LEHTIKUVA
Slunga-Poutsalo: ”Koko elpymispaketin logiikka pohjaa siihen, että mitä huonommin hoidat asiasi, sitä enemmän saat”
Riikka Slunga-Poutsalo huomautti eilen eduskunnassa, että vuosi sitten, kun elpymispakettikokonaisuutta rakennettiin, valtioneuvosto piti tärkeänä, että asiasta käydään riittävästi julkista keskustelua.
– Nyt kun kansalaiset ovat monin tavoin yrittäneet ilmaista kielteisen kantansa tähän elpymispakettiin, kansanedustajille ja ministereille saapuneet sähköposti ja muut viestit on leimattu epäilyttäväksi informaatiovaikuttamiseksi ja masinoinniksi – ja jopa rajojemme ulkopuolelta tulevaksi vaikuttamisyritykseksi. Osa kansalaisista halusi äänensä kuuluviin kansalaisaloitteen kautta vaatimalla kansanäänestystä elpymispaketista, mutta sillekin te hyvä hallitus annoitte täystyrmäyksen, Riikka Slunga-Poutsalo aloitti.
– Vuosi sitten valtioneuvosto katsoi myös, että päätösten legitimiteetin kannalta laaja kansalaishyväksyntä on tarpeellista.
Onko paketille laaja kansalaishyväksyntä?
Tuore Maaseudun tulevaisuuden kysely kertoo, että suomalaisista vain 44 prosenttia pitää elpymispakettiin osallistumista viisaana. Maaseutukunnissa enemmistö vastustaa pakettia, vaikka keskustalaiset ovat jo ehtineet käydä lupailemassa kuntiin EU:n kautta kierrätettäviä rahoja.
– Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyn mukaan 55 % suomalaisista hyväksyy, ei siis kannata, elpymispaketin, mutta samanaikaisesti 51 prosenttia katsoo, että elvytyspaketti heikentää liiaksi Suomen taloutta. Vastaajista 48 prosenttia pitää elpymispakettia turhana tulonsiirtona Etelä-Euroopan maille.
– Hyvä hallitus, onko mielestänne nyt käyty avointa ja rakentavaa kansalaiskeskustelua riittävästi ja onko elpymispaketille mielestänne laaja kansalaishyväksyntä? Slunga-Poutsalo kysyi.
Saantiosuus jatkaa pienenemistään
Slunga-Poutsalo totesi, että elvytyspaketin sanotaan olevan vastaus ja apu koronapandemian aiheuttamaan kriisiin – ja koronaa taas on verrattu luonnonkatastrofiin, jotta on voitu venyttää tulkintoja tämän paketin laillisuudesta.
– Pääministeri Sanna Marin hehkutti viime kesänä, ja on vakuuttanut sen jälkeenkin, että Suomi onnistui elpymispakettineuvotteluissa hienosti ja että paketti on hyvä juttu Suomen kannalta.
– Alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomen oli määrä maksaa 6,6 miljardia ja saada 3,2 miljardia eli olla paketin selkeä nettomaksaja. Sittemmin tuo saantiosuus on pienentynyt puolella miljardilla eli Suomen nettomaksuosuus on vain kasvanut.
Suomi maksaa muiden epäonnistumisista
Pientä saantiosuutta perustellaan sillä, että Suomi on selvinnyt koronakurimuksesta monia muita maita paremmin.
– Mutta eihän koronasta vain passiivisesti selvitä tai olla selviämättä. Jokaisessa maassa poliittinen päätöksenteko linjaa toimet koronan vastaisessa taistelussa. Nähtävästi monissa maissa on epäonnistuttu ja sekin kaatuu suomalaisten maksettavaksi. Sekään ei toki meidän hallitustamme hetkauta, vaan eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen radiolausunnon mukaan ”tässä on kysymys asiasta, jossa Suomi sai juuri sitä, mitä Suomi halusi”. Koko elpymispaketin logiikka pohjaa siihen, että mitä huonommin hoidat asiasi, sitä enemmän saat, Slunga-Poutalan ihmettelee.
– Nyt tässä kevään korvalla hallituspuolueiden suunnalta on alkanut kuulua näitäkin kommentteja, että elpymispaketti on välttämätön paha – siis paha. Jopa eurooppaministerin mielestä se on välttämätön paha. Kertoisitteko arvoisa hallitus, miksi elpymispaketti on muuttunut pahaksi ja miksi se silti pitää hyväksyä?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkinen keskustelu velkaiset maat EU-elpymispaketti korona Tytti Tuppurainen Sanna Marin Suomi Riikka Slunga-Poutsalo kansalaisaloite hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Ette te seuraavallakaan kerralla puolustaisi Suomea
Immonen: Elpymispaketti murentaa EU:n sääntöperusteisuutta, lisää moraalikatoa ja vie Suomen tulonsiirtounioniin – ”Tätä emme hyväksy, tuskin hyväksyy Suomen kansakaan”
Peltokangas kannustaa kansanedustajia äänestämään ei EU:n elvytyspaketille: “Nyt päätetään Suomen tulevaisuudesta”
PS-kansanedustajat elpymispaketista: ”Kertaluontoisuus on kumottu jo monesta suusta, miksi Suomessa väitetään muuta?”
Keskustelu elpymispaketista alkoi – Halla-aho tyrmäsi hallituksen ja kokoomuksen väitteet: Paketti ei liity koronaan, ei ole kertaluonteinen eikä elvytä
Perussuomalaiset kävivät eduskunnassa EU-pakettia vastaan massiivisella vyörytyksellä – käsittely jatkuu jo toiseen yöhön
Slunga-Poutsalo: Koronakustannukset korvattava kunnille lupauksen mukaisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää