Artikkeli kuva

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Smolnassa neuvotellaan nyt kipeimmistä kysymyksistä

18.05.2015 |18:32

Hallitusneuvotteluissa neuvotellaan nyt kaikkein kipeimmistä kysymyksistä. Talousryhmän pitäisi löytää huomisaamuun mennessä alustava käsitys noin neljän miljardin euron leikkauksista. Tämän jälkeen neuvotteluiden painopiste siirtyy verotukseen.

Huominen paperi olisi vasta ensimmäinen versio, eikä sitä vielä julkaistaisi. Valmiin kokonaiskuvan pitäisi syntyä ensi sunnuntaina. Sitäkään ei vielä julkaistaisi, vaan säästöt neuvotellaan vielä hallinnonaloittain. Valmiit ratkaisut pyritään julkistamaan ensi viikon puolivälissä, mahdollisesti keskiviikkona.

Hallitusneuvotteluiden vetäjä Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että puoluejohtajista koostuva johtoryhmä on kiertänyt päivällä ryhmissä ja kuullut, miten homma etenee. Kahta asiaa hoidetaan yhtä aikaa: 10 miljardin sopeutuksista katsotaan, mitkä hoidetaan sopeutuksen ja mitkä rakenteellisten uudistusten kautta. Mahdollisimman suuri osa pyritään hoitamaan uudistuksilla. Samalla selvitetään, mihin painopistealueisiin täytyisi panostaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta pelastuisi.

– Nyt on meneillään hallitusneuvotteluiden pisin, noin viikon kestävä kipeitten päätöksien vaihe, joka on välttämätön, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa. Neuvottelujen periaate on, että kipeimmät ja hankalimmat asiat käsitellään ensin, Sipilä kertoi.

Iterointi kestää sunnuntaihin asti

Sipilä kertoi, että numeroita kierrätetään talousryhmästä muille ryhmille kommentoitavaksi vaihe vaiheelta sunnuntaihin saakka. Keskeneräisistä luvuista tai keksinnöistä ei tiedoteta.

– Tämä jumppa kestää loppuun saakka. Tämä on juuri sitä iterointia, josta aiemmin olikin puhetta, Sipilä kertoi.

Hän korosti samalla, ettei kyse ole 10 miljardin leikkauksista. Suurin osa sopeutuksista pyritään saamaan kokoon rakenteellisilla uudistuksilla.

Timo Soinin (ps.) mukaan tehtäväksi tulee koviakin päätöksiä, mutta niihin pitää pystyä.

Sipilä kehui, että etenkin työllisyysryhmä on yllättänyt nopealla vauhdillaan: sen esitykset olivat jo aika pitkälle muodostuneet. Muita käydään vielä läpi.

Sipilä korosti, että neljän miljardin euron säästöistä pitää tehdä vähintään päätökset. Kaikki toimet eivät välttämättä vaikuta kuitenkaan heti.

Sote-mallia on jo mietitty

Mistä uudistuksista haetaan säästöjä? Hyvä kandidaatti on sote-uudistus. Maanantain aikana kuultiin asiantuntijaluentoja Ruotsin sote-mallista. Siellä vallitsee eräänlainen maakuntamalli, jossa maakunnilla on oma valtuusto, omat vaalit ja oma verotusoikeus. Se on läheistä sukua keskustan maakuntamallille ja perussuomalaisten perus- ja piirikuntamallille, mutta verotusoikeuden osalta pidemmälle viety. Neuvottelijat vakuuttivat yhdestä suusta, että sote-mallista saadaan selvyys viipymättä.

Sote-malli liittyy läheisesti hyvinvointi-työryhmään, jota johtaa perussuomalaisten sote-ekspertti Hanna Mäntylä. Hän istuu aiheesta riippuen myös rakenneuudistusryhmässä, joka pohtii uudistuksia sote-järjestelmään, valtion- ja aluehallintoon ja kuntien tehtäviin.

Puheenjohtaja Timo Soini kertoi, ettei Toimi Kankaanniemen viestijupakka vaikuttanut ihmeemmin hallitusneuvotteluihin.

– Nujerrus ja armo! Kankaanniemi kertoi, mitä on tapahtunut ja vetäytyi hallitusneuvottelutehtävistä. Asia on sillä selvä, Soini sanoi.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää