MATTI MATIKAINEN
Slunga-Poutsalo: Hallitus voisi tunnustaa, ettei sote-uudistuksesta tullut hallituspuolueiden vaaliveturia, vaan se oli susi jo syntyessään
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mielestä sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät ongelmat sekä soutaminen ja huopaaminen ovat heikentäneet äänestäjien luottamusta koko uudistukseen. – Ei ole mitään järkeä edes harkita maakuntavaalien järjestämistä omana erillisenä vaalipäivänä ensi keväänä, Slunga-Poutsalo sanoo.
Edessä on kiinnostava vaalivuosi, jonka aikana järjestetään ainakin kahdet, mahdollisesti jopa kolmet vaalit. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vakuutti Työmiehen tuumaustunnilla, että perussuomalaiset ovat valmiina maakuntavaaleihin, ihan koska tahansa ne järjestetäänkään. Sen sijaan hän epäili, ovatko äänestäjät tähän valmiina.
– Kun maakuntavaalien ajankohtaa mietittiin puoluesihteeriporukalla jo vuosia sitten, yhteinen näkemyksemme oli, että äänestäjien kiinnostus maakuntavaaleihin tulee olemaan heikko. Viime vuosien soutaminen ja huopaaminen, saati hallitusohjelmaan kirjatun porrasteisen rakenteen rikkominen, ovat heikentäneet äänestäjien luottamusta koko uudistukseen entisestään. Ei ole mitään järkeä edes harkita maakuntavaalien järjestämistä omana erillisenä vaalipäivänä ensi keväänä, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hallitus voisi ottaa selkeän aikalisän uudistukselle
Slunga-Poutsalo huomauttaa, että jos hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät esitykset ylipäätään edes menevät läpi, maakuntavaalit tullaan jatkossa pitämään kuntavaalien kanssa samassa yhteydessä.
– Seuraavat kuntavaalit ovat jo huhtikuussa 2021 eli reilun kahden vuoden kuluttua. Jos maakuntavaalit pidetään nyt, tulevat maakuntavaltuustot eivät juuri ennätä muuta kuin järjestäytyä ja kumileimasinmaisesti hyväksyä virkamiesvalmistelulla tehtyjä esityksiä. Esityksiä, jotka kuitenkin vaatisivat ja ansaitsisivat tarkan valmistelun ja perehtymisen myös luottamushenkilöiltä.
– Tähän kun lisätään se, että esitys sekä sote- että maakuntauudistuksesta on tällä hetkellä niin kiistanalainen, että sitä ei kannata viedä kiireellä eteenpäin. Hallitus siis voisi tunnustaa tosiasian, että tästä uudistuksesta ei tullutkaan hallituspuolueiden vaaliveturia, vaan susi jo syntyessään, ja täten se voisi ottaa selkeän aikalisän parlamentaarisesti valmisteltavalle uudistukselle. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun oppositio tulisi pelastamaan hallitusta sotessa, Slunga-Poutsalo huomauttaa.
Johtaako VR:n pilkkominen junaliikenteen kaaokseen?
Slunga-Poutsalo moittii valtionvarainministeriön tuoretta esitystä ensi vuoden budjetiksi
– Se ei tuottanut kevään kehysriihen tuotoksiin nähden mitään positiivista uutta. Itse elättelin toiveita, että lämmin kesä olisi tuonut lämpöä hallituksen sydämiin. Näyttääkin siltä, että nyt rakennetaan budjettia, joka pitää ontuvan hallituksen kasassa kauden loppuun.
Loppukesän vilkkaimpia puheenaiheita oli kysely koko maan asuttuna pitämisestä. Erään kyselyn mukaan vastanneista neljä viidestä suomalaisesta haluaisi pitää koko maan asuttuna.
– Ministeri Petteri Orpon (kok.) budjettiesityksen sivulauseista on kuitenkin huomattavissa, että liikkumisen, lämmittämisen ja sähkönkäytön kulut tulevat jälleen nousemaan eli nämä toimet tulevat päinvastoin edesauttamaan maaseudun autioitumista. Nähtäväksi jää, onko pääministeripuolue keskusta jälleen tukemassa näitä esityksiä.
Hallitus on päättänyt pilkkoa VR:n ja avata raideliikenteen kilpailulle. Slunga Poutsalo ihmettelee, miksei hallituksen esityksissä näy ratainvestointeja.
– Me kaikki tiedämme sen, että radan rakentaminen ei tapahdu ihan sormia napsauttamalla. Näyttääkin siltä, että VR:n pilkkominen etenee niin, että tulevaisuudessa nytkin huonosta rataverkosta kärsivä, mutta toimiva junaliikenne joutuu pahemman kaaoksen valtaan kuin taksiliikenne, Slunga-Poutsalo arvelee.
Eläminen keskusten ulkopuolella on tehty hankalaksi
Käydystä keskustelusta on Slunga-Poutsalon mukaan unohtunut se, että kaikissa keskittämisestä kärsivissä kunnissa poliittinen kartta on ollut vinoutunut jo vuosikymmeniä.
– Käytännössä vallalla on ollut yksipuoluejärjestelmä, joka on taannut yhden puolueen ehdottoman enemmistön päätöksentekoelimissä. Mitään ei ole siis tehty koko maan asuttuna pitämisen puolesta vaan päinvastoin: maakuntien keskuskaupunkeihin on keskitetty palveluita voimalla ja eläminen keskusten ulkopuolella on tehty hankalaksi. Onneksi kuitenkin näissä pienissä kunnissa perussuomalaiset valtuutetut ovat tehneet parhaansa konsensuksen rikkomiseksi ja päätöksenteon kääntämiseksi oikeaan suuntaan.
https://www.facebook.com/perussuomalaiset/videos/681248612255581/
Perussuomalaiset ovat esittäneet, ja esittävät myös jatkossa, että energiaverotuksessa Suomen tulee siirtyä aivan toiseen suuntaan eli laskea energiaverot EU:n minimiin.
– Tästä olisi monta hyötyä: tämä tuottaa ostovoimaa tavallisille ihmisille, vaikuttaa jopa siihen Carunan laskun loppusummaan ja toisi investointivarmuutta yrityspuolelle. Investointivarmuus tulee myös kerrannaisena vaikuttamaan suoraan työpaikkojen syntymiseen ja sitä kautta suomalaisten työllisyyteen, Slunga-Poutsalo uskoo.
Perussuomalaisten jäsenistön innostus politiikkaan on palannut
Ensi kevään eduskuntavaalien valmistelun osalta Slunga-Poutsalo toteaa, että perussuomalaisten ehdokasasettelu näyttää erittäin lupaavalta.
– Siihen kun lisätään jäsenistön takaisin saama innostus ja intohimo yhteiseen politiikkaamme, muhii keväälle mukava yllätys. Yllätys, jota jälleen kerran gallupit eivät pysty ennustamaan, Slunga-Poutsalo toteaa.
Hän itse ilmoitti äskettäin, ettei enää hae jatkokautta puoluesihteerin tehtävään, jossa on toiminut vuoden 2013 Joensuun puoluekokouksesta lähtien. Sen sijaan Slunga-Poutsalo on ilmoittanut olevansa käytettävissä ensi kevään eduskuntavaaleissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sote- ja maakuntauudistus Petteri Orpo Työmiehen tuumaustunti Riikka Slunga-Poutsalo vaalit hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Meri: Tiloja lopetetaan, maanviljelijät ahdingossa – kotimainen ruuantuotanto loppuu, jos emme muuta toimintapojamme
Halla-aho: Suomi on suomalaisten rakentama ja suomalaisille kuuluva maa – haittamaahanmuutto on lopetettava
Meri: Hallituksen veronalennuslupauksissa bluffin makua – toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan reippaasti pois
Juvonen: Ministeri Orpo näyttää lyöneen sote-hanskat tiskiin – “Hyvää ei ole tulossa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää