

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Smolnassa neuvotellaan nyt kipeimmistä kysymyksistä
Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan nyt kaikkein kipeimmistä kysymyksistä. Talousryhmän pitäisi löytää huomisaamuun mennessä alustava käsitys noin neljän miljardin euron leikkauksista. Tämän jälkeen neuvotteluiden painopiste siirtyy verotukseen.
Huominen paperi olisi vasta ensimmäinen versio, eikä sitä vielä julkaistaisi. Valmiin kokonaiskuvan pitäisi syntyä ensi sunnuntaina. Sitäkään ei vielä julkaistaisi, vaan säästöt neuvotellaan vielä hallinnonaloittain. Valmiit ratkaisut pyritään julkistamaan ensi viikon puolivälissä, mahdollisesti keskiviikkona.
Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että puoluejohtajista koostuva johtoryhmä on kiertänyt päivällä ryhmissä ja kuullut, miten homma etenee. Kahta asiaa hoidetaan yhtä aikaa: 10 miljardin sopeutuksista katsotaan, mitkä hoidetaan sopeutuksen ja mitkä rakenteellisten uudistusten kautta. Mahdollisimman suuri osa pyritään hoitamaan uudistuksilla. Samalla selvitetään, mihin painopistealueisiin täytyisi panostaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastuisi.
– Nyt on meneillään hallitusneuvotteluiden pisin, noin viikon kestävä kipeitten päätöksien vaihe, joka on välttämätön, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa. Neuvottelujen periaate on, että kipeimmät ja hankalimmat asiat käsitellään ensin, Sipilä kertoi.
Iterointi kestää sunnuntaihin asti
Sipilä kertoi, että numeroita kierrätetään talousryhmästä muille ryhmille kommentoitavaksi vaihe vaiheelta sunnuntaihin saakka. Keskeneräisistä luvuista tai keksinnöistä ei tiedoteta.
– Tämä jumppa kestää loppuun saakka. Tämä on juuri sitä iterointia, josta aiemmin olikin puhetta, Sipilä kertoi.
Hän korosti samalla, ettei kyse ole 10 miljardin leikkauksista. Suurin osa sopeutuksista pyritään saamaan kokoon rakenteellisilla uudistuksilla.
Timo Soinin (ps.) mukaan tehtäväksi tulee koviakin päätöksiä, mutta niihin pitää pystyä.
Sipilä kehui, että etenkin työllisyysryhmä on yllättänyt nopealla vauhdillaan: sen esitykset olivat jo aika pitkälle muodostuneet. Muita käydään vielä läpi.
Sipilä korosti, että neljän miljardin euron säästöistä pitää tehdä vähintään päätökset. Kaikki toimet eivät välttämättä vaikuta kuitenkaan heti.
Sote-mallia on jo mietitty
Mistä uudistuksista haetaan säästöjä? Hyvä kandidaatti on sote-uudistus. Maanantain aikana kuultiin asiantuntijaluentoja Ruotsin sote-mallista. Siellä vallitsee eräänlainen maakuntamalli, jossa maakunnilla on oma valtuusto, omat vaalit ja oma verotusoikeus. Se on läheistä sukua keskustan maakuntamallille ja perussuomalaisten perus- ja piirikuntamallille, mutta verotusoikeuden osalta pidemmälle viety. Neuvottelijat vakuuttivat yhdestä suusta, että sote-mallista saadaan selvyys viipymättä.
Sote-malli liittyy läheisesti hyvinvointi-työryhmään, jota johtaa perussuomalaisten sote-ekspertti Hanna Mäntylä. Hän istuu aiheesta riippuen myös rakenneuudistusryhmässä, joka pohtii uudistuksia sote-järjestelmään, valtion- ja aluehallintoon ja kuntien tehtäviin.
Puheenjohtaja Timo Soini kertoi, ettei Toimi Kankaanniemen viestijupakka vaikuttanut ihmeemmin hallitusneuvotteluihin.
– Nujerrus ja armo! Kankaanniemi kertoi, mitä on tapahtunut ja vetäytyi hallitusneuvottelutehtävistä. Asia on sillä selvä, Soini sanoi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Hallitusneuvottelut leikkaukset Sopeutus Juha Sipilä Toimi Kankaanniemi Hanna Mäntylä Timo Soini sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvotteluissa väännetään nyt suurista rahoista, valmista toivotaan keskiviikoksi

Miljardileikkausten vaikea sovitus käytäntöön on alkanut

Sote-mallia ei ole päätetty – julkinen terveydenhuolto vahvemmalle pohjalle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää