

PS ARKISTO
Slunga-Poutsalo: Työvoimapulaa ei ratkaista ulkomaisella halpatyövoimalla – “Ei se filippiiniläinen kokki pärjää meillä palkallaan sen paremmin kuin suomalainenkaan”
Suomi on EU:n jäsenmaana osa isoa työmarkkina-aluetta, jossa työvoima voi vapaasti liikkua työn perässä. Välimeren rannalta voi siis tulla Suomeen töihin ja toisinpäin. Ihmisiä alueella riittää, mutta nykyinen hallituksemme haluaisi laajentaa työhönottoalueen vielä suuremmaksi, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo.
Suomessa työttömyys kasvaa samaan aikaan kun työnantajapuoli valittelee työnhakijoiden puutetta. Avoimia työpaikkoja löytyy, mutta työnantajien mukaan hakijat puuttuvat.
– Maalaisjärjellä voisi kuvitella, että kyllähän maasta nyt esimerkiksi hitsareita ja koneistajia löytyy, ei kai niitä tarvitse Euroopan ulkopuolelta lähteä etsimään? Löytyyhän niitä, mutta vääristä paikoista, Riikka Slunga-Poutsalo kirjoittaa Maaseudun tulevaisuuden kolumnissaan.
Uskaltaako muuttaa työn perässä?
Slunga-Poutsalo ottaa esimerkkitapaukseksi vasta valmistuneen hitsarin.
– Olet valmistunut hitsariksi ja saanut työpaikan. Perustanut perheen, rakentanut omakotitalon ja sitten menee työ alta. Uusi työpaikka löytyisi 600 kilometrin päästä, lähdetkö sinne? Jos unohdetaan kylmästi lasten koulu- ja päiväkotiasiat, ystävät, sukulaiset ja muut henkilökohtaisemmat jutut, niin mikä estäisi muuttamasta maamme toiselle reunalle? Saako kumppani työpaikan uudelta paikkakunnalta? Jos ei, niin kannattaako perheen talous huomioiden muuttaa?
– Entä kotitalo, josta on pahimmillaan velkaa jäljellä. Kuka sen ostaisi niin, että saisi velat maksettua ja jäljelle jäävällä rahalla uuden katon päänsä päälle toisella paikkakunnalla? Slunga-Poutsalo pohtii.
Keskittämispäätöksillä vaikutetaan
Hänen mukaansa ihanteellisin ratkaisu olisi, että omalle paikkakunnalle tulisi työtä ja yrittäjyyttä. Suunta on kuitenkin aivan päinvastainen.
– Valtiollisilla ratkaisuilla vaikutetaan osaltaan siihen, onko koko maassa mahdollista asua, mutta viimeisen niitin oman paikkakunnan kehitykseen tai kehittymättömyyteen päättävät paikalliset kunnanvaltuustot.
– Kun katselee Tilastokeskuksen karttoja vuosikymmenten päähän eri puolueiden päätäntävallasta kuntapuolella, voi todeta, että suuressa osassa maatamme on joko keskustalla tai demareilla enemmistövalta valtuustoissa. Joko yksin tai vähintään yhdessä. Näillä samoilla puolueilla, jotka ovat viime ajat toitottaneet koko maan asuttuna pitämistä, on takanaan vuosikymmenten paikalliset keskittämispäätökset ja työllistävien hankkeiden torppaukset, Slunga-Poutsalo muistuttaa.
Asuminen ja liikkuminen maksavat liikaa
Slunga-Poutsalo rökittää istuvaa hallitusta, joka ei ole toistaiseksi osoittanut minkäänlaista kiinnostusta korjata maan sisäistä työvoimatilannetta. Sitä, että työn perässä kannattaisi muuttaa ja että töitä löytyisi myös omalta paikkakunnalta.
– Itse asiassa viimeaikaiset linjaukset näyttävät jatkavan keskittämistä, sillä aivan kohta ei ole varaa autolla ajella eikä polttoöljyllä mökkiä lämmittää.
– Asumisen ja liikkumisen kustannukset ovat maassamme sen verran korkeat, että täytyy olla aikamoinen velho, jos aikoo saada rahat riittämään arjen pyörittämiseen palkkarahoilla. Ja kun palkan, jos sitä saa, lisäksi joutuu turvautumaan sosiaaliturvaan normaalin elämän kulujen kattamiseksi, yhtälö ei ole kansantaloudellisesti kestävä, Slunga-Poutsalo huomauttaa.
Suurin osa tulijoista ei ole huippuosaajia
Hallitus yrittää ratkaista työvoimapulaa hakemalla työntekijöitä maailmalta.
– Ei löydy kokkeja, ei tarjoilijoita. Ei raksamiehiä, hitsareita. Ei koko EU:n alueelta Suomeen tulijaksi. Olen aivan tavallinen tollukka, enkä mitenkään voi ymmärtää sitä, miten työperäisen maahanmuuton helpottaminen EU-alueen ulkopuolelta tilannetta korjaisi. Ei se filippiiniläinen kokki pärjää meillä palkallaan sen paremmin kuin espanjalainen, saati kotimainen, Slunga-Poutsalo toteaa.
– Ymmärrän sen, että jos olet yrittäjänä vailla jotain sellaista osaamista, jota todellakaan mistään ei löydy, voisit palkata maailmalta huippuosaajan ilman kuukausien byrokratiaa. Mutta kun suurin osa kaivatuista osaajista ei ole niitä huippuja vaan ihan tavallisia duunareita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-alue asuminen ja liikkuminen matalapalkka-alat kohtaanto-ongelma ulkomainen työvoima halpatyövoima Suomi Sosiaaliturva Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaiset hallitus Työvoimapula työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puoluesihteeri Grönroos: Turvapaikkamaahanmuuton ja halpatyövoiman tuomisen lopettaminen on välttämätöntä suomalaisen yhteiskunnan toimivuuden turvaamisen kannalta

Putkonen: Yritysten palkanmaksukyky kuntoon laskemalla viherverot minimiin

Halla-aho: Jos ilmastonmuutos ei teekään Suomesta Välimeren maata, niin punavihreä talouspolitiikka tekee – “Olemme hyvin vaarallisessa kierteessä”

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Hoitajakoulutuksen kielitaitovaatimuksia halutaan laskea – Purra: Älkää tehkö samaa virhettä kuin Ruotsi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää