Kahden miljoonan asukkaan Slovenia harkitsee käyttävänsä ensi kertaa EU:n perussopimuksen artiklaa 222, jossa jäsenmaa voi pyytää sotilaallista apua muilta EU-jäsenmailta katastrofin iskiessä. Artiklassa mainitaan, että apua voi pyytää myös terrorismin vuoksi. Anottu apu ei ole kuitenkaan automaattinen.

Financial Times kertoo, että viimeisen 10 vuorokauden aikana maahan on hakeutunut 84 000 siirtolaista. Slovenian omat poliisi- ja sotilasjoukot tarjoavat virka-apuaan maahan tulleiden ihmisten auttamiseksi. Slovenia on kuitenkin vain kauttakulkumaa.

Maan pääministeri Miro Cerar varoitti, että EU on vaarassa hajota, jos maahanmuuttoon ei saada kestävää ratkaisua. Slovenian ulkoministeri Karl Erjavec kertoi, että Slovenia voi joutua turvautumaan raja-aitoihin. EU-maista Unkari on aidannut sekä Serbian, että Kroatian vastaiset rajansa.

Sähköinen tunnelma Balkanilla

Entisen Jugoslavian maiden väliset suhteet ovat olleet koetuksella. Huolena on, että kiistat kärjistyvät. Mikäli Slovenia turvautuisi ulkoministerin kertoman mukaan raja-aitaan, olisivat Pohjois- ja Keski-Eurooppaan hakeutuvat siirtolaiset vaarassa jäädä mottiin Kroatiaan.

Jännitteet Slovenian ja Kroatian välillä ovat nyt pienempiä, koska Kroatia kuljettaa junalla maahantulleita suoraan Slovenian puolelle. Aiemmin Kroatia kuljetti ihmiset vain rajalle, josta matka jatkui jalan.

Syyskuussa Kroatian ja Serbian välit olivat kireät, ja maiden välinen tavaraliikennekin oli pysähdyksissä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi sormella osoittelun olevan paniikkipolitiikkaa.

Uusien tulijoiden määrän odotetaan vähenevän radikaalisti, kun kolea talvikausi alkaa Kreikassa. Vielä pari viikkoa sitten Kreikan saarille rantautui kymmeniä tuhansia viime hetken lähtijöitä. Balkanilla yölämpötilat ovat jo alle kymmenen asteen. EU-johtajat ovatkin ilmaisseet huolensa, että turvapaikkaa hakevat paleltuvat kuoliaaksi talven tullessa.

Henri Myllyniemi