Matti Matikainen
Slunga-Poutsalo: Sote edellä puuhun?
Hämmentynein mielin seuraa valtakunnallisen hallituksemme sekoilua kunta- ja sote-uudistuksen läpirunnomisessa. Alkuun asiantuntijatyöryhmä kiersi maata selvittämässä sosiaali- ja terveyspuolen tarpeita ja lähtökohtia punniten myös tulevia vaihtoehtoja eri alueiden erityistarpeet huomioiden. Ennen kuin heidän lausuntonsa oli ennättänyt edes tulostimen jäljiltä viilentyä, hallituksesta rynnättiin oman, Petteri Orpon (kok.) vetämän työryhmän kanssa liikkeelle ja asiantuntijoiden esitys vedettiin suunnilleen viemäristä alas.
Viisaus tuntuu pesivän hallituksessa, ikävää vain että sen viisauden turvin meidän hyvinvointivaltiomme joutuu kaaoksen tilaan. Toimiva erikoissairaanhoidon verkosto ollaan ajamassa kohti mallia, joka on niin epäselvä, ettei siitä tavallinen kuolevainen ota selkoa. Useaa sairaalaa uhkaa näivettyminen, palvelut siirtyvät entistä enemmän yksityiselle sektorille ja kuilu köyhien ja rikkaiden välillä kasvaa. Ja kun meidän juuri nyt pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn, ihmisten omaan vastuuseen terveytensä eteen ja palvelujen tasapuoliseen saatavuuteen koko maassa.
Sairaanhoitopiirien lakkautuksesta alkoi liikkua huhuja jo ennen kuin Orpon työryhmän raportti näki päivänvalon. Olihan sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet kaupitelleet sairaaloita kuntajohtajille pari päivää aiemmin. Heräsikin kysymys, millä oikeudella tämän tyyppistä keskustelua kuntajohtajien kanssa edes käytiin? Omistaahan esimerkiksi Uudellamaalla kuntayhtymän kunnat sairaalat, ei ministeriö.
Vuoden vaihteessa potilaan valinnanvapaus lisääntyy, kun potilas voi itse valita lääkärinsä. Tämä tuo liikkuvuutta eri sairaaloiden välillä ja sitä kautta kiristää sairaaloiden välistä kilpailua. Se sairaanhoitoyksikkö, jolla on käytettävissä uusimmat pelit ja vehkeet vetää puoleensa potilaita. Syntyy kestämätön kilpavarustelutilanne, joka ei tule helpottamaan kuntien taloudellista tilannetta, varsinkaan jos sairaalat ovat yksittäisinä kuntien omassa omistuksessa.
Jos sosiaali- ja terveyspuolen rakenneuudistuksessa lähdettäisiinkin siitä lähtökohdasta, että ei pureta sitä vaativinta osaamista paloiksi, eli erikoissairaanhoitoa sairaanhoitopiireineen, vaan siirrettäisiin perusterveydenhoito jo valmiina olevaan sairaanhoitopiirirakenteeseen? Osassa maamme kuntia toimii jo nyt erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon yhteispäivystykset ja kokemukset näistä ovat rohkaisevia. Hallintorakenne olisi myös valmiina ja kuntien maksuosuudet helposti laskettavissa.
Nyt hallitus on halukas ottamaan opposition mukaan sote-uudistukseen. Nähtäväksi jää, onko tämä vain luennointityyppinen tapaaminen, jossa hallitus sanelee oppositiolle nuotit millä mennään ja meidän tehtäväksi jää vain nyökytellä. Tähän ei tule suostua. Parlamentaarinen käsittely näin tärkeässä asiassa on lähtökohta onnistumiselle. Se tarkoittaa sitä, että suunnittelutyöryhmässä ovat myös perussuomalaiset.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 11/2013 -lehdessä.
RIIKKA SLUNGA-POUTSALO
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää