Skandaaliyhtiö FTX nautti vasemmistoeliitin suosiosta – New York Times maalailee viatonta kuvaa, kun taas World Economic Forum yrittää peitellä kytköksiään

17.11.2022 |10:06

Maailman suurimpiin lukeutuneen kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX:n romahtaminen on myös poliittinen skandaali. Muutamassa vuodessa miljardibisneksen luonut perustaja ja toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried ehti hurmata vasemmalle kallellaan olevat eliitit ylevillä hyväntekeväisyyspuheillaan, poliittisilla lahjoituksillaan ja veganismillaan. Viime viikolla FTX ajautui maksuvaikeuksiin ja yrityssaneeraukseen. Hyväntekijänä pidetyn Bankman-Friedin epäillään käyttäneen väärin asiakasvaroja ja aiheuttaneen miljarditappioita lukemattomille sidosryhmille. New York Times julkaisi Bankman-Friedistä puffausartikkelin, joka sivuutti kohuteemat lähes tyystin. World Economic Forum puolestaan yrittää pestä käsiään poistamalla aiemmin sivuilla olleet maininnat yhteistyöstä FTX:n ja Bankman-Friedin kanssa.

Maailman suurimpiin lukeutuneen kryptovaluuttojen markkinapaikka FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried hurmasi vasemmalle kallellaan olevan eliitin lupailemalla oman miljardiomaisuutensa lahjoittamista hyväntekeväisyyteen. Lopulta valtamedian ylistämä ”tehokas hyväntekijä” päätyi hävittämään miljardien dollareiden edestä sijoittajien ja asiakkaiden varallisuutta. Tapausta on verrattu Enronin skandaaliin ja Ponzi-huijaukseen. Skandaalilla on myös poikkeuksellinen poliittinen ulottuvuus.

Eliitin lempilapsi

Perinteinen korporaatiomaailma ja valtamedia ovat aina suhtautuneet kryptovaluuttoihin ja niihin liittyviin bisneksiin vähintään skeptisesti. Tätä vasten onkin ollut merkillistä, että yhden tietyn toimijan kohdalla on tehty lähes systemaattinen poikkeus.

Aiemmin tänä vuonna maailmanlaajuiset mediat ja poliittinen eliitti suitsuttivat FTX-kryptopalvelua ja sen perustanutta toimitusjohtaja Sam Bankman-Friediä: “vastuullinen kryptomiljardööri”, “tehokas hyväntekijä”, “ihmelapsi”, “pelastajan syndrooma”, “vegaani”. Bankman-Fried esiintyi Bahaman kryptofestivaaleilla Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin ja Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa.

Muutamassa vuodessa kymmenien miljardien dollareiden omaisuuden takonut 30-vuotias yrittäjä lahjoitti 10 miljoonaa dollaria Joe Bidenin presidentinvaalikampanjaan. Hän tuki myös Yhdysvaltain demokraattipuoluetta noin 40 miljoonalla dollarilla, mikä teki hänestä demokraattien toisiksi suurimman tukijan heti George Sorosin jälkeen.

Bankman-Fried ehti lahjoittaa suuria summia vasemmistohenkiseen toimintaan ja poliittiseen lobbaamiseen. Menestyksensä huipulla hän kertoi haaveistaan toimia poliittisena taustavaikuttajana suuren varallisuutensa avulla. Bankman-Fried väläytteli jopa antavansa miljardiluokan vaalitukea vuoden 2024 presidentinvaaleihin, mutta joutui myöhemmin perumaan lausuntojaan.

Taloushistoriallinen katastrofi

Todellisuudessa FTX:n toiminta oli kaikkea muuta kuin eettistä. Vielä syksyllä maailman toisiksi suurinta kryptovaluuttojen markkinapaikkaa ja miljardien dollareiden asiakasvaroja pyöritettiin holtittomasti pienen sisäpiirin kimppakämpältä Bahamalta.

Viime viikolla miljardi-imperiumi romahti kertarysäyksellä, kun korttitaloon verratun yhtiön ongelmat tulivat julkisuuteen. Reuters uutisoi, että vähintään miljardin dollarin edestä asiakasvaroja oli kadonnut yhtiön hallusta. FTX oli myös siirtänyt kymmenen miljardin dollarin edestä asiakkaille kuuluvia varoja kaveriporukan pyörittämälle sijoitusyhtiö Alameda Researchille.

Varoja ei kyetty palauttamaan takaisin FTX:lle ja sen asiakkaille. Tämän seurauksena FTX ajautui maksuvaikeuksiin ja yrityssaneeraukseen. Samalla Bankman-Fried erosi toimitusjohtajan tehtävistä. Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat tapausta parhaillaan.

FTX-markkinapaikan asiakkaat ja sijoittajat varautuvat nyt yhteensä miljardien dollareiden tappioihin. Kärsijöiden joukossa on mm. useita eläke- ja pääomasijoitusrahastoja.

Bankman-Friedin epäillään väärinkäyttäneen FTX:n asiakasvaroja vivuttaakseen omaa poliittista vaikutusvaltaansa ja median hehkuttamaa ”tehokasta hyväntekeväisyyttä”.

New York Times jatkaa puffaamista

The New York Times haastatteli Bankman-Friediä skandaalin tiimoilta. Maailman johtavan mediatalon suoriutuminen vallan vahtikoirana on kuitenkin kyseenalaistettu ankarasti. Artikkelia on kritisoitu siitä, ettei se haasta miljardivahingot aiheuttanutta toimitusjohtajaa tai taustoita skandaalia. Ikään kuin kiistellystä henkilöstä kerrottaisiin viatonta tarinaa tämän omilla ehdoilla.

Haastattelussa Bankman-Fried ei osoittanut suurta katumusta tai tunnustanut syyllistyneensä väärinkäytöksiin. Hänen mielestään ongelma oli lähinnä se, että hänen yhtiönsä “laajeni liian nopeasti”, ja että hän ei osannut ennakoida ongelmia riittävän varhain.

“Jos olisin keskittynyt tekemisiini vähän enemmän, olisin toiminut huolellisemmin”, Bankman-Fried kuvaili. “Silloin olisin voinut tarkastella paremmin, mitä riskien puolella tapahtuu.”

Artikkelissa ei esimerkiksi mainittu sanoja kuten “petos”, “Enron”, “rikos”, “epälikvidi”, “varastettu”, “piilotettu”, tai “laiton”. Sen sijaan New York Times kertoo, miten Bankman-Fried pystyy omien sanojensa mukaan vielä nukkumaan öisin.

Twitterin tuore omistaja Elon Musk piikitteli New York Timesille kysymällä, miksi se kirjoitti moisen ”puffausartikkelin”.

World Economic Forum pesee käsiään

Valmiiksi mielipiteitä jakava, hähmäisistä toimintatavoistaan tunnettu World Economic Forum (WEF) jatkaa myös tutulla linjallaan. WEF on poistanut sivustoltaan kohdan, jossa FTX on ilmoitettu sen yhteistyökumppaniksi. Tällä hetkellä näyttää, että maailmanpoliittista valtaa havitteleva globaalin eliitin yhteistyöverkosto pyrkii vähin äänin peittelemään kiusallista lähihistoriaansa.

Havainto tehtiin ensimmäisen kerran Reddit-keskustelupalstalla, josta se lähti leviämään sosiaalisessa mediassa ja eri nettisivustoilla. Jos WEF:n FTX-yhteistyöstä kertovalle sivulle yrittää mennä, sivusto antaa ilmoituksen, ettei sivua ole olemassa: “Pahoittelemme, mutta emme löydä etsimäänne sivua”

Todisteet sivun aiemmasta sisällöstä ovat kuitenkin saatavilla arkistosta, jonka mukaan sivu oli olemassa vielä viime lauantaina. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, miksi sivu on otettu alas. WEF ei ole tehnyt asiasta virallista julkilausumaa.

On myös epäselvää, miten ja milloin WEF solmi yhteistyösopimuksen FTX:n kanssa. Julkiset tiedot WEF:n kryptoalan kytköksistä viime maaliskuussa eivät vielä pitäneet sisällään viittauksia kyseiseen toimijaan tai tämän perustajaan Bankman-Friediin. Internet-arkiston tiedot sittemmin poistetusta FTX-sivusta ulottuvat aikaisintaan kesäkuun 13. päivään 2022 asti.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun WEF poistaa sivuiltaan vähin äänin virhearvioiksi osoittautuneita hehkutuksiaan. Kun Sri Lankan yhteiskuntajärjestys ajautui kriisiin viime kesänä, WEF poisti verkkosivuja, joissa se oli puhunut ylevästi maan talouskehityksestä


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
7.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
9.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45
10.
Suomen uutiset logo

Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä

29.10.2024 |11:55

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää