittyisi Norjan tavoin ETA-järjestelmään.
Suomeen ei ole ainakaan vielä luvassa vastaavaa kansanäänestystä. Soinin mukaan kansanedustajien tai kansankaan enemmistö ei tällaista tällä hetkellä kannata.
– Ei näillä näkymillä tule, koska enemmistö kansanedustajista ei kansanäänestystä kannata eikä kansakaan. Keskustelu on aina hyvästä demokratiasta. Euroasia on lähimpänä mutta siinäkin on paljon väärinkäsityksiä. Nyt kun Paavo Väyrynen sitä ajaa, ei se vielä merkitse, että sitä tulisi.
Jos ”ei”-puoli voittaa, joutuu Eurooppa turbulenssiin. Suomen on tällöin arvioitava kokonaistilanne uudestaan. Yhteistyö on Soinin mukaan ollut pohjoismaiden, Hollannin ja Britannian kanssa erittäin hyvää. Hän ei halua spekuloida erolla.
– Parempi olla spekuloimatta, antaa brittien päättää. Maailma on aika hankalassa asemassa.
Soini on vuosien mittaan todennut useasti, että Suomen tulisi neuvotella EU:n kanssa itselleen uudet ehdot. Britannian mahdollinen neuvottelutulos pitää hänen mukaansa koskea myös Suomea.
– Jos tulos tulee, se koskee myös Suomea. Sehän on hyvä asia. Jos britit lähtevät pois, näitä hyviä etuja, joista Suomikin pystyy hyötymään, ei tule.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yhä useampi brittikonservatiivi jättämässä EU:lle jäähyväiset
Terveysturismi rassaa Ison-Britannian terveydenhuoltoa
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.